دوشنبه, ۱۳ اسفند, ۱۴۰۳ / 3 March, 2025
میوه درشت نخرید

یکی از دغدغههای تمام خانوادهها با نزدیکشدن به ایام نوروز، خرید خوراکیهایی سالم، تازه و مناسب است. متاسفانه خیلی از افراد نمیدانند باید چه مقدار خوراکی برای ایام نوروز تهیه کنند و خیلیها هم به ویژگیهای خاص هر یک از این خوراکیها توجه چندانی ندارند...
بههمین دلیل هم در صفحه «صنایع غذایی» این هفته، به بررسی سبد خرید خوراکیهای مخصوص عید پرداختهایم.
میوه و ۸ نکته
۱. برخلاف باور عامه مردم که فکر میکنند میوههای خوب و باارزش، فقط میوههای درشت و بهاصطلاح مجلسی هستند، در تمام دنیا، میوهها را براساس کیفیتشان، طبقهبندی، بستهبندی و قیمتگذاری میکنند. از آنجا که ارزش تغذیهای میوههای ریز و درشت با هم تفاوتی ندارد، هیچ اجبار، توصیه و الزامی برای خرید میوههای درشتتر نیست؛ ضمن اینکه در بعضی موارد برای درشتتر شدن اندازه میوه از کودهای نیتراته استفاده میشود که برای سلامت زیانبارند. بنابراین خرید میوههایی با اندازه متوسط را به شما توصیه میکنیم.
۲. گاهی مهمانهای نوروزی میوههای بزرگ را پوست میگیرند و نمیتوانند تمام آنها را بخورند. بههمین دلیل هم اسراف میشود. این مساله هم دلیل دیگری برای توصیه به خرید میوههای کوچکتر است.
۳. اگر به مکانهایی که میوههای بستهبندی تازه میفروشند دسترسی دارید، از خرید فلهای میوه در حجم بالا بپرهیزید زیرا امکان خراب شدن میوههایی که فلهای و زیاد خریداری میشوند، وجود دارد. از طرف دیگر، امکان وجود میوههای خراب هم بین این میوهها هست.
۴. این روزها بیشتر خانوادهها روزی را برای
دید و بازدید نوروزی از قبل تعیین میکنند. سعی کنید میوه را در همان روزی که قرار است برایتان مهمان بیاید و به اندازه مهمانهای خود بخرید.
۵. اگر چند نوع میوه خریداری کردهاید، لزومی ندارد در ظرف میوه شما از هر میوه به ازای هر مهمان یک عدد از آنها وجود داشته باشد. این صرفهجویی بجا، باعث پیشگیری از خراب شدن میوهها و
بالا رفتن مقدار دورریز آنها میشود.
۶. با میوهها مانند یک موجود زنده رفتار کنید زیرا میوهها، بخش زندهای از یک گیاه (دستگاه تکثیر و تولید) هستند. یعنی آنها را هنگام جابجایی، شستن و قرار دادن داخل یخچال، در معرض ضربههای مداوم و شدید قرار ندهید. ضربه خوردن به میوهها باعث تلخ یا لک شدن گوشت برخی از آنها میشود.
۷. برخی میوهها مانند موز و سیب را کنار یکدیگر نگهداری نکنید. از آنجا که میوهها زنده هستند و نفس میکشند، با تنفس خود گازهایی ایجاد میکنند که روی یکدیگر اثر میگذارند؛ مثلا اگر سیب را کنار موز نگهداریم، باعث رسیدن و لهشدن سریعتر آن خواهد شد. البته سیب میتواند باعث رسیدن کیویهای سفت هم بشود.
۸. موز را داخل کیسهای بگذارید و در بالکن یا مکان خنکی آویزان کنید تا کمتر تحتتاثیر میوههای دیگر قرار بگیرد و دیرتر خراب و له شود.
شیرینی و ۷ نکته
۱. شیرینیهای کوچکتر و خشک را که برای نگهداری نیازی به یخچال ندارند، انتخاب کنید.
۲. اگر ساکن مناطق مرطوب کشور مانند شهرهای شمالی ایران هستید، باید بدانید که شیرینیهای خشک، بهشدت جاذبالرطوبه هستند و این خاصیت باعث جذب رطوبت و از دست رفتن طعم و بافت واقعی شیرینی میشود. بههمین دلیل بهتر است در این مناطق از ظرفهای کاملا دربسته برای نگهداری از شیرینی استفاده کنید.
۳. بعد از هر دید و بازدید و برای پیشگیری از نشستن گرد و خاک روی شیرینیها، حتما در ظرف را بگذارید یا پوشش مناسبی روی آن قرار بدهید.
۴. شیرینیهای تر چندان مناسب پذیرایی از مهمانهای نوروزی نیستند.
۵. از خرید شیرینیهای بهاصطلاح خانگی که در سوپرمارکتها و برخی از فروشگاههای عرضه موادغذایی به فروش میرسند، خودداری کنید. از آنجا که نظارتی بر فرآیند تولید این نوع محصولات خانگی وجود ندارد، نمیتوان بههیچ عنوان از سلامت مواد اولیه، بهداشت، بستهبندی و سلامت تولیدکنندگان آنها اطمینان داشت. براساس قوانین وزارت بهداشت، هیچ خانه و خانوادهای اجازه تولید کالای غذایی و عرضه آن در سطح محلی و شهری ندارد.
۶. اگر برایتان ممکن است، خودتان در منزل با مواد اولیه سالم و مرغوب، کیک و شیرینیهای تازه خانگی بپزید و از مهمانهایتان با این تولیدات خانگی خوشمزه پذیرایی کنید.
۷. حتما داخل جعبه شیرینیهایی که میخرید، دقت کنید تا کد بهداشتی و مجوز در آن درج شده باشد. ممکن است جعبههای فاقد این کد و مجوز، از مقواهای بازیافتی که از نظر بهداشتی مناسب تماس با شیرینی نیستند، تهیه شده باشند.
آجیل و ۵ نکته
۱. از خرید آجیلهای رنگشده پرهیز کنید و تا جایی که میتوانید، دور خرید آجیلهای بوداده و شور را خط بکشید.
۲. پستههایی که مغز داخلیشان چروک خوردهاند یا سیاه شدهاند نخرید چون احتمال آلودگی این پستهها به قارچ و تولید سم آفلاتوکسین (که از عوامل سرطانزا محسوب میشود) بسیار بالاست.
۳. از مکانهایی که از تازه بودن آجیل آنها اطمینان دارید، خرید کنید.
۴. آجیل، سرشار از اسیدهای چرب غیراشباع و مفید برای بدن است اما زمانی که مغزهای داخل آجیل بیش از اندازه مانده و کهنه میشوند، اسیدهای چرب داخل آنها هم اکسید میشوند و ارزش تغذیهای آنها به شدت پایین میآید.
۵. بهتر است برای تهیه آجیل خوب، خودتان انواع مغزها و دانهها را جداگانه خریداری و سپس آنها را بایکدیگر مخلوط کنید. معمولا آجیلهای مخلوط و فلهای یا بستهبندی که شور و رنگشده هم هستند، از مغزهای نامرغوب و باکیفیت پایینتری تشکیل شدهاند.
دکتر آراسب دباغمقدم
متخصص بهداشت موادغذایی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست