چهارشنبه, ۱۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 8 May, 2024
مجله ویستا

صلح با کودک بدغذا


صلح با کودک بدغذا

مدارا با یک بچه بدغذا یکی از سخت ترین کارهای دنیا برای والدین است اگر شما هم کوچولوی نق نقویی دارید که سر سفره به انواع و اقسام غذاها فقط می گوید «دوست ندارم» خواندن این مطلب را از دست ندهید تا شاید بتوانید بدغذایی فرزندتان را برطرف کنید

مدارا با یک بچه بدغذا یکی از سخت‌ترین کارهای دنیا برای والدین است. اگر شما هم کوچولوی نق‌نقویی دارید که سر سفره به انواع و اقسام غذاها فقط می‌گوید:«دوست ندارم» خواندن این مطلب را از دست ندهید تا شاید بتوانید بدغذایی فرزندتان را برطرف کنید.

بدغذایی بچه‌ها در برهه‌ای از زمان، یک رفتار کاملا طبیعی است ولی این رفتار طبیعی، معمولا منجر به اتفاقات غیرطبیعی در خانه می‌شود! جنگ و دعوا بر سر میز شام و اصرار مادر به کودک برای خوردن گوشت، یا سبزی‌ها یا ماست و جیغ و داد کودکی که سرسختانه از مواضع خودش دفاع می‌کند، صحنه‌هایی است که در هر خانه‌ای که کودک نوپا دارد به وفور دیده می‌شود. آخر هم یا کار به اجبار و زور می‌کشد یا قهر و گرسنه ماندن کوچولوها! اما این مشکل و راه رویارویی با آن همیشه هم نباید این‌قدر دشوار باشد. به علاوه همیشه یادتان باشد شما تنها والدینی نیستید که با فرزندشان چنین مشکلی دارند. در این مطلب ۱۳ راهکار را برای برخورد با بچه‌های بدغذا و کمک به آن‌ها برای داشتن تغذیه‌ای سالم‌تر و متعادل‌تر یاد می‌گیرید. تا وقتی که سلیقه غذایی فرزند شما به بلوغ کامل نرسیده است، بد نیست این ۱۳ نکته را به کار ببندید.

● به اشتهای فرزندتان احترام بگذارید

داشتن یا نداشتن اشتها برای بچه‌ها هم مانند بزرگ‌ترها برای خوردن غذا لازم است. کوچولوها ماشینی نیستند که هر وقت دکمه آن را روشن کنید، شروع به خوردن بکنند! بچه‌ها به‌خصوص در سنین پایین‌تر فقط وقتی گرسنه باشند غذا می‌خورند. بنابر این وقتی فرزندتان اشتها ندارد، او را به خوردن غذا یا میان‌وعده مجبور نکنید. به همین ترتیب، در پایان غذا به کودک اصرار نکنید بشقابش را تمیز کند و برای این کار او را تشویق نکنید. این کار فقط باعث می‌شود تا موضوع غذا خوردن تبدیل به یک موضوع جنجال‌برانگیز شود و کودک به خوردن بیش از مقدار که سیر شود، تشویق شود.

● قوانین را نشکنید!

بهتر است در خانه، برای غذا خوردن برنامه و قانون مشخصی داشته باشید و همیشه آن را رعایت کنید مثلا همه وعده‌های غذایی را سر ساعت مشخص سرو کنید. خوردن آبمیوه، میان‌وعده و شیر را دست کم یک ساعت قبل از غذا ممنوع کنید. اگر بچه‌ها گرسنه به سر میز بیایند، احتمالا علاقه بیشتری به غذا نشان می‌دهند.

● شوکه نشوید!

هر بار که غذای جدیدی را به کودک‌تان معرفی می‌کنید باید منتظر دیدن چنین صحنه‌هایی باشید: کودک به غذا دست می‌زند، آن را بو می‌کشد، اندکی از آن را در دهان می‌گذارد و حتی ممکن است دوباره آن را از دهانش بیرون بیاورد! چیزی که مسلم است این است که قبل از اینکه کودک نخستین لقمه از غذای جدید را بخورد، چند بار این کارها را تکرا خواهد کرد. بنابر این بهتر است صبور باشید و مایوس نشوید، ممکن است برای بار اول و دوم همین قضیه تکرار شود ولی بار سوم و چهارم قطعا وضع بهتر خواهد بود. به شرطی که حوصله کنید! اگر می‌خواهید کودک را به پذیرش غذای جدید تشویق کنید بهتر است درباره رنگ، بو و شکل آن حرف بزنید نه اینکه مدام تکرار کنید مزه این غذا خوب است.

● غذا را خوشگل کنید!

بچه‌های کوچک بیشتر به ظاهر غذا اهمیت می‌دهند تا طعم آن. از طرفی زیبا کردن ظرف غذای آن‌ها و درست کردن شکل‌های بامزه با خوراکی‌ها باعث می‌شود تا آن‌ها موقع غذا خوردن نوعی تفریح را هم تجربه کنند. شما می‌توانید با قالب‌های شیرینی غذاها را قالب بزنید یا حتی اجازه دهید کودک با سبزی‌ها منظره و آدمک درست کند. خلاق باشید! غذاهای صبحانه را برای شام به کودک تعارف کنید.

● دسر جایزه ندهید!

بعضی از پدر و مادرها عادت دارند دسر را به‌عنوان یک جایزه و تشویق برای فرزندشان درنظر بگیرند و درصورتی که غذای اصلی را نخورد، او را از خوردن دسر محروم کنند. این رفتار نادرست است، چراکه ناخودآگاه این پیام را به کودک منتقل می‌کند که دسر بهترین بخش غذاست و فقط اشتهای او را برای خوردن شیرینی بیشتر می‌کند. برای حل این مشکل بهتر است فقط هفته‌ای چند شب دسر داشته باشید و در این چند شب، تحت هر شرایطی به کودک اجازه خوردن دسر را بدهید. راه دیگر این است که دسرهای بهتر و سالم‌تر تهیه کنید مثلا به‌عنوان دسر از ماست و میوه استفاده کنید.

● الگوی خوبی باشید

بچه‌ها عادت دارند در همه چیز از بزرگ‌ترها تقلید کنند. اگر شما از یک رژیم غذایی سالم و متنوع پیروی کنید، کودک هم با دیدن رفتار شما تشویق شده و همان رفتار را تقلید می‌کند.

● کلک بزنید!

شما می‌توانید با مخلوط کردن انواع مختلف غذا حتی موادی را که فرزندتان دوست ندارد اندک‌اندک وارد رژیم غذایی او بکنید. چرخ کردن گوشت و اضافه کردن آن به غذاهای مورد علاقه کودک‌تان یکی از این راه‌هاست. در ضمن می‌توانید سبزی‌هایی مانند جعفری خرد شده یا فلفل سبز یا کلم بروکلی خرد شده را به مایه ماکارونی، غذای محبوب فرزندتان، اضافه کنید یا کدو را رنده کرده و در سوپ بریزید!

● حواس کودک را پرت نکنید

انواع محرک‌های محیطی مانند تلویزیون می‌توانند حواس کودک را پرت کرده و او را از سر سفره غذا بلند کنند. به همین دلیل بهتر است موقع خوردن غذا، تلویزیون را خاموش کنید، اسباب‌بازی‌های کودک را کنار بگذارید و اجازه ندهید با کتاب یا اسباب‌بازی سر سفره بیاید.

● مادر باشید نه آشپز!

اگر بعد از اینکه فرزندتان غذایی را نپذیرفت، برای او غذای جداگانه درست کنید، او را برای حفظ این عادت نادرست تشویق کرده‌اید. به جای پختن انواع جور و واجور غذا، همیشه همان غذاهای سالم را برای همه اعضای خانواده سرو کنید. کودک شما هم کم‌کم با این غذاها آشنا می‌شود و به خوردن آن‌ها عادت می‌کند.

● دعوا نکنید!

اصرار بیش از حد شما برای خوردن یک ماده غذایی بدتر باعث مقاومت کودک می‌شود و به همین دلیل حالت لج و لجبازی بین شما پیش خواهد آمد. در ضمن یادتان باشد هیچ‌وقت نباید در برابر این رفتار کودک خونسردی خودتان را از دست داده و با او دعوا کنید. اگر کودک موقع خوردن غذا استرس داشته باشد، آمدن سر میز غذا برای او تبدیل به خاطره‌ای ناخوشایند می‌شود و او برای غذا خوردن بیشتر دچار مشکل خواهد شد.

● صبور باشید

اصلاح عادت‌های نادرست بچه‌ها چیزی نیست که یک شبه اتفاق بیفتد، بنابر این باید صبور باشید و اجازه دهید تا در طولانی‌مدت همه چیز بهتر شود. حواس‌تان به نشانه‌های کوچک نیز باشد. همین که فرزندتان هر روز به موقع سر میز می‌آید، شروع خوبی برای اصلاح عادت بدغذایی اوست.

● پای بچه‌ها را وسط بکشید

همه بچه‌ها غذایی را که خودشان درست کرده باشند می‌خورند. شما می‌توانید کودک را در مراحل مختلف تهیه غذا، از خرید مواد لازم در سوپرمارکت تا شستن و پختن آن‌ها شرکت دهید. یادتان باشد چیزی را که دوست ندارید فرزندتان بخورد، اصلا خریداری نکنید.

سیب سبز

اختصاصی مجله اینترنتی برترین ها Bartarinha.ir