دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
شعر جنگ سرودی متفاوت
«شعر مقاومت ملل» مجموعه ای پنج جلدی از شعر پنج قاره است كه با انتخاب و ترجمه ضیاءالدین ترابی از سوی نشر صریر، وابسته به بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس چاپ و منتشر شده است.
شعر مقاومت ملل، عنوان كلی این مجموعه است وهر كتاب نام جداگانه ای دارد: «طبل های غران» اشعار قاره آفریقا، «راین و زنجیر» اشعار قاره اروپا، «آه این دریا» اشعار آسیا و اقیانوسیه، «چقدر خسته، چقدر زخم» اشعار قاره آمریكا. یك جلد كتاب هم باعنوان «سبزتر از جنگل» مرگ در شعر پایداری ملل جهان را شامل می شود.
ضیاءالدین ترابی، متولد ۱۳۲۲ زنجان، فوق لیسانس زبانشناسی است و در حوزه شعر، ترجمه شعر و داستان، نقد و نظریه ادبی تاكنون ۲۲ عنوان كتاب در كارنامه اش دارد. نخستین مجموعه شعر او با نام «اضطراب در كعب دیوار شیشه ای» سال ۴۹ منتشر شد و جدیدترین كتابش «از نام های حك شده بر سنگ» چندی پیش به بازار آمد. در حوزه نقد و نظریه ادبی نیز آثاری چون نیمایی دیگر، سهرابی دیگر، امیدی دیگر تا شكوه شقایق و مجموعه مقالات نقد پیرامون شعر را در كارنامه اش دارد.
از هفت مجموعه ترجمه شعر، پنج كتاب به شعر مقاومت ملل اختصاص دارد و دو كتاب دیگر او «یكصد شعر از یكصد شاعر» و «شعر معاصر چین» است. ترابی هم اكنون هفت كتاب دیگر در آستانه انتشار دارد، از تألیف «نیما و شعر نو» گرفته تا ترجمه «چال مورچه» اثر دوریس لیسینگ.
آقای ترابی یك كتاب با عنوان شكوه شقایق منتشر كرده بودید كه به نقد شعر دفاع مقدس اختصاص داشت.
شكوه شقایق نقد هشت مجموعه شعر است كه در زمینه دفاع مقدس سروده شده و برنده جوایزی هم در این حوزه شد. این اشعار به شاعرانی تعلق داشت كه در سال های اولیه جنگ این آثار را سروده بودند و جزو هشت شاعر اول شناخته شدند.
● شاعران ادبیات دفاع مقدس در كدام یك از دو حوزه شعر كلاسیك و شعر نو موفق تر هستند و آثار بهتری عرضه كرده اند؟
در زمینه سرودن شعر، شاعرانی كه در قالب كلاسیك آثارشان را تاكنون ارائه كرده اند، موفق تر بوده اند. من شاعران برنده جایزه شعر ادبیات دفاع مقدس را می توانم نام ببرم كه خود من هم در میانشان بودم. بیشتر این شاعران، هم در حوزه شعر نو و نیمایی و هم در حوزه شعر كلاسیك كار كرده بودند.
زنده یاد حسن حسینی، قیصر امین پور، علیرضا قزوه و سلمان هراتی در هر دو حوزه كار كرده اما شعرهایی كه در قالب كلاسیك با موضوع دفاع مقدس سروده بودند، موفق تر از شعرهای سپیدشان بود.
چهار نفر دیگر كه پرویز بیگی حبیب آبادی، حسین اسرافیلی، زكریا اخلاقی و ساعد باقری بودند فقط در قالب كلاسیك شعر گفتند و شعرهای موفقی هم با موضوع دفاع مقدس دارند. من در كتاب شكوه شقایق آثار این هشت شاعر را كه آثارشان در حوزه ادبیات دفاع مقدس برنده جایزه شده بود، نقد و تحلیل كرده ام.
● آیا این به خاطر مضامین جنگ و دفاع مقدس است كه در قالب كلاسیك بهتر و راحت تر بیان می شود یا به توانایی شاعران مربوط است؟
نه. این موضوع به جوان بودن بیشتر شاعران برمی گردد و تجربه كم آنها در زمینه شعر نو و نداشتن تسلط در شناخت و به كارگیری عناصر و امكاناتی كه در شعر نو به صورت بالقوه وجود دارد. همه این هشت شاعر سروده هایشان در قالب كلاسیك موفق تر بود و شاید به دلیل علاقه شان به قالب كلاسیك باشد، چون شعرهایی كه در قالب غزل و مثنوی سروده اند شعرهای موفقی ارزیابی می شوند. غیر از این، شاعران دیگری هم هستند كه در زمینه ادبیات دفاع مقدس شعر سروده اند و همه آنها هم در قالب كلاسیك بهتر توانسته اند از عهده موضوع برآیند.
● وضعیت نقدنویسی در حوزه شعر دفاع مقدس را چگونه تبیین می كنید؟ آیا در این زمینه منتقدانی داریم كه بتوانند با نقدهای خود به شاعران كمك كنند؟
منتقدانی بودندكه چون معیارهای دقیقی برای نقد و نقدنویسی نداشتند و همه كتابهای شعر را هم ندیده بودند، پس ارزیابی های درستی از شعر دفاع مقدس و شاعران این حوزه نداشتند. دست كم دو عنوان كتاب چندجلدی و مفصل دراین زمینه چاپ شده است، ولی هر دو كتاب ناقص هستند به این علت كه بیشتر منتقدان صلاحیت نوشتن نقد در زمینه شعر دفاع مقدس را نداشتند. این منتقدان خیلی آكادمیك با ترفندها و فرمول های خاصی به سراغ شعر دفاع مقدس رفتند. آنان نقد امروزی را با معیارها ومؤلفه های نظریه های جدید نمی توانند بنویسند. نقدشان نقد كلاسیك است. به همین دلیل نتوانستند راهنمایی برای نسل های آینده باشند و راهگشای شعر فردا باشند، یعنی یا تنها به تعریف شعر پرداختند و یا نمی توانستند ایرادها و ضعف هایش را بیان كنند یا بلد نبودند بگویند. در واقع یك نوع شیفتگی را در نوشته هایشان می توان دید.
● آقای ترابی چه شد كه مجموعه پنج جلدی شعر مقاومت ملل را برای ترجمه انتخاب كردید؟
واقعیت این است كه ما هشت سال درگیر جنگ بودیم. دراین هشت سال موضوع و محور اصلی ادبیات ما جنگ بود و شعر جنگ همه شاعران را وسوسه می كرد. همین موضوع برایم زمینه ای فراهم كرد كه در این مدت به شعرهایی كه خوانده بودم و كتاب هایی كه از شاعران شعر جنگ در اختیار داشتم. نگاه مجددی داشته باشم. چندكشور بودند كه شعرهایشان برای من در زمینه جنگ و دفاع غنی و زیبا بود. یكی ایرلند، دیگری چین و سومی قاره آفریقا بود، به خصوص آفریقای جنوبی، خب این كشورها با توجه به سابقه تاریخی و درگیری هایی كه داشتند شعرهای بسیار عاطفی و تأمل برانگیزی سروده بودند و این شعرها اساس كار من قرار گرفتند. بعد بنا به توصیه دوستان تصمیم گرفتم كارم را وسعت بدهم و به جای ترجمه شعرهای مقاومت سه چهار كشور، شعرهای كل جهان را كار كنم. درهر صورت كار بررسی، انتخاب و ترجمه شعرهای همه كشورهای جهان تا حدودی مشكل بود، چون در ایران كتاب های مرجع بویژه در زمینه ادبیات كم داریم. دوم آنچه موجود است طبقه بندی شده نیست. من به ظاهر كار تحقیق و ترجمه را انجام دادم، اما سال ها روی این كار وقت گذاشتم ، به كتابخانه های مختلف سر زدم، كتاب های گوناگون و نایاب را پیدا كردم و خریدم. از میان آن همه شعر، شعرهای جنگ و مقاومت را جدا كردم بویژه شعرهایی كه به انگلیسی ترجمه شده بودند. كار فوق العاده پرزحمتی بود. به علاوه پس از آن كه تمام منابع را براساس نیازخودم فراهم آوردم كار ترجمه را شروع كردم. در آن مقطع تصمیم گرفتم درباره شعرهای كشورهای پنج قاره، پنج كتاب تدوین كنم، اما می دانستم كتاب پنجم كه به شعر اقیانوسیه اختصاص دارد، چون سابقه تاریخی و ادبی این قاره كوتاه و وسعت و جمعیت آن هم بسیار كم است، كار چندان جالبی نخواهد شد، در نتیجه تصمیم گرفتم اشعار قاره آسیا و اقیانوسیه را در یك كتاب گرد آورم و در نهایت قاره آمریكا، قاره اروپا، قاره آفریقا، قاره آسیا و اقیانوسیه هر كدام به یك كتاب تبدیل شدند؛ البته در هیچ كدام از این كتاب ها شعرهای شاعران عرب نیامد به این دلیل كه شعرهای كشورهای عربی بسیار كم به زبان انگلیسی ترجمه شده بودند، در ضمن اینجا مترجمانی بودند كه مستقیم شعر جهان عرب را از زبان عربی به فارسی ترجمه می كردند، آنچه من دیدم تنها ترجمه انگلیسی از محمود درویش و نزارقبانی بود؛ البته تك و توك شاعرانی بودند كه اشعاری از آنها به انگلیسی یا زبان دیگر ترجمه شده بود.
● به اعتقاد شما از میان این پنج قاره، شعر مقاومت كدام قاره قوی تر است و به لحاظ غنی بودن و به لحاظ زیبایی شناختی برتر است؟
از نظر محتوایی و فرمی اگر بخواهیم درباره شعر صحبت كنیم، می توان روی شعرهای شاعران انگلیسی زبان انگشت گذاشت، چون در ترجمه با زبان اصلی خود شعرها سر و كار داشتم؛ اما وقتی شعری به زبان دوم ترجمه می شود، یعنی من بیشتر اشعار این پنج كتاب را از زبانی غیراز زبان اصلی شان به فارسی برگرداندم. شعرهایی كه به زبان اسپانیولی به زبان فرانسوی و زبانهای دیگر سروده شده بودند و بعد به انگلیسی ترجمه شدند و من از انگلیسی به فارسی برگرداندم كه دیگر آن شعر اصلی در شكل و قالب اولیه خودشان نیستند، بنابراین ما فقط می توانیم از نظر محتوایی آنهارا بسنجیم، این یك واقعیت است كه در ترجمه، شعریت متن اولیه از دست می رود؛ اما من خودم از شعرهای شاعران چینی، ایرلندی و آمریكای لاتین بسیار لذت می برم و شعرهای این كشورها را خیلی دوست دارم. شعر آمریكای لاتین از هر نظر قوی تر است. بعد عاطفه و فرهنگ غنی تری دارند و سابقه مبارزاتی شان هم بیشتر است، شاعران بزرگی هم دارند، همه این شاعران شعر مقاومت داشتند، شاعرانی مثل بورخس، نرودا، لوركا، اكتاویوپازهركدام غولی در عرصه شعر امروز جهان هستند.
● آیا شعر اسپانیا كه این قدر محبوب و زیباست تأثیری هم از فرهنگ اسلام كه وارد اسپانیا شد، گرفته است؟
فرهنگ اسپانیولی به نوعی فرهنگ نیمه اسلامی است. ما می دانیم كه مسلمانان حدود چندقرن در آن مناطق حضور داشتند و فرمانروایی می كردند و به طور قطع فرهنگ اسلامی تأثیرات انكارنشدنی بر فرهنگ اسپانیا به جا گذاشت كه شعرشان هم از این تأثیر بی نصیب نماند، به خصوص دراندلس تأثیر عمیقی گذاشت. شما وقتی فرهنگ اسپانیا را مطالعه می كنید می بینید به نوعی از فرهنگ و ادبیات قاره اروپا جدامی شود.
این تأثیر ناشی از حضور فرهنگ اسلام در آن مناطق بود. اگر به گذشته برگردیم می توان ردپای این فرهنگ را پیداكرد و نشان داد؛ اما در عصر حاضر ردپای مشخصی را نمی توان پیداكرد.
نمونه اش همین هزار و یك شب است. داستان های هزار و یك شب را اروپایی ها از طریق اسپانیا شناختند. بعد همین هزار و یك شب به آمریكای لاتین می رود و به داستان های رئالیسم جادویی تبدیل می شود، حتی كشورهایی مثل اندونزی هم تحت تأثیر شعر ایران و عرب بودند و شعر شاعران ایرانی و عرب به وسیله آنها ترجمه شد.
سایر محمدی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست