سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

بابونه آلمانی


بابونه آلمانی

بابونه آلمانی بادشکن, ضدگرفتگی عضلانی, آرامبخش ملایم, ضدالتهاب, ضدعفونی کننده و ضدنزله است برای درمان نفخ های عصبی, سوءهاضمه, بیماری مسافرت, اسهال عصبی و به طور کلی برای اختلالات دستگاه گوارش و همچنین به طور موضعی برای بواسیر, آماس سینه و زخم های پا به کار می رود

● بابونه آلمانی

بابونه داروئی

Matricaria recutita L.,Matricaria

(chamomilla L.(Compositae

German chomomile, Common

camomile

ریخت‌شناسی گیاه: گیاهی یکساله، ایستاده یا خیزان، بدون کرک با کرکدار که ارتفاع آن به ۳۰-۲۵ سانتی‌متر می‌رسد، است. ساقه کمی سخت و منفرد. برگ دارای دمبرگ کوتاه یا فاقد آن، پهنک پهن - دراز با ۳-۲ بار تقسیمات شانه‌ای عمیق می‌باشد. گل سفید رنگ، غیرهمجنس‌ مجتمع در کپه‌های شعاعی منفرد و انتهائی در گل آذین دیهیمی‌شکل و میوه فندقه پهن دراز و قهوه‌ای‌رنگ است.

محل رویش: در خرم‌آباد و دورود، اندیمشک، هفتگل، شوشتر، رامهرمز به طرف رامشیر، ایذه، تهران و اطراف دربند پراکندگی دارد.

زمان برداشت: سرشاخه‌های گلدار و شکوفه‌هائی گیاه در تابستان جمع‌آوری می‌شوند.

قسمت مورد استفاده: سرشاخه‌های گلدار

کابرد درمانی: بادشکن، ضدگرفتگی عضلانی، آرامبخش ملایم، ضدالتهاب، ضدعفونی‌کننده و ضدنزله است. برای درمان نفخ‌های عصبی، سوءهاضمه، بیماری مسافرت، اسهال عصبی و به‌طور کلی برای اختلالات دستگاه گوارش و همچنین به‌طور موضعی برای بواسیر، آماس سینه و زخم‌های پا به‌کار می‌رود.

آثار فارماکولوژیک: آزولن موجود در اسانس گیاه با مهار آزاد شدن هیستامین اثر ضدالتهابی دارد. فلاوونوئیدها و جزء کومارینی گیاه، اثرات ضدباکتری، ضدگرفتگی عضلانی، ضدالتهاب، ضدزخم معده و دئودونوم انسان می‌باشد.

احتیاط مصرف: حساسیت در اثر تماس و مصرف خارجی گیاه گزارش شده است و به‌علت وجود اسید آنتمیک در سرشاخه‌های گلدار گیاه با دوزهای بالا ایجاد تهوع و استفراغ و همچنین تداخل با داروهای ضدانعقاد می‌نماید. کرامپ شکمی، کلفتی زبان و حساسیت در گلو از عوارض شایع گیاه است.

منع مصرف: در دوران بارداری و شیردهی مصرف نشود.

ترکیبات شیمیائی: کومارین، فلاوونوئید، اسانس، آمینواسید، مواد تلخ، پلی‌ساکارید، اسیدهای چرب، تانن، هیدروکربن‌های تری‌ترپنی.

نحوه و میزان مصرف:

۱. دم‌کرده ۸-۲ گرم سرشاخه گلدار، سه بار در روز میل شود.

۲. عصاره مائی، به نسبت ۱:۱ در الکل ۴۵%، ۴-۱ میلی‌لیتر سه بار در روز میل شود.

مصرف غذائی: به‌عنوان طعم‌دهنده و چای مصرف می‌شود.