چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
سوم تیر ۸۴ سه سال گذشت
سه سال پیش در سوم تیر تاریخ جمهوری اسلامی ایران ورق خورد و آقای دکتر محمود احمدی نژاد پس از رقابتی سخت، نفس گیر و پر ماجرا موفق شد جدیترین رقیب خود یعنی آقای اکبر هاشمی رفسنجانی را از صحنه بیرون کند و با رای قاطع ملت به ساختمان ریاست جمهوری راه یابد.
انتخابات سوم تیر، حاوی درس ها، عبرتها و ملاحظات بسیار مهمی است؛ ناتوانی گروهها و چهره های مختلف اصولگرا برای اتحاد و اتفاق بر نامزدی واحد، بیتقوایی سیاسی و اوج گیری تخریب و تهمتهای بیحساب علیه نامزدهای مختلف، هزینهکردن وجوهی هنگفت و با منشاءهای مشکوک و نامعلوم از سوی برخی نامزدها، حمایت قاطع و یکدست همه گروه های دوم خردادی و حتی برخی از اپوزسیون داخل و خارج از کشور از آقای هاشمی در روزهای اوج رقابت های انتخاباتی، تلاشهای مکرر چهره ها و گروه های اصولگرا برای رسیدن به نامزد واحد و دلایل هنوز پشت پرده ماندهی ناکامی این تلاشها، علل تصمیم آقای هاشمی برای ورود به آن میدان سخت علی رغم توصیه خیرخواهان به ایشان برای عدم ورود... همه و همه واجد عبرت های بزرگی است که بجای خود باید بررسی شوند و مورد استفاده سیاست ورزان کشور قرار گیرند.
انتخابات سوم تیر ۸۴ پاسخ منفی ملت به رویکردها و شعارهایی بود که به طور خلاصه عبارتند از:
۱) تکنوکراسی و میدان دادن به طبقه خاصی از نخبگان متمایل به غرب که سالها در حوزه های ارشد مدیریتی حضور داشتند و سطح زندگی، آمال و سفره خود را از مردم عادی به ویژه طبقات مستضعف جدا کرده بودند.
۲) اشرافیت دولتی: ریخت و پاشهای بیحساب از محل بیت المال، مراسم افتتاح فرودگاه نیمهتمام امام خمینی، مجموعه دفاتر ریاست جمهوری در سعدآباد و دفتر شهردار تهران (که در اقدامی تحسین برانگیز توسط آقای احمدی نژاد مورد استفاده قرار نگرفت)، نمونه هایی از این نوع ریخت و پاشها هستند.
۳) اتحاد قدرت و ثروت: شبکه های سوء استفاده از رانت های تجاری و اطلاعاتی، سوء استفاده از قدرت برای کسب ثروت و استفاده از ثروت برای دستیابی به منابع قدرت.
علاوه بر این، ویژگی رفتاری، عملکرد دوران شهرداری و شعارهای آقای دکتر احمدی نژاد، جریان انتخابات سوم تیر را به سمتی برد که مردم به رویکردها و شعارهای ایشان رای مثبت دادند.
ـ این شعارها و رویکردها بطور خلاصه عبارتند از:
۱) مردمگرایی و ساده زیستی
۲) عدالت و تقسیم عادلانه ثروتها و درآمدهای جامعه میان همه اقشار
۳) مبارزه با فساد و تبعیض و رانتخواری
۴) بهبود سطح زندگی و رفاه مردم
هر چند بررسی و تحلیل عملکرد دولت نهم در حوزه های مختلف مجال دیگری می طلبد اما درباره میزان تحقق شعارها و وعده های اصلی رییس جمهور منتخب سوم تیر بطور خلاصه می توان گفت:
۱) مردم گرایی و ساده زیستی:
رییس جمهور محترم با حفظ روحیه ارزشمند ساده زیستی و مردم گرایی خود، در طول این سه سال موفق شد روحیه استکباری و مردم گریز ایجاد شده در مدیران ارشد دولتهای قبل را شکسته و هیات دولت را به دور افتاده ترین و میان محروم ترین اقشار جامعه ببرد. این کار بزرگ دولت نهم، تاثیری غیر قابل انکار در رشد سرمایه اجتماعی و بازسازی اعتماد مردم به ویژه گروه های محروم به دولت جمهوری اسلامی داشته است.
۲) عدالت و تقسیم امکانات و ثروتها
هر چند تلاش دولت در توزیع عادلانه امکانات و تسهیلات و بودجه های عمرانی غیر قابل انکار و کاملاً مشهود است، اما «اثر بخشی» این فعالیت ها در کاهش اختلاف طبقاتی و شکاف ثروت ها در جامعه ایران جای تامل و تحقیق بیشتری دارد. هر چند بر اثر تلاشهای شبانه روزی دولت محترم، تسهیلات بانکی و اعتبارات عمرانی وسیعی به نقاط دور دست کشور رفته است، اما اقدام دولت محترم به گسترش بیش از حد طرح های عمرانی و در نتیجه رشد بی سابقه نقدینگی (بعد از انقلاب) که تورم شدید سال اخیر را به دنبال داشته، باعث شده شکاف ثروت ها و درآمدها مجدداً عمیق شود چرا که از نظر اقتصادی، «تورم شدید» ، مانند مالیاتی عمل می کند که از جیب و سفره فقرا برداشته و به جیب و سفره ثروتمندان و صاحبان املاک و دارایی های غیر نقدی می افزاید.
۳) مبارزه با فساد و تبعیض
درباره مبارزه با فساد، فرمان ۸ ماده ای رهبر انقلاب که در دهم اردیبهشت ۱۳۸۰ خطاب به سران سه قوه صادر شده، شاخصی روشن و فصل الخطاب است. در این فرمان، سران سه قوه به ویژه قوای مجریه و قضاییه به مبارزه ریشه ای با مفاسد اقتصادی مکلف شده اند و باید بدون تبلیغات و هیاهو طوری عمل کنند که آثار و برکات مبارزه با فساد بصورت گسترش امنیت اقتصادی و اعتقاد عمومی در جامعه ملموس باشد.
درباره این وجه از شعارها و برنامه های آقای دکتر احمدی نژاد باید گفت هر چند دولت محترم تلاش های ارزشمند و مجاهدانه ای برای قطع دست برخی رانتخواران بزرگ مصادیق مفسدان اقتصادی از اموال و امکانات عمومی به عمل آورده است، اما عوامل و ریشه های فساد همچنان به جای خود باقی هستند. عواملی مانند شفاف نبودن اطلاعات، انحصارات اقتصادی، دیوانسالاری پیچیده دولتی، قابل تغییر بودن مقررات و ...
درباره رویکرد مبارره با فساد، در دولت نهم همچنین باید یادآوری کرد که رییس جمهور محترم بر خلاف بند هشتم فرمان مبارزه با فساد، این موضوع را رسانه ای و تبلیغاتی می کنند که این مساله در کنار تعلل دولت در خشکاندن ریشه ای فساد این نکته را در اذهان تداعی می کند که دولت نهم در مبارزه با ریشه های فساد مانند ابری است که می غرد ولی نمی بارد.
سه سال از واقعه بزرگ و تاریخی سوم تیر گذشته و صحنه سیاسی و تحولات اقتصادی ـ فرهنگی ـ خارجی ایران اسلامی دستخوش تحولاتی مهم و عبرت آموز شده است.
هر چند دولت پرتلاش و مردمی دکتر احمدی نژاد در عمل به برخی شعارهای خود موفق بوده است، اما برای اثر بخشی تلاشهای خود به ویژه اصلاح اوضاع اقتصادی کشور، به تدبیر، رویکردها و سیاست های بهتری نیاز دارد.
ضمن تبریک سالگرد پیروزی گفتمان عدالت در انتخابات سوم تیر ۸۴، برای تحقق شعارهای افتخار آمیز این گفتمان که طی دو سال اخیر ارایه شده است، تقدیم و یادآوری می شود:
ـ طرح تحول بزرگ اقتصاد چیست؟ چه باید باشد؟
ـ راهحل عملی برای مهار قیمت مسکن
ـ تورم موجود؛ دلایل کدامند؟ راهحل چیست؟
ـ مهار تورم را اولویت دهید
ـ لزوم حمایت همهجانبه از برنامه جدید دولت درباره مسکن
ـ سازوکاری جدید برای تامین مالی تولید
ـ پیشنهاد اقتصاددانان مجلس برای مهار تورم
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست