چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

لیزك یا لازك


لیزك یا لازك

عمل لیزك گرچه بسیار شبیه به PRK می با شد, ولی از بعضی جهات با آن متفاوت است در این عمل پس از آنكه قرنیه با استفاده از قطره های مخصوص بی حس شد, بر روی قسمت مركزی قرنیه كه با ابزار خاصی محصور شده است, چند قطره الكل چكانده شده و در مرحله بعد محلول الكل از سطح قرنیه شسته می شود بدین ترتیب الكل لایه سطحی قرنیه یا اپی تلیوم را شل نموده و جراح می تواند با استفاده از ابزار خاصی این لایه را جمع كند

لیزك یا لیزر اپی تلیال كرایومیلیوزیس (Laser Epithelial Keratomileusis) نوع تغییریافته عمل لیزر (PRK) است. در عمل PRK لایه سطحی قرنیه كه اپی تلیوم نام دارد بوسیله ابزار خاصی برداشته می شود و سپس با استفاده از لیزر اكسایمر سطح قرنیه تراش داده شده و با تغییر شكل آن عیب انکساری بیمار اصلاح می شود. پس ازعمل PRK ، اپی تلیوم كه حدود ۵۰ میكرون ضخامت دارد ظرف مدت ۳ تا ۵ روز ترمیم شده و مجددا" سطح قرنیه را می پوشاند.

عمل لیزك گرچه بسیار شبیه به PRK می با شد، ولی از بعضی جهات با آن متفاوت است. در این عمل پس از آنكه قرنیه با استفاده از قطره های مخصوص بی حس شد، بر روی قسمت مركزی قرنیه كه با ابزار خاصی محصور شده است، چند قطره الكل چكاندهشده و در مرحله بعد محلول الكل از سطح قرنیه شسته می شود. بدین ترتیب الكل لایه سطحی قرنیه یا اپی تلیوم را شل نموده و جراح می تواند با استفاده از ابزار خاصی این لایه را جمع كند.

در این عمل نباید ایجاد و برداشتن لایه اپی تلیوم را با ایجاد لایه (Flap) در عمل لیزیك اشتباه كرد. در عمل لیزیك لایه ای با ضخامت تقریبی ۱۳۰ تا ۱۸۰ میكرون با استفاده از میكروكراتوم برداشتهشده كه علاوه بر اپی تلیوم شامل بخشی از بافت مركزی قرنیه نیز می شود، اما در لیزیك این لایه تنها از اپی تلیوم تشكیل می شود.

پس از برداشتن اپی تلیوم، سطح قرنیه همانند عمل PRK با استفاده از لیزر اكسایمر تراش داده می شود. پس از تكمیل این مرحله جراح با دقت اپی تلیوم را به جای خود برمی گرداند و مانند عمل PRK یك لنز تماسی نرم برای چند روز برای بیمار تجویز می شود.

در عمل لیزك، گاهی اوقات لایه اپی تلیوم قرنیه بیمار استحكام كافی ندارد، در نتیجه جراح نمی تواند آن را روی قرنیه برگرداند. در این گونه موارد لایه اپی تلیوم بطور كامل برداشته می شود و بدین ترتیب عمل لیزك تبدیل به PRK می گردد.

لیزك از نظر كاربرد همانند عمل PRK است و برای نزدیك بینی و آستیگماتیسم خفیف بكار می رود. با توجه به این كه لیزك در بیماران مبتلا به نزدیك بینی بالا قابل انجام نیست، این عمل جایگزین لیزیك نخواهد شد.

● مزایای لیزك

۱. مزیت لیزك نسبت به لیزیك در بیماران با نزدیك بینی و آستیگماتیسم خفیف

ـ میزان بافتی كه بطور موقت برداشته می شود، ۷۵% كمتر است

ـ نیازی به میكروكراتوم نیست

ـ عوارض مربوط به ایجاد لایه با میكروكراتوم در این عمل وجود ندارد

ـ درمان عفونت در بیمارانی كه به روش لیزك عمل می شوند آسان تر است

ـ در بیماران مبتلا به خشكی چشم، لیزك و PRK انتخاب های بهتری هستند

ـ در بیمارانی كه به دلیل نازكی ضخامت قرنیه كاندید مناسبی برای لیزیك و PRK نیستند، قابل انجام است

۲. مزیت لیزك نسبت به PRK

ـ خطر بروز كدورت دید (Haziness) در لیزك كمتر از PRK است