یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا

آلودگی هوا و عوارض ناشی از آن


آلودگی هوا و عوارض ناشی از آن

از جمله آلودگی‌های مختلف زیست‌محیطی که با شروع فصل سرد افزایش می‌یابد و در وضعیت هشداردهنده قرار می‌گیرد آلودگی هوا می‌باشد...
از جمله ذرات معلق در هوا عنصر سرب است که بیشتر …

از جمله آلودگی‌های مختلف زیست‌محیطی که با شروع فصل سرد افزایش می‌یابد و در وضعیت هشداردهنده قرار می‌گیرد آلودگی هوا می‌باشد...

از جمله ذرات معلق در هوا عنصر سرب است که بیشتر از طریق تنفس وارد بدن می‌شود و قابلیت حمل اکسیژن در خون را کم می‌کند لذا اکسیژن کافی به مغز نمی‌رسد. اثرات مزمن ممکن است نظیر سردرد، ضعف، سستی، یبوست، خط آبی یا بورتون در سرتاسر لثه‌ها، بی‌اشتهایی و کم‌خونی باشد. سرب به عنوان عامل خطرساز در کودکان است و مسمومیت با سرب در کودکان موجب کاهش ضریب هوشی، اختلالات رفتاری، کم‌خونی، تنش‌های عصبی و ضعف دید می‌شود و در بزرگسالان نیز موجب بیماری گوارشی، اختلالات عصبی، کلیوی و فشارخون می‌گردد.

طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی، خون ۴۰ درصد از کودکان جهان حاوی سرب بیش از حد می‌باشد و ۹۷ درصد این کودکان در مناطق و کشورهای در حال توسعه زندگی می‌کنند. سرب در هوا، گرد و خاک و آب‌های آلوده وجود دارد و از راه گوارش و تنفس وارد بدن می‌شود. عامل مهم آلودگی سرب بنزین می‌باشد که خوشبختانه در کشور ما مانند بسیاری از کشورهای جهان مصرف بنزین بدون سرب رواج یافته است.

آلودگی هوا به فضای باز و هوای آزاد منحصر نمی‌شود بلکه محیط کار، مدارس، داخل خانه را نیز شامل می‌شود. از شایع‌ترین بیماری‌های دوران کودکی و نوجوانی، آسم می‌باشد که ارتباط زیادی با آلودگی هوا دارد. آلاینده‌های هوا یکی از شناخته‌شده‌ترین عوامل تشدید‌کننده آسم و حتی کمک‌کننده در ایجاد آسم کودکان به شمار می‌رود. دانش‌آموزان مبتلا به آسم حتی‌الامکان در مواقعی که آلودگی هوا زیاد است نباید از خانه خارج شوند و باید از رفت و آمد در خیابان‌ها خودداری کنند چون به‌خصوص در فصول سرد به دلیل شیوع عفونت‌های ویروسی در معرض تشدید‌حملات آسمی قرار می‌گیرند. همچنین بعد از بازگشت به خانه باید حتما اقدام به شستن دست‌ها، بینی و چشم نمایند.

دکتر حسن ضیاء‌الدینی

مشاور وزیر و مدیرکل دفتر سلامت و پیشگیری