شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
استعفای مشرف و شادی مخالفان
سرانجام پس از کشمکش های فراوان، پرویز مشرف در برابر فشارهای فراوان ائتلاف حاکم در پاکستان استعفای خود را از سمت ریاست جمهوری این کشور اعلام کرد. براساس قانون اساسی پاکستان رئیس سنا، ریاست موقت کشور را تا برگزاری انتخابات برای تعیین رییس جمهوری جدید عهده دار خواهد شد. به گزارش دیپلماسی ایران، پرویز مشرف دوشنبه ۱۸ اوت در یک کنفرانس خبری در اسلام آباد ضمن اعلام استعفای خود، تمام گروه های پاکستانی و ملت این کشور را به آشتی ملی فرا خواند. پرویز مشرف، رییس جمهوری پاکستان در اسلام آباد با بیان اینکه به دلیل حفظ منافع پاکستان از ریاست جمهوری استعفا می دهد، به بیان بحران سیاسی کشورش و چالش های پاکستان در دوران مسئولیتش پرداخت. مشرف گفت: «در ۹ سال خدمتم در پاکستان همواره سعی کردم کشور را به پیشرفت و ثبات سوق دهم. من از همان ابتدا بر اساس ایمان و اعتقاد خود، به تمام مسئولیت هایم عمل کردم و سعی کردم به رغم تمام چالش ها و سختی ها آنها را پشت سر بگذارم. دوست دارم مردم واقعیت اوضاع پاکستان و مشکلاتی که ما با آن روبرو بودیم را دریابند.
پاکستان در این مدت شاهد مشکلات زیادی بود که یکی از آنها مشکلات اقتصادی که بسیار مهم است اشاره کرد.» وی ضمن بیان اینکه پاکستان در دوره مسئولیتش پیشرفت های زیادی در بخش های کشاورزی، آموزشی، بهداشتی، صنعتی و بخش های دیگر اقتصادی داشته است، گفت: «کشور به رغم تمام مشکلات از جمله وقایع بعد از ۱۱ سپتامبر و گسترش اقدامات تروریستی در سراسر جهان از جمله پاکستان توانست دستاورد های زیادی را محقق سازد. من افتخار می کنم که اعلام کنم پاکستان در مسیر پیشرفت قرار دارد. من هرگز نمی پذیرم که در برابر هیچ چالش و مشکل در کشور سکوت کنم. من هرگز در برابر مشکلات دست بسته نمی مانم.» وی در ادامه افزود: «بر خلاف آنچه که برخی ادعا می کنند من منافع شخصی ام را بر منافع ملی ترجیح نمی دهم. باید بگویم که هرگز در این زمینه تلاش نکرده ام. دشمنان من قصد انتقام از من و سیاست هایم که همواره در جهت خدمت به پاکستان بوده را دارند. اتهاماتی که علیه من مطرح شده واقعیت نداشته و آنها تنها می خواهند در جهت منافع خودشان عمل کنند.» بدین ترتیب محمدمیان سومرو، ۵۷ ساله از اعضای حزب مسلم لیگ قائد مشرف از سال ۲۰۰۰ تا سال ،۲۰۰۲ فرماندار استان جنوبی سند و رئیس سنای پاکستان به طور موقت سمت ریاست جمهوری پاکستان را بر عهده می گیرد. وی همچنین در سال گذشته توسط مشرف به عنوان نخست وزیر موقت در دوران اعلام حالت اضطراری منصوب شد.
نواز شریف، رهبر حزب مسلم لیگ نواز و نخست وزیر سابق پاکستان در واکنش به استعفای مشرف ضمن تبریک به مردم پاکستان گفت: «این یک پیروزی برای مردم پاکستان است. اکنون شما از حکومت ژنرال رها شدید. امروز مردم پاکستان از رژیمی دیکتاتوری رهایی یافتند. می توانیم بگوییم که دوران تاریک ما به سر آمده است.» محمود قریشی، وزیر امور خارجه پاکستان نیز تصمیم مشرف برای کناره گیری را یک تصمیم واقع گرایانه خواند و گفت: «پاکستان از رفتن مشرف بهره مند خواهد شد.» آصف علی زرداری، رهبر حزب مردم، حزب حاکم در این کشور با استقبال از تصمیم مشرف این اقدام را پیروزی بزرگ برای مردم پاکستان خواند. اما شجاعت حسین، از رهبران حزب مسلم لیگ قائد تاکید کرد که مشرف در پاکستان خواهد ماند. راجا ربانی، ریس مجلس ملی پاکستان نیز گفت: «قانون و نظم در دوران حکومت مشرف به شدت به وخامت گرایید و کشور با انزوای بین المللی روبه رو شد. مردم پاکستان مجبور به اطاعت از دستورات وی بودند و خلع وی می تواند به بهبود اوضاع در پاکستان بیانجامد.» شری رحمان، وزیر اطلاع رسانی پاکستان نیز در گفت وگو با شبکه اسکای نیوز گفت: «افزایش فشارها در پاکستان باعث شد که مشرف از سمت ریاست جمهوری استعفا کند. وی تلاش کرد تا اقداماتش را توجیه کند اما فکر می کنم در پایان استعفا، تنها گزینه پیش روی مشرف بود. چون فضا برای باقی ماندن وی در این سمت به هیچ عنوان مهیا نبود به گونه ای که خودش به این موضوع پی برد که ادامه فعالیت در این پست دیگر غیرممکن است.» پسر بی نظیر بوتو، نخست وزیر سابق پاکستان نیز از استعفای پرویز مشرف استقبال کرد و پیش بینی کرد که رییس جمهوری آینده پاکستان از حزب مردم بوتو باشد.
بیلاوال بوتو زرداری، پسر ۱۹ ساله بی نظیر بوتو و رئیس حزب مردم پاکستان همچنین گفت: «پس از ترور مادرم، گفته بودم دموکراسی بهترین انتقام است و امروز این مساله ثابت شد.» وی در فرودگاه کراچی به شبکه تلویزیونی GEO پاکستان گفت: «یک نفر از حزب مردم پاکستان رییس جمهور آینده کشور خواهد بود اما نمی دانم آن فرد چه کسی است.» پسر بوتو که هم اکنون دانشجوی دانشگاه آکسفورد انگلیس است پس از کشته شدن مادرش در یک عملیات انتحاری در تاریخ ۲۷ دسامبر ۲۰۰۷ به عنوان رییس حزب مردم پاکستان (PPP) معرفی شد. این حزب در انتخابات ماه فوریه حائز اکثریت کرسی های مجلس پاکستان شد و هم اکنون دولت ائتلافی این کشور را که شامل حزب نواز شریف نیز می شود رهبری می کند. از سوی دیگر مقامات افغانستان ابراز امیدواری کردند که کناره گیری مشرف به تقویت دولت پاکستان و استقرار دموکراسی در این کشور منتهی شود. سخنگوی وزارت امور خارجه افغانستان گفت: «ما امیدواریم کناره گیری مشرف موجب استقرار دولت مدنی و برپایی دموکراسی در پاکستان شود. افغانستان حامی پاکستانی با ثبات و دموکراتیک است که بر پایه حکومت قانون استوار باشد.» روابط میان مشرف و حامد کرزای رییس جمهوری افغانستان پس از افزایش خشونت های افراطیون در داخل این دو کشور به تیرگی گراییده بود.
سخنگوی دولت افغانستان نیز اظهار داشت، دولت افغانستان معتقد است برکناری مشرف اثرات مثبتی در افغانستان برجای خواهد گذاشت. سخنگوی وزارت کشور افغانستان نیز با اشاره به دخالت سرویس اطلاعاتی پاکستان در سازمان دهی حملات در خاک افغانستان گفت: «مشرف از متحدان آمریکا بود، اما نه در عمل، بلکه در حرف. ریاست جمهوری پرویز مشرف به نفع افغانستان نبود.» همچنین اسد اقبال، مدیر بورس اوراق بهادار اسماعیل اقبال نیز اظهار داشت: این اقدام مشرف تمام بلاتکلیفی ها در بازار را از بین خواهد برد و فکر می کنم مشکلات سیاسی موجود در پاکستان نیز پایان یابد. دولت جدید پس از کناره گیری مشرف شروع به تمرکز بر فعالیت های اقتصادی خواهد کرد. به نظر من دولت جدید اکنون دیگر هیچ بهانه ای برای توسعه اقتصادی در این کشور ندارد.» واجد حسن، سفیر پاکستان در انگلیس نیز اظهار داشت، مشرف به پاکستان صدمات زیادی را وارد کرده است.
در دوران مشرف پاکستان به کانون تروریسم بین المللی تبدیل شده بود. وی در نهایت به این موضوع پی برد که خود بخشی از یک معضل بزرگ در پاکستان است نه بخشی از یک راه حل. در همین حال هفته نامه آمریکایی نیوزویک در گزارشی در شماره دوشنبه ۱۸ اوت منتشر شد، نوشت: یکی از معاونان سابق مشرف که خواست نامش فاش نشود گفت که انتظار می رود پرویز مشرف، رئیس جمهوری پاکستان پس از استعفا در پروازی به عربستان تبعید شده و سه ماه آینده را در آنجا سپری کند. اکنون و یا هرگز با اعلام خبر استعفای پرویز مشرف از ریاست جمهوری پاکستان، تحلیلگران به جایگاه بعدی وی و فراتر از آن به آینده پاکستان نگاه می کنند. در این میان یک چیز مطرح است و آن این که در حالی که به نظر می رسد نظر جمع بر این است که ارتش پاکستان برای نجات رییس جمهور غیر نظامی پاکستان دخالت نخواهد کرد، اما اگر ارتش متوجه شود که باید کشور را نجات دهد، در آینده نه چندان دور حتما شاهد دخالت این ارگان کشوری خواهیم بود. به گزارش ایسنا خبرگزاری رویترز در تحلیلی درباره اوضاع پاکستان پس از مشرف نوشته است: «طارق علی، یک تحلیلگر مسائل پاکستان در روزنامه لس آنجلس تایمز می نویسد: رفتن مشرف مشکلاتی را که کشور با آنها روبه روست، برجسته می کند و آن بحران غذا و انرژی است. همچنین تورم نیز از کنترل خارج شده است. این تحلیلگر مسائل پاکستان اضافه می کند که آمریکا طی ۵۰ سال گذشته ترجیح داده است با ارتش پاکستان کار کند تا با رهبران غیر نظامی این کشور. وی در این باره می گوید، هیچ چیزی تغییر نکرده است.» شجاع نواز که کتابی درباره ارتش پاکستان به چاپ رسانده است در روزنامه واشنگتن پست می نویسد: ارتش ترجیح می دهد وارد این درگیری فعلی سیاسی نشود. آنها می خواهند به غیر نظامیان زمان و فضا بدهند تا بتوانند به بهترین نحو دولت را اداره کنند. وی اما می گوید دولت غیر نظامی پاکستان باید برای استقرار ثبات در این کشور درگیر با شبه نظامیان، سریع عمل کند. اگر دولت نتواند این کار را انجام دهد، در پاکستان شایع می شود که ارتش قرار است دخالت کند و این بار بر اساس مدل بنگلادش، به قدرت طولانی تر و پوشیدن نقاب غیر نظامی برای بازگرداندن سلامتی به اقتصاد در حال احتضار این کشور آسیایی اقدام خواهد کرد. تورم ۲۵ درصدی پاکستان، اقتصاد آن را ویران کرده است.
سرمایه گذاران در حال فرار از پاکستان هستند و ارزش روپیه این کشور در برابر دلار به پایین تر حد خود تاکنون رسیده است. جدایی خواهان، اسلام گرایان و افراط گرایان در مناطق نا آرام مرزی در حال قدرت یافتن هستند و به نظر می رسد اسلام آباد ناتوان از تحمیل قدرت خود بر آنهاست. ۲۰ سال پس از مرگ مشکوک ضیاء الحق، حاکم پیشین نظامی پاکستان، سیاست مداران دشمن یکدیگر دوباره درصدند تا فرصت های خود را از دست بدهند در نتیجه می بینیم که یک ارتش ناآرام انتظار چنین وضعیتی را می کشد.»
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست