جمعه, ۱۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 31 January, 2025
مجله ویستا

از مهمانان خدا با سالم ترین غذاها پذیرایی کنید


از مهمانان خدا با سالم ترین غذاها پذیرایی کنید

کمتر سفره افطاری است که با پنیر و سبزی مزین نشده باشد متخصصان علوم تغذیه, خوردن مواد غذایی پرفیبر نظیر سبزیجات در وعده افطار و همچنین برای جلوگیری از تشنگی در طول روز در وعده سحری را توصیه می کنند

رمضان، ماه اخلاص و بندگی و مهمانی ضیافت نور است که در این مهمانی حق باریتعالی میزبان است.

هرکس در حد وسع و توان خود می‌خواهد در تدارکات این مهمانی سهیم باشد و می‌خواهد به‌نحوی شایسته در مراسم افطاری از مهمانان حق پذیرایی کند . در این میان توجه به یکسری نکات بهداشتی در مراسم افطاری و سحری حائز اهمیت است تا غذای آماده مصرف برای مهمانان از لحاظ بهداشتی از سالم‌ترین غذاها باشد که رعایت این نکات از بروز بیماری‌های روده‌ای و مسمومیت‌های غذایی جلوگیری می‌کند.

● سبزی سفره

کمتر سفره افطاری است که با پنیر و سبزی مزین نشده باشد. متخصصان علوم تغذیه، خوردن مواد غذایی پرفیبر نظیر سبزیجات در وعده افطار و همچنین برای جلوگیری از تشنگی در طول روز در وعده سحری را توصیه می‌کنند، حال با این همه ضرورت استفاده از سبزی در وعده‌های غذایی ماه مبارک رمضان اگر این ماده غذایی از مرکز مجاز خریداری نشود و به‌صورت صحیح شست‌وشو و گندزدایی نشود، باعث بروز بیماری‌های انگلی گوناگون در میان روزه‌داران می‌شود. لازم است در این ماه مبارک، سبزیجات را با دقت بیشتر و از مراکز مجاز سبزی‌فروشی تهیه کنیم. بعد از خرید هم تنها پاک‌کردن و شستن سبزی بدون مواد ضدعفونی‌کننده، آلودگی‌های آن را از بین نمی‌برد. تصور خیلی‌ها این است که با شستن سبزی با مایع ظرفشویی و نمک، از سبزی سالم بهره‌مند می‌شوند، در حالی که نمک تاثیری در ضدعفونی سبزیجات ندارد و مایع ظرفشویی صرفا در مرحله انگل‌زدایی کاربرد دارد، پس بنابراین فراموش نکنیم که سالم‌سازی سبزیجات طی ۳ مرحله صورت می‌گیرد:

۱) پاک‌کردن گل‌ولای:

ابتدا شروع به پاک‌کردن سبزی و همچنین پاک‌کردن گل‌ولای از آن می‌پردازیم.

۲) انگل‌زدایی:

انگل‌ها، یکسری اجسام خارجی در داخل سبزی هستند که باید جداسازی شوند. برای انگل‌زدایی سبزیجات از مایع ظرفشویی استفاده می‌شود و این امر تنها انگل‌های موجود در سبزی را از آن جدا می‌کند و بنابراین ضدعفونی بعد از انگل‌زدایی ضروری است. برای انگل‌زدایی به ازای ۵ لیتر آب، ۱۵ قطره مایع ظرفشویی در داخل ظرفی بریزید و سبزیجات را به‌مدت ۵ دقیقه در داخل آن قرار دهید، بعد از این مدت، سبزی را آبکشی کنید.

۳) ضدعفونی:

برای ضدعفونی سبزیجات از ماده‌ای به نام پرکلرین استفاده کنید. نحوه ضدعفونی به این صورت است که به‌ازای ۵ لیتر آب، نصف قاشق چایخوری (۳ گرم) پرکلرین به آن اضافه کنید و برای مدت ۵ دقیقه سبزی را در داخل آن قرار دهید. بعد از ۵ دقیقه آن را آبکشی کنید.

▪ نکته:

محلول‌های ضدعفونی‌کننده به‌صورت آماده در بیشتر داروخانه‌ها یافت می‌شود که طرز مصرف به‌صورت دقیق روی آن درج شده است که جهت سهولت در امر ضدعفونی می‌توان از آنها استفاده کرد.

● سپیدی لقمه

پنیر مورد استفاده نیز باید از پنیر بهداشتی و مطابق با استاندارد‌های بهداشتی باشد. گرایش جامعه در حال حاضر به‌سوی صنعتی‌شدن باعث شده است مردم به محصولات محلی و سنتی با دید ویژه نگاه کرده و ارزش ویژه‌ای قائل شوند. اغلب ماست‌بندهای سطح شهر به‌صورت غیرمجاز اقدام به عرضه پنیر محلی تازه، سرشیر و... می‌کنند. توصیه می‌شود از پنیر محلی و خصوصا پنیر محلی تازه به هیچ‌عنوان استفاده نکنید. پنیرهای باز که معمولاً در بسته‌بندی‌های ۱۷ کیلویی و یا بیشتر هستند و اغلب در انبارهای نامناسب نگهداری می‌شوند، در سطح فروش نیز از وضعیت جالبی برخوردار نیست. تصور کنید یک خواروبارفروشی از این بسته ۱۷ کیلویی که باز شده به چه صورتی خرده‌فروشی کند که موازین بهداشتی را رعایت کرده باشد، پس با ذکر این نکات درمی‌یابیم که از پنیرهای بسته‌بندی تولید کارخانجات معتبر بهتر است استفاده کنید.

● شیرینی افطار

در رمضان به‌دلیل روزه‌داری و کاهش ذخایر قندی در بدن میل ، تمایل به استفاده از مواد قندی افزایش می‌یابد. متخصصان تغذیه توصیه می‌کنند برای جبران کمبود قند بدن از مواد قندی طبیعی نظیر خرما، کشمش و توت استفاده کنید.

در رمضان بازار فروش خرما داغ است. اغلب خرماها در بسته‌بندی‌های بزرگ توسط سودجویان موادغذایی در انبارها در شرایط نامناسب نگهداری شده و بسته‌بندی‌های مناسبی ندارند. پس لازم است که در خرید خرما به بسته‌بندی آن و همچنین مشخصات کالا نظیر پروانه ساخت از وزارت بهداشت، نام کارخانه تولید‌کننده و آدرس آن توجه ویژه داشته باشیم.

مهندس مینا شیرژیان