سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
ذهن زیبا با تغذیه سالم
اگر یك روز متوجه شدید كه سرحال نیستید، افسرده اید و یا كلاً خلق و خوی همیشگی تان را ندارید، بد نیست علتش را در شكمتان هم جست وجو كنید!
یكی از دلایل تغییرات خلق و خو و احساسات ما، خوراكی هایی است كه بی توجه به معده مان سرازیر می كنیم.
بی حكمت نیست كه برخی بزرگان تغذیه را یكی از اصول دستیابی به موفقیت می دانند زیرا نه تنها موثر بر شادابی و سلامتی جسم است بلكه می تواند بر روابط خانوادگی و شغلی و حتی بر سرنوشت ما هم اثر محسوسی بگذارد. عادات تغذیه ای ما در كوتاه مدت بر خلق و خو و رفتار و افكار و در بلندمدت بر زندگی و سرنوشت مان تاثیرگذار است. به عنوان مثال كسی كه معتاد به نوشیدن الكل است یا رژیم غذایی اش سرشار از گوشت قرمز است علاوه بر عوارض جسمی، دچار عوارض منفی روحی و انرژیایی نیز می شود كه جزئیات بیشتر آن خارج از این مقال است اما به همین نكته اشاره می شود كه اهمیت تغذیه از دستورات تغذیه ای كه در كتب آسمانی از جمله قرآن آمده - راهنمایی های تغذیه ای كه خداوند به حضرت نوح فرموده- معلوم می شود؛ راهنمایی هایی كه بعد از چند هزار سال تازه علم بشر به آن رسیده است. آخرین تحقیقات بر روی پیام رسان های شیمیایی بدن نشان داده كه تا چه حد مواد غذایی مصرفی می تواند در نوع پیامی كه این پیام رسان ها انتقال می دهند موثر باشند. محققان معتقدند داشتن یك رژیم غذایی سالم و متعادل می تواند در داشتن تعادل احساسی و كنترل رفتاری تاثیرگذار باشد و به از بین بردن اضطراب، افزایش قدرت تمركز ذهن و... كمك كند.
چهار پیام رسان كلیدی و اصلی شیمیایی كه بیشترین تاثیر را از مواد غذایی می گیرند عبارتند از: دوپامین، استیل كولین، گاما آمینو بوتیریك اسید (GABA) و سروتونین. این پیام رسان ها تقریباً بر روی همه فعالیت های بدن از تولید انرژی گرفته تا افزایش كاركردهای مغزی و سوخت و ساز در بدن موثر هستند. هنگامی كه این هورمون ها و تنظیم كننده ها در حالت تعادل باشند، هماهنگی ذهن و جسم در حالت ایده آل خود و به بهترین شكل خواهد بود و از خستگی، بی حوصلگی، بی انگیزگی و كمبود انرژی یا قدرت حافظه هم خبری نیست.اما عدم تعادل در میزان ترشح هر یك از این تنظیم كننده ها می تواند نتایجی چون احساس خستگی، بی انگیزگی، اضطراب مداوم، سردرگمی، افزایش وزن و... را در بر داشته باشد.
• افزایش انرژی
اگر احساس خستگی مزمن دارید، حتی بعد از خواب شبانه این احساس با شماست و كمبود انرژی برایتان یك عادت شده علت آن ممكن است میزان ترشح دوپامین باشد.
ترشح دوپامین و بالارفتن میزان آن در خون باعث افزایش انرژی، انگیزه و هیجان می شود.
از مزه ها و طعم های بی نظیر تا بوهای بسیار خوشایند به ترشح دوپامین كمك می كند. به عبارتی با هر چیزی كه مغز با واژه دلپذیر ترجمه كند و برایتان لذت بخش باشد، دوپامین ترشح می شود. همینطور مواد غذایی كه حاوی میزان بالایی پروتئین هستند به خصوص سرشار از آمینو اسید تیروزین و فنیل آلائین برای رفع عوارض خستگی و... مفیدند. پس برای افزایش دوپامین تا می توانید از لبنیاتی چون پنیر و ماست های كم چربی استفاده كنید.
• اضطراب مداوم، زودرنجی
اختلال در هنگام خواب می تواند از آشناترین نشانه های پایین بودن GABA باشد. این ماده می تواند در كنترل امواج مغزی، ریتم آن، نوبت امواج و به طور كلی هرچیزی كه در بروز رفتارهای مختلف موثر است، تاثیرگذار باشد. برای بالا بردن میزان GABA می توانید غذاهایی را كه دارای ویتامین B زیاد هستند به خصوص B۶ مورد استفاده قرار دهید مثل انواع جوانه ها، برگ های سبز تیره، موز، ماهی و خشكبار.
• فراموشی لحظه ای
بعضی ها به آن هنگ كردن موقت هم می گویند. اما محققان كه در این زمینه تحقیق كرده اند آن را یكی از عوارض كمبود استیل كولین می دانند.برای از بین رفتن این حالت از جوانه ها، ماهی، تخم مرغ، تمشك، بادام زمینی و موادی از این دست استفاده كنید.
• ضدافسردگی
اگر میل شدیدی به خوردن غذاهای شور مثل چیپس و پفك دارید و نمی توانید از شیرینی و شكلات چشم پوشی كنید مخصوصاً وقتی كه گرسنه یا غمگین هستید، ممكن است به خاطر كمبود سروتونین باشد. سروتونین یكی از داروهای ضدافسردگی طبیعی در بدن است.
نیوشا میربابایی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست