سه شنبه, ۱۸ دی, ۱۴۰۳ / 7 January, 2025
وقایع قیام ۱۵ خرداد سال ۱۳۴۲ در «نامه نیمه خرداد»
انتشار خبر دستگیری امام خمینی(ره) نه فقط قم و تهران، بلکه سراسر ایران را به جوش و خروش آورد. قیام ۱۵ خرداد در دفاع از حریم مرجعیت شیعه شکل گرفت و به تعبیر امام خمینی مبدأ تاریخ انقلاب اسلامی نام نهاده شد.
بی شک یکی از مهم ترین وقایعی که در شکل گیری و تعیین ماهیت انقلاب اسلامی تاثیرگذار بوده، قیام ۱۵ خرداد است.
این قیام مردمی که به تعبیر بسیاری از نویسندگان و محققان نقطه عطف تاریخ انقلاب اسلامی است زمینه ساز و جهت دهنده حرکت های بعدی مردم در نهضت اسلامی علیه رژیم پهلوی و حامیان آن شد. این قیام با داشتن ویژگی ها و مشخصاتی ماهیت نهضت اسلامی را از نهضت های دیگر جدا کرد.
امام خمینی (ره) در سخنرانی تاریخی عصر عاشورای سال ۱۳۴۲ با شجاعت به انتقاد صریح از محمدرضا پهلوی و سیاست های ضداسلامی و وطن فروشانه وی پرداخت.
در پی این سخنرانی حماسی و سرنوشت ساز بود که حکومت به فکر تعرض به حریم مرجعیت افتاد.
دستگیری امام خمینی در ۱۵ خرداد، مردم سراسر ایران را در حمایت از وی به صحنه آورد و جلوه ای مهم از پیوند مردم و مرجعیت شیعه را آفرید که ریشه در باورهای عمیق دینی داشت.
عنوان کتاب «نامه نیمه خرداد» بر اساس یکی از اشعار امام خمینی(ره) است که سروده اند: «سال ها می گذرد، حادثه ها می آید، انتظار فرج از نیمه خرداد کشم.»
«نامه نیمه خرداد» به مناسبت پنجاهمین سالروز قیام ۱۵ خرداد تألیف شده است که شامل بخش های زیر است:
* کلیات
* ۱۵خرداد، ۱۵ خرداد آفرین
در این فصل به معرفی ۱۵ شخصیت موثر در قیام ۱۵ خرداد می پردازد. در میان این شخصیت ها می توان افرادی چون شهیدان مهدی عراقی و طیب حاج رضایی و مرحوم حجت الاسلام و المسلمین محمدتقی فلسفی و مرحوم آیت الله سیدمحمود طالقانی را دید.
• ۱۵خرداد به روایت ۱۵ سند
۱۵ سند مهم مرتبط با قیام ۱۵ خرداد در این فصل آمده است.
* ۱۵خرداد در آیینه ۱۵ خاطره
۱۵ خاطره از قیام ۱۵ خرداد با توجه به ابعاد این موضوع انتخاب شده است. این خاطرات به صورت کتابخانه ای و بر اساس کتاب های منتشر شده گردآمده است.
* ۱۵خرداد در آیینه ۱۵ کتاب
۱۵ کتاب درباره قیام ۱۵ خرداد در این فصل معرفی شده است.
* ۱۵خرداد، ۱۵ محقق
به معرفی ۱۵ پژوهشگر در عرصه تاریخ نگاری و نقش آنها در حوزه تاریخ نگاری انقلاب مانند مرحوم علی دوانی، سیدحمید روحانی و جواد منصوری پرداخته شده و در روزشمار از این کتاب هم فهرستی از شهدای ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ به مخاطبان ارائه می شود.
«نامه نیمه خرداد» را مجتبی سلطانی احمدی و رحیم نیکبخت میرکوهی نگاشته اند. این کتاب در ۱۶۰ صفحه از سوی انتشارات خانه کتاب در سال ۹۲ منتشر شده است.
الهام بادینلو
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست