چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

خواص درمانی سماق (Sumac)


خواص درمانی سماق (Sumac)

این گیاه اغلب در مناطق مدیترانه‌، جنوب ایتالیا و آسیای شرقی به ویژه در ایران دیده میشود و انواع متنوعی دارد که برخی از آنها جنبه تزیینی‌ داشته و اگر حواسمان نباشد، می ‌تواند …

این گیاه اغلب در مناطق مدیترانه‌، جنوب ایتالیا و آسیای شرقی به ویژه در ایران دیده میشود و انواع متنوعی دارد که برخی از آنها جنبه تزیینی‌ داشته و اگر حواسمان نباشد، می ‌تواند موجب مسمومیت و خارش گردد.

در یونان باستان از چوب سماق برای رنگ آمیزی پارچه‌های پشمی استفاده میشده است و در کشور ایتالیا از این گیاه برای رنگ دادن به چرم استفاده می کردند.

در برخی از کشورها از سماق نوشیدنی تهیه می‌ کنند که برای تسکین درد معده و اختلالات گوارشی موثر است و سماق از نظر طب قدیم سرد و خشک است.

خاصیت ضد میکروبی و خاصیت آنتی اکسیدانی دارد ؛ آنتی اکسیدان ها موادی هستند که از عمل رادیکال های آزاد در بدن جلوگیری می کنند ، رادیکال های آزاد با تخریب سلول های بدن نقش مهمی در بروز انواع سرطان دارند بنابراین آنتی اکسیدان ها از بروز سرطان ها جلوگیری میکنند.

سماق برای بیماران دیابتی مفید است، زیرا یکی از عوامل به وجود آمدن عوارض مختلف در دیابتی ها، ترکیب شدن گلوکز (قند خون) با پروتئین های حیاتی بدن است که به تغییر ساختار شیمیایی و عملکرد این پروتئین ها می انجامد و مطالعات نشان می دهد که سماق تا ۸۱ درصد از بروز این فرایند جلوگیری می کند.

سماق برای دندان درد مفید است ؛ اشتها را تحریک می‌کند و به دلیل داشتن تانن فراوان، قابض و پاک کننده معده می‌باشد.

سماق خاصیت ادرارآور یا دیورتیک دارد و تب را پایین می آورد و در درمان بیماری‌های روماتیسمی و نقرس موثر است.

سماق خون را تصفیه می کند و مواد زائد خون (مانند اوره) را دفع می ‌کند و لثه‌ها را تقویت کرده و آنها را محکم می ‌سازد و برای برطرف شدن تهوع و بی اشتهایی مفید است و تقویت کننده دستگاه گوارش است و از خونریزی معده جلوگیری می‏کند.

پودر سماق ( علت افزودن سماق به کباب این است که خوردن گوشت کباب شده باعت تولید آنزیم‌هایی در بدن می‌شود که مضر هستند. سماق می‌تواند اثر این آنزیم ها را خنثی کند ) در رفع غلظت خون موثر است و خوردن گرد سماق با آب سرد از خونریزی داخلی جلوگیری می کند.

غرغره ی جوشانده سماق برای ورم گلو و دهان مفید است و مالیدن آب جوشانده ی سماق روی محل ضربه دیده، از ورم آن جلوگیری می کند.

گردی که روی میوه سماق می‏نشیند و به آن خاک سماق می‏گویند، بسیار قابض و کمی تلخ است و به علت داشتن املاح، از ترشحات بی رنگ زنانه جلوگیری می‏کند و منوراژی (خونریزی رحم) و خونریزی در فواصل قاعدگی را کاهش می دهد و خونریزی سینه (هموپتزی) را کم می کند.

سماق اسهال معمولی و اسهال خونی را برطرف می کند و کمپرس با سماق در التیام زخم، سوختگی، اگزما، ترک سینه و عضو ضرب دیده موثر می باشد.

برای رفع تهوع و استفراغ ، سماق را با زیره و آب سرد مخلوط کرده و مصرف نمایید و چای سماق برای کاهش تعریق به کار می رود و کسانی که هموروئید (بواسیر) دارند و زنانی که ترشحات بی رنگ دارند، سماق را جوشانده و داخل لگنی بریزند و در آن بنشینند.

در قدیم برگ درخت سماق را دم کرده و برای سیاه کردن مو از آن استفاده می کردند ؛ همچنین در قدیم سماق برای درمان سوزاک و سل به کار می رفته است و در قدیم شیره خارج شده از درخت سماق را برای درمان بیماری های دستگاه ادراری به کار می بردند.

هشدارها

خوردن سماق تازه باعث مسمومیت می شود بنابراین فقط باید خشک آن را مصرف نمود و به دلیل اینکه طبیعت سماق سرد است، برای افراد سردمزاج مناسب نیست و باید با گیاهان گرم مصرف شود.

مصرف بیش از حد سماق می ‌تواند مسمومیت زا باشد ؛ سماق را باید به دور از نور مستقیم خورشید نگهداری نمایید.