پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

چندهمسری در قبایل آفریقا


چندهمسری در قبایل آفریقا

▪ چرخش چرخه اقتصاد: افزایش در قیمت نفت در سال ۱۳۵۰، ملی شدن شرکت های تولیدی، خدماتی و اعتباری بخش خصوصی در سال ۱۳۵۸ از جمله عوامل موثر در توسعه و رشد بخش دولتی به شمار می آیند، …

چرخش چرخه اقتصاد:

افزایش در قیمت نفت در سال ۱۳۵۰، ملی شدن شرکت های تولیدی، خدماتی و اعتباری بخش خصوصی در سال ۱۳۵۸ از جمله عوامل موثر در توسعه و رشد بخش دولتی به شمار می آیند، از طرفی هم، وظایف مسئولیت های دولت پیچیده، وسیع و متنوع تر گردید. طبیعتا به همراه این توسعه، افزایش در بودجه کل کشور امری طبیعی است. افزایش در بودجه حاکی از وسعت فعالیت های اقتصادی کشور است که دولت در آن نقش اساسی را ایفا می کند، در جنبه دیگر رشد بودجه باعث رشد در زمینه های مختلف اقتصادی جامعه نیز می گردد. پس; بودجه بسیار تخصصی تر از آنچه که در ذهنیت عامه یافت می گردد می باشد و یکی از وسیع ترین برنامه های کاری دولت است. یکی از لازمه های این برنامه اطلاعات حسابداری دستگاه ها است که باید خاصیت کمی و قابل رسیدگی و ارزیابی داشته باشد و جهت طرح ریزی برنامه ای دقیق و استوار از سه شرط «مربوط»، «به هنگام» و «صحیح» برخوردار باشد. هرچقدر این اطلاعات کامل، واضح و دقیق تر باشند بودجه هم به مراتب قوی تر و اداره آن صحیح تر خواهد بود. طبق قانون واحدهای اقتصادی از نظر مالکیت به سه دسته «دولتی»، «تعاونی» و «خصوصی» تقسیم می شوند. این سه دسته در کنار یکدیگر به چرخش چرخه اقتصاد کمک می کند و از طرفی به یکدیگر وابسته هستند. وابسته در سود و زیان، وابسته در اعمال سیاست های متنوع، در برخورد با مشکلات، در ارائه خدمات متقابل، امکانات و نیروی انسانی و... این وابستگی به مهم ترین برنامه دولت هم متصل می شود و تاثیرگذار است. به طور مثال بخش تعاونی و یا خصوصی با پرداخت مالیات به منابع مالی دولت کمک می کنند و از سوی دیگر بخش دولتی در سیستم های بانکداری، بیمه، برق، انتظامی و... به یاری شان می شتابد. اما اهداف این سه گروه نیز متفاوت است به گونه ای که:

- موسسات دولتی در جهت رفع نیازمندی عموم و پیشبرد اهداف از پیش تعیین شده قدم برمی دارند.

- شرکت های تعاونی در جهت رفع نیازمندی خود و گروهی مشخص همکاری می کنند.

- شرکت های خصوصی به هرکاری که در آن به سود ختم شود حضور دارند.

این سه هدف درکنار هم موفقیت را به بار می آورند و نوید از سرعت رشد اقتصاد به سمت رونق را می دهند. چون باعث همکاری گروه ها در جهت رفع نیاز همه در میان است و هم درآمدزایی و سودآوری برای اشخاص و هم دولت. اما آیا ما این گونه رفتار می کنیم؟! تا به حال چندگام به سمت پیشرفت و رونق برنداشته ایم؟! و...

چندهمسری در قبایل آفریقا:

سنت چندهمسری در بین اکثر قبایل آفریقایی وجود دارد. در برخی قبایل، تعداد گاوهای گله تعیین کننده میزان دارایی مرد است و بر اساس کم و زیاد بودن تعداد دام هاست که مرد قبیله می تواند یک یا چند زن را به همسری خود درآورد. در باور مردان سنتی آفریقا، تعداد زیاد همسر، نه تنها از ثروت و دارایی حکایت می کند بلکه نشانگر اعتبار و اهمیت بالای فرد درسلسله مراتب قبیله اش می باشد. مردان تک همسر، مردان فقیر قبیله محسوب می شوند. در بین قبایلی که از راه کشاورزی امرار معاش می کنند، مردان به داشتن همسران بیشتر ترغیب می شوند. زن بیشتر، فرزندان بیشتری را در پی خواهد داشت. مرد خانواده به خاطر حضور و اشتغال زنان و فرزندان خود به درآمد بیشتری دست می یابد. از سوی دیگر ساخت خانه، یکی از وظایف زن خانواده محسوب می گردد. به خاطر سختی کار، زنان ترجیح می دهند با داشتن هووهای بیشتر سنگینی کار را بر خود آسان نمایند. وجود جنگ بین قبایل و نزاع بین افراد عامل دیگریست بر تداوم این سنت دربین مردم قبیله. در پایان هر جنگ، مردانی که جان به سلامت برده اند، زنان شوهر مرده را به همسری خود درمی آورند. در قبایلی که از اعتقادات بومی خود پیروی می کنند مرگ پدرخانواده، به پسر بزرگ تر خانواده این اجازه را می دهد که جوان ترین زن پدرش را به عنوان همسر به خانه خود آورد. در صورت مرگ برادر، برادر دیگر علاوه بر دارایی، همسران او را نیز در اختیار خود خواهد داشت. وجود چند همسر برای مرد، راه جادو و جنبل را به خانواده باز می کند. هر زن تلاش می کند با پیروی از نسخه جادوگر قبیله و استفاده از طلسم و جادو توجه شوهر را به خود و فرزندانش معطوف نماید و از اهمیت همسران دیگر نزد شوهر بکاهد. در کشور «مالی» در غرب آفریقا، ۴۳درصد زنان با هووهای خود زندگی می کنند. به عبارت دیگر تقریبا نیمی از زنان ازدواج کرده این کشور شوهران خود را با زنان دیگری شریک می باشند. در باور این دسته از زنان، سنت چندهمسری از طرف مادر و مادربزرگ های آنان پذیرفته شده است و دلیلی ندارد که آنان از پذیرش آن سر باز زنند. در سال های اخیر و با روند روبه افزایش دختران فارغ التحصیل از دانشگاه از سویی، و کسب استقلال مالی از سوی دیگر، زنان جوان، سنت هایی چون چندهمسری را به چالش می کشند. کم نیستند مردان سنتی ای که نسبت به این دسته از زنان روی خوش نشان نمی دهند و زنان بی سواد را بر باسوادها ترجیح می دهند و دختران خود را از تحصیل بازمی دارند. همسر «ونگری مآتای» اولین زن دارنده درجه دکترا در شرق آفریقا و تنها برنده زن جایزه صلح نوبل در قاره آفریقا، علت طلاق همسرش را «تفکر قوی» او اعلام نمود. او در دادگاه اعلام کرد که نمی تواند زنش را کنترل کند به همین خاطر او را طلاق می دهد. گاهی رهبران کشورهای آفریقایی برای جلب توجه و حمایت قشر سنتی جامعه به سنت چندهمسری رومی آورند. «چارلز تیلور» رئیس جمهور سابق «لیبریا» یکی از آنان بود. بعد از اعلام ازدواج «تیلور» با همسر چهارمش برخی از زنان لیبریایی این اقدام ریس جمهور را مورد سرزنش قرار داده و اقدام ریس جمهور را عاملی برای تشویق مردان جامعه به پیروی از سنت چندهمسری دانستند. روی کار آمدن خانم «سرلیف» به ریاست جمهوری این کشور از حضور زنان روشنفکر و قدرتمند در این کشور حکایت می کند. «سرلیف» اولین ریس جمهور زن در قاره آفریقاست.