پنجشنبه, ۲۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 13 February, 2025
توقیف یا رفع توقیف, مسئله این نیست
● سکانس اول برداشت یک:
این روزها اخبار مربوط به رفع توقیف برخی فیلمهای سینمایی، تیتر یک روزنامهها و نقل محافل هنری و سینمایی است؛ چراکه در فضای هنری کشور هر اتفاقی تامل برانگیز و قابل بحث و بررسی بیشتر قلمداد میشود. انصافا شنیدن خبر اکران یک فیلم سینمایی برای تهیه کننده و کارگردان آن شیرین و دلنشین است، چه آن که فرزند عزیزی را میماند که پس از سالها انتظار، هماکنون به دنیای اکران آمده و دل میبرد و طنازی میکند و برای اهالی فرهنگ و هنر نیز امیدآفرین و زیباست اگر نشانی از بالندگی سینمای ملی باشد.
ارزیابی توفیق این رفع توقیفِ معاونت سینمایی وزارت ارشاد را به زمان دیگری که بتوان به تفصیل از سینمای ملی و عوامل رشد و افول آن صحبت کرد و فضای دیگری که پرده از اقدامهای فرهنگی دولت محترم برگرفته باشیم، وامیگذارم و میگذرم، اما تنها به این نکته اشارت میکنم که در این نوع اقدامها، اتفاقا نیات سیاستگذاران و مدیران ارشد فرهنگی را باید به دقت به سنجه نقد آورد تا غایت بگیر و ببندهای ارشاد نهم و آزادسازیهای ارشاد دهم، بیشتر آشکار گردد وگرنه سینماگر ما، گمگشته راه مقصود، جز حیرتش نمیافزاید و کوکب هدایتی دراین بیابان بی نهایت نمییابد! بنابراین آنچه در این نوشته بیشتر منظور نظر است، نه اصل اقدام رفع توقیف که بررسی نیات سیاسی و شاید فرهنگی ارشاد است و جلب توجه خوانندگان گرامی به بلایی که از این نیات سیاسی بر سر فرهنگ میآید.
هرچند خداوند متعال به همه نیات خیر و شر بندگان خویش آگاه است، اما قرائن بسیاری دلالت بر این امر دارند که به احتمال قوی، این اقدام معاونت سینمایی ارشاد، حاوی یک پیام به همه اصحاب فرهنگ و هنر باشد و آن اینکه دوران بگیر و ببند به سر آمده و هم اکنون فضای باز فرهنگی، جزو دستورالعملهای ارشاد قرار گرفته است. به عبارت دیگر، ژست سیاسی گشایش فضای فرهنگی که با رفت و آمدهای گاه و بی گاه مسئولان دولتی به تئاترشهر، خانه هنرمندان و... تکمیل شده، حاوی پیام صلح و دوستی به طایفهای است که در انتخابات ریاستجمهوری دهم، غالبا طرفدار رقیب رییسجمهور محترم بودند و البته در عرصه هنری کشور اشخاص مهم و تاثیرگذاری به شمار میروند.
من هرچند آلودن هنر به سیاست را اقدامی غیر اخلاقی میدانم و همیشه خطر ورود سیاستمداران به فرهنگ را جدی دانستهام و اساسا تا جایی که با هنرمندان ارتباط داشتهام آنها را غیر سیاسی یافته ام؛ اما فراتر از این امر، نگران تبعات این روشهای سیاست زده در عرصه فرهنگ و هنر هستم و تصور میکنم، این رفتارها منتهی به چند آسیب عمده دراین حوزه خواهد شد.
- نخست آنکه در بازی سیاسی هنر و فرهنگ، طبیعتا دست سیاسیون به شاخههای بلند درخت تناور فرهنگ نمیرسد و بنابراین با آدمهای دست چندم معامله میکنند و محصولات نارسِ آفتاب ندیده را میچینند و به همین سبب، فضای رشد ابتذال و هنر فرومایه را بهخوبی فراهم میآورند. چه آن که با این رویکرد و با این نیت دیر نیست روزگار تجدید حیات فیلمفارسی و فردین و آبگوشت و....
- و دیگر آنکه فضای باز فرهنگی که سیاسیون تعریف میکنند، همواره در دایره منافع سیاسی آنها میگنجد و بنابراین تعریف روشن فرهنگی نخواهد داشت. ایجاد این فضا که در مدار سیاست حرکت میکند نه تنها مشکلی را حل نمیکند که بر مشکلها خواهد افزود و فضای بلاتکلیفی را تشدید خواهد کرد و چراغ حیات فرهنگ و هنر را آن به آن در جریان تندباد سیاست قرار خواهد داد و نتیجه آنکه اهل سیاست چه غم خورند گر میرد چراغ فرهنگ!
- و سوم آنکه اعمال روشهای سیاسی یعنی موردی و دم دستی عمل کردن و این یعنی افزودن بر بینظمیها و دخالت دادن سلیقههای سیاسی در حوزه فرهنگ و هنر؛ چنانکه در همین اتفاق رفع توفیقها این فضا مشهود است و ملاکی که بر آن اساس بسته شد و مبنایی که با آن باز شد، گفته نشد و هر چه دم دست بود و آب و تاب سیاسیاش بیشتر بود، لاجرم بیشتر مورد توجه قرار گرفت و زودتر رفع توقیف شد؛ بیآنکه ارزش هنری آن مورد مداقه اهل نظر قرارگیرد.به هر روی، من که نیت خیر و منطق استواری در پس این آزادیهای بی مبنا و آشفته نمیبینم، طبعا آینده خوبی را هم پیشبینی نمیکنم و باز هم تصور میکنم عزیزان وزارت ارشاد مسئله اصلی سینما را نفهمیدهاند و به قول خواجه حُقه مِهر بدان مُهر و نشان است که بود!
● سکانس دوم برداشت یک:
آیا واقعا مسئله اصلی فرهنگ و هنر در کشور ما و وظیفه اصلی وزارت ارشاد، رفع توقیف چند فیلم سینمایی است؟
● سکانس دوم برداشت دو:
من این موضوع را میپذیرم که در نظام فرهنگی ما متاسفانه گاهی اوقات ریسک سرمایهگذاری بالاست و به همین علت، هرکسی شهامت ورود به این عرصه را ندارد؛ اما آیا این مشکل با برخوردهای موردی و سلیقهای قابل حل است؟ آیا راه نجات سینما از این وضع، تدوین نظام فرهنگی بایدها و نبایدها نیست؟ و چه خوش گفت رییس رسانه ملی که: «من به دلیل مشخص نبودن خط قرمزها، مکررا کارت زرد میگیرم!»
● سکانس سوم برداشت یک:
کشورهایی مانند ایالات متحده آمریکا حدودا چهل سال است که با مسئله کنترل فرهنگ رو در رو هستند و اساسا نظام فرهنگی خویش را بر پایه کنترل محصولات و فعالیتهای فرهنگی شکل دادهاند. منابع معتبر و بسیاری در این زمینه وجود دارند که نقش دولت و بنیادهای عامالمنفعه در کنترل و گسترش فرهنگ آمریکایی در نقاط مختلف جهان را بحث کردهاند و آن را اصلیترین موضوع نظام فرهنگی آمریکا دانستهاند. واقعیت آن است که خواننده این منابع که لابد بخش کوچکی از اسرار فرهنگی ایالات متحده است- با شگفتی متوجه ابعاد و عمق موضوع کنترل فرهنگ در این نظام میشود و با همه وجود درمییابد که همه ابزارهای سیاسی، اقتصادی و حتی امنیتی آمریکا در خدمت این هدف قرار دارند و از آن حمایت میکنند. و جالبتر آنکه روش عمومی این نظام فرهنگی به هیچ وجه بر بگیر و ببند و توقیف و رفع توقیف استوار نشده بلکه ضمن صیانت از چهره آزادی خواهانه آمریکا با ابزارهای بسیار و در یک بستر کاملا طبیعی از کسانی و محصولاتی حمایت میکند که در خدمت این فرهنگ باشند. این امر البته به معنای ساختن محصولات یک دست فرهنگی نیست، بلکه در یک روند طبیعی و با دستکاری ذائقه مخاطب بهگونهای عمل میکند که فرد یا محصول نامتجانس توسط مصرف کنندگان پس زده میشوند و از چرخه ارائه و عرضه باز میمانند. در این مجال اندک از این بحث میگذرم، اما غرض آن بود که تنها و تنها دوستان عزیز فرهنگی دولت را به امر مهم کنترل فرهنگ و ظرافتهای آن توجه دهم.
● سکانس چهارم- برداشت یک:
به اعتقاد من، دولت باید بر اصحاب فرهنگ و هنر سهل بگیرد اما نباید و نمیتواند کار فرهنگ و هنر را سهل بگیرد و با ساده لوحی و ساده انگاری در فضای پیچیده جهان معاصر تدبیر کار عظیم فرهنگ را به چند اقدام نمایشی و سمبلیک ختم کند که نه زیبنده نظام اسلامی است و نه شایسته اصولگرایان مطیع امر رهبر! انشاءا... که اینگونه نباشد.
علی عسگری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست