شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

نمایش و سینمای دینی


این جستار در پی آن است تا نخست سؤال های روشن و دقیقی را درباره ی سینما و دین مطرح سازد چه سؤالاتی که از قبل مطرح بوده اند, ولی روشنی ودقت لازم را برای پاسخ یابی نداشته اند و چه پرسش های جدیدی که خود راه گشای پاسخ های نو خواهند بود, زیرا طرح درست سؤال , طی کردنِ نیمی از راه برای دست یابی به پاسخ های درست خواهد بود در مرحله ی بعد, باتوجه به بضاعت نگارنده , در پی یافتن پاسخ برای سؤال ها و یا حداقل درست مطرح کردن آن ها برخواهیم آمد

این‌ جستار در پی‌ آن‌ است‌ تا نخست‌ سؤال‌های‌ روشن‌ و دقیقی‌ را درباره‌ی‌ سینما و دین‌ مطرح‌ سازد؛ چه‌ سؤالاتی‌ که‌ از قبل‌ مطرح‌ بوده‌اند، ولی‌ روشنی‌ ودقت‌ لازم‌ را برای‌ پاسخ‌یابی‌ نداشته‌اند و چه‌ پرسش‌های‌ جدیدی‌ که‌ خود راه‌گشای‌ پاسخ‌های‌ نو خواهند بود، زیرا طرح‌ درست‌ سؤال‌، طی‌کردنِ نیمی‌ از راه‌ برای‌ دست‌یابی‌ به‌ پاسخ‌های‌ درست‌ خواهد بود. در مرحله‌ی‌ بعد، باتوجه‌ به‌ بضاعت‌ نگارنده‌، در پی‌ یافتن‌ پاسخ‌ برای‌ سؤال‌ها و یا حداقل‌ درست‌ مطرح‌کردن‌ آن‌ها برخواهیم‌ آمد.

به‌ نظر نگارنده‌، مهم‌ترین‌ و اساسی‌ترین‌ سؤال‌ها این‌ است‌:

الف‌) آیا مقوله‌ای‌/موضوعی‌ به‌نامِ «سینمای دینی‌» وجود دارد؟

ب‌) نسبت‌ میان‌ هنر و دین‌ چیست‌؟ (یا چه‌ رابطه‌ و تناسبی‌ (میان‌ دین‌ و سینما) برقرار است‌؟)

پ‌) ساختارشناسی سینمای‌ دینی‌ چگونه‌ ممکن‌ است‌؟

ت‌) معیارها و مصادیقِ سینمای‌ دینی‌ کدام‌اند؟

ث‌) دین‌ را باید از چشم‌ سینما نگریست‌ و یا سینما را از منظر دین‌؟

پرسش‌های‌ دیگری‌ نیز ذهنِ پژوهشگرِ کنجکاو را برمی‌انگیزد؛ از این‌ قبیل‌:

ج‌) هنر دینی‌ چیست‌؟

چ‌) نمایش‌ دینی‌ چگونه‌ نمایشی‌ است‌؟

ح‌) آیا هر نمایشی‌ که‌ موضوعی‌ از میان‌ موضوعاتِ مطرح‌ در ادیان‌ و یا شخصیتی‌ از میان‌ اشخاص‌ دین‌مدار و یا داستانی‌ از میان‌ انبوه‌ رویدادهایی‌ که‌ بر سر اولیا و انبیای‌ دین‌ رفته‌ است‌، را دستمایه‌ی‌ خود قرار داد، الزاماً پسوندِ دینی‌ خواهد یافت‌؟

خ‌) آیا نمایش‌ دینی‌ محصول‌ و میوه‌ی‌ جامعه‌ای‌ است‌ که‌ دین‌ بر آن‌ حاکم‌ است‌ و با زدوده‌شدن‌ حاکمیت‌ دینی‌، نمایش‌ دینی‌ نیز منسوخ‌ خواهد شد؟ و یا نمایش‌ دینی‌ ـ نمایشی‌ که‌ منبعث‌ از ساختار دینی‌ است‌ ـ در جامعه‌ی‌ غیردینی‌ نیز رایج‌ و شایع‌ است‌؟

د) آیا هر نمایشی‌ که‌ حدود و احکام‌ شرعی‌ را رعایت کرد، الزاماً نمایشی‌ دینی‌ خواهد بود؟

الف‌) آیا مقوله‌ای‌/موضوعی‌ به‌ نام‌ «سینمای‌ دینی‌» وجود دارد؟

برخی‌ معتقدند «سینما، سینما است‌» (=هنر، هنر است‌) و «دین‌، دین‌ است‌» و نباید ترکیبی‌ تناقض‌آمیز چون‌ «سینمای‌ دینی‌» و یا «هنر دینی‌» را ساخت‌؛ زیرا هنر و دین‌ مربوط‌ به‌ دو حوزه‌ی‌ متفاوت‌ از معرفت‌ (شناخت‌) با تعاریف‌، اهداف‌ و اصول‌ متفاوت‌اند. اما اگر اصول‌ و اُسطقس‌ دین‌ را امور معقول‌ بدانیم‌ (همان‌طور که‌ درواقع‌ نیز احکام‌ مبتنی‌ بر اصول‌اند و اصول‌ متکی‌ بر کلام‌)، پس‌ «دینی‌کردن‌ هنر» و «هنری‌کردن‌ دین‌» امری‌ دور از حقیقت‌ و واقع‌ نخواهد بود. هگل‌ می‌گوید:

من‌ اینک‌ معتقد شده‌ام‌ که‌ عالی‌ترین‌ کنش‌ عقل‌، عقلی‌ که‌ همه‌ چیز را در برمی‌گیرند، کنش‌ زیباشناختی‌ است‌؛ این‌که‌ حقیقت‌ و خیر تنها در زیبایی‌ مناسبت‌ پیدا می‌کنند. فیلسوف‌ باید از همان‌ اندازه‌ نیروی‌ زیباشناختی‌ برخوردار باشد که‌ شاعر. مردمان‌ بدون‌ حس‌ زیباشناختی‌ فیلسوفان‌ بی‌مسمایند. فلسفه‌ی‌ روح‌، یک‌ فلسفه‌ی‌ زیباشناختی‌ است‌... در این‌جا، می‌خواهم‌ از ایده‌ای‌ سخن‌ بگویم‌ که‌ به‌ باور من‌ هیچ‌ انسانی‌ آن‌ را احساس‌ نکرده‌ است‌؛ باید خواستار یک‌ اسطوره‌ی‌ نو باشیم‌؛ اما آن‌ میتولوژی‌ باید در خدمت‌ ایده‌ها باشد، باید یک‌ میتولوژی‌ عقل‌ بشود. پیش‌ از آن‌که‌ ما ایده‌ها را زیباشناختی‌، یعنی‌ اسطوره‌ای‌ کنیم‌، علاقه‌ای‌ برای‌ مردم‌ ایجاد نمی‌کنند؛ و برعکس‌، پیش‌ از آن‌ که‌ میتولوژی‌ عقلانی‌ بشود، فیلسوف‌ جا دارد که‌ شرمگین‌ باشد. بنابراین‌، سرانجام‌ باید روشنگری‌شده‌ و روشنگری‌نشده‌ دست‌ به‌ دست‌ هم‌ دهند.

میتولوژی‌ باید فلسفی‌ شود و مردم‌ عقلانی‌. فلسفه‌ باید میتولوژی‌ شود تا فیلسوفان‌ را حسی‌ کند. آن‌گاه‌ وحدت‌ سرحدی‌ در میان‌ ما حکم‌فرما می‌شود... یک‌ روح‌ متعالی به‌زیرآمده‌ از آسمان‌ باید این‌ دین‌ را در میان‌ ما رواج‌ دهد؛ این‌ روح‌ برجسته‌ترین‌ اثر نهایی‌ بشریت‌ خواهد بود. ۱

به‌طور خلاصه‌، اگر بتوان‌ این‌ مفاهیم‌ عالی‌ و موجز را خلاصه‌ کرد «معقول‌» باید به‌ «امر زیبا» تبدیل‌ شود و «امر زیبا» به‌ «معقول‌»؛ بنابراین‌ «هنر دینی‌» و «دینِ هنر» ناممکن‌ نخواهد بود و درنتیجه‌، نمایش‌ دینی‌ و سینمای‌ دینی‌.

ب‌) نسبت‌ میان‌ هنر و دین‌ چیست‌؟

گفته‌اند ۲ هنر و دین‌ از یک‌ پستان‌ شیر خورده‌اند، زیرا دین‌ تلاش‌ انسان‌ است‌ تا خود را از «خاک‌» به‌ «خدا» برساند و هنر تلاش‌ انسانی‌ است‌ که‌ از وطن‌ مألوف‌ تبعید و مهجور از خانه‌ مانده‌ است‌ و اکنون‌ به‌ زندانِ خاک‌ (دنیا)، رنگ‌ سرزمین‌ مألوف‌ و مأنوس‌ را می‌زند. ۳

به‌ زبان‌ دیگر، هنر و دین‌ تلاشی‌ است‌ از سوی‌ انسان‌ تا خود را از «واقعیت‌ موجود» (دنیا) به‌ آن‌ «حقیقتِ مطلوب‌» (عقبی‌۰۳۹;) برساند؛ ولی‌ هر کدام‌ با روش‌ خود به‌ این‌ هدف‌ جامه‌ی‌ عمل‌ می‌پوشاند: دین‌ با برنامه‌های‌ عبادی‌ و اخلاقی‌ ما را از خاک‌ به‌ خدا می‌رساند (انا لله‌ وانا الیه‌ راجعون‌) و هنر به‌ دنیای‌ ما، رنگِ عقبی‌ می‌زند و تبعیدگاه‌ انسان‌ را به‌ گونه‌ی‌ خانه‌ی‌ مأنوس‌ و مألوف‌، از طریق‌ معماری‌، نقاشی‌، صنایع‌ مستظرفه‌، شعر، موسیقی‌ و نمایش‌ بازسازی‌ می‌کند. پس‌، از این‌ دیدگاه‌، دین‌ و هنر دارای‌ یک‌ هدف‌ مشترک‌اند، ولی‌ با روش‌های‌ متفاوت‌ ما را از «محسوس‌» به‌ «معقول‌» و از «بیداری‌ زشت‌» به‌ آن‌ «ناپیدای‌ زیبا» می‌رسانند.

پ‌) ساختارشناسی‌ سینمای‌ دینی‌ چگونه‌ ممکن‌ است‌؟

اگر نتوانیم‌ ساختار سینمای‌ دینی‌ را تعریف‌ و جنبه‌های‌ ثبوتی‌ آن‌ را معرفی‌ کنیم‌، حداقل‌ قادریم‌ که‌ بگوییم‌ سینمای‌ دینی‌ چه‌ نیست‌. در یک‌ کلام‌، سینمای‌ دینی‌، سینمای‌ ظواهر و رعایت‌ آداب‌ و احکام‌ ظاهری‌ و بیرونی‌ دینی‌ نیست‌؛ زیرا در این‌ وادی‌ دغل‌کاری‌ و ارزان‌فروشی‌ و عوام‌فریبی‌ بسیار بوده‌ است‌ (برای‌ مثال‌، تطبیق‌ سینمای‌ استالونه‌ و بروس‌ لی‌ با ظواهر به‌ اصطلاح‌ شرعی‌). سینما و درام‌ دینی‌ را نباید با معیارهای‌ ظاهری‌ شرع‌ تعریف‌ کرد، بلکه‌ ساختار و هیئت‌ متشکله‌ی‌ آن‌ باید جوهر تفکر دینی‌ را آشکار سازد. چگونه‌؟ ما یک‌بار در معماری‌، بار دیگر در نقاشی‌ و زمانی‌ در شعر و سرانجام‌ در تعزیه‌ موفق‌ به‌ ایجاد و ابداع‌ و انشای‌ هنر و نمایش‌ دینی‌ شده‌ایم‌. آیا در سینما نیز می‌توان‌ از تجربیات‌ موفق‌ گذشته‌ سود جست‌؟ در یک‌ کلام‌، به‌ لحاظ‌ ساختار، دینی‌بودن‌ یعنی‌ به‌ لحاظ‌ بصری‌، جوهره‌ی‌ دین‌ را آشکارساختن‌؛ زیرا سینما یک‌ هنر بصری‌ است‌؛ همان‌طور که‌ معماری‌ ایرانی- اسلامی‌ به‌ لحاظ‌ تجسمی‌، جوهره‌ی‌ دین‌ را عیان‌ می‌سازد؛ یعنی‌ ما به‌ قول‌ بوکهارت‌ در یک‌ مسجد، به‌ناگهان‌ و بدون‌ واسطه‌ در محضر خداوند قرار می‌دهد. در معماری‌ مساجد، خودِ فضا و مکان‌ و حجم‌ بیان‌گر جوهر دین‌ و معنوی‌بودن‌ مکان‌ است‌. درواقع‌، مسجد تحقق‌ و تجسم‌ عینی‌ و عملی‌ جهان‌بینی‌ توحیدی‌ اسلام‌ است‌ و آوردن‌ آیات‌ و احادیث‌ نقش‌ تزئینی‌ و تأکیدی‌ دارد و نه‌ نقش‌ ساختاری‌.

ت‌) معیارها و مصادیق‌ سینمای‌ دینی‌ کدام‌اند؟

شاید مهم‌ترین‌ معیار برای‌ سینما و نمایشی‌ دینی‌ همانی‌ باشد که‌ در مورد قبلی‌ گفته‌ شد. نمایش‌ سینما و نمایش‌ دینی‌ به‌ لحاظ‌ ساختار، دینی‌ است‌؛ به‌خصوص‌ در سینما که‌ هنری‌ بصری‌ و دیداری‌ است‌، جوهره‌ی‌ اندیشه‌ دینی‌ خود را به‌ صورت‌ بصری‌ و دیداری‌ آشکار می‌سازد و نه‌ به‌ لحاظ‌ داستان‌ و شخصیت‌ و موضوعِ دینی‌ که‌ می‌تواند گمراه‌کننده‌ و عوام‌فریبانه‌ نیز باشد. مصادیق‌ نمایش‌ و سینمای‌ دینی‌ را در تنگنای‌ زمانه‌ی‌ حاضر، در ظهور جوهره‌ی‌ اندیشه‌ی‌ دینی‌ به‌ صورت‌ تصویری‌ و بصری‌ در آثار کسانی‌ همچون‌ درایر، بره‌سون‌، برگمن‌ و تارکوفسکی‌ یافته‌اند. برای‌ مثال‌، در آثار آندرِی‌ تارکوفسکی‌، تالاب‌ها و آبگیرهای‌ فراوانی‌ به‌ لحاظ‌ بصری‌ دیده‌ می‌شود که‌ پیوسته‌ تصویر آسمان‌ در آن‌ها افتاده‌ است‌. تو گویی‌ در تبعیدگاه‌ انسان‌ و در حقیرترین‌ و بویناک‌ترین‌ وجوه‌ پدیده‌ها، تصویری‌ از ملکوت‌ رخ‌ نمایانده‌ است‌ و این‌ می‌تواند معنی جوهر تفکر دینی‌ را به‌ لحاظ‌ بصری‌ و ساختاری‌ نشان‌ دهد.


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.