شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
قفل سكوت می شكند
اكنون كه جوانان برای ازدواج مستقل تر از گذشته عمل می كنند و رای و نظر پدر و مادر و سایر بزرگترهای فامیل در زمینه انتخاب همسر اندكی كم رنگ شده است، توجه به مشاوره قبل از ازدواج، بسیار پراهمیت تر از گذشته است. در اینجا منظور از مشاوره، سلسله اقداماتی برای شناخت بهتر دو طرف ازدواج از یكدیگر است. به عقیده كارشناسان مسائل خانواده، این نوع مشاوره نیز همانند مشاوره ژنتیكی پیش از ازدواج باید اجباری شود، چون همان طور كه سلامت جسمی اعضای خانواده تشكیل شده بسیار پراهمیت است، سلامت روانی زوج كه پایداری كانون خانواده را موجب می شود، توجه بیشتر را می طلبد. این پاسخ كسانی است كه می پرسند چرا مشاوره؟
مشاوره ژنتیك
لزوم مشاوره ژنتیك قبل از ازدواج، بخصوص در ایران كه ازدواج های فامیلی بسیار رواج دارد، غیرقابل انكار است.در حال حاضر، در جهان بیش از ۸ هزار بیماری ژنتیكی شناخته شده كه ابتلا به آنها بعد از تولد خود را نشان می دهد و به سبب آنكه برای بیشتر این بیماری ها، درمان موثری وجود ندارد، بهترین راه موجود، پیشگیری از بروز این بیماری هاست كه با انجام چند آزمایش ساده امكانپذیر می شود، سپس بحث مشاوره ژنتیك پیش می آید كه در این جلسات به بیمار كمك می شود تا واقعیت های پزشكی مربوط به خودش را بفهمد و از خطری كه در آینده ممكن است برای فرزندانی كه هنوز به دنیا نیامده اند، پیش بیاید، آگاه شود؛ البته این مشكلات ممكن است در هر دو طرف ماجرا وجود داشته باشد. به طور مثال، در مورد بیماری مهلك تالاسمی، اگر هر كدام، یعنی پدر و مادر به طور جداگانه دارای ژن تالاسمی مینور باشند، بدون شك فرزند آنها مبتلا به تالاسمی ماژور یا پیشرفته خواهد شد و مشاوره ژنتیك پیش از ازدواج براحتی می تواند از بروز این فاجعه در زندگی آینده افراد جلوگیری كند.مشاوره ژنتیك با توجه به رابطه مستقیم و درگیر با علم پزشكی، دارای جواب های مشخص است و برگه آزمایش تكلیف كار را روشن می كند، اما مشاوره پیش از ازدواج، فقط محدود به علم ژنتیك نیست و موضوعاتی از قبیل مشاورات روان شناسی و آشنایی افراد با مشكلاتی كه اغلب بعد از ازدواج منجر به بروز ناهنجاری های خانوادگی می شود را دربرمی گیرد كه البته برای پیشگیری از این مشكلات، بهترین موقع پیش از ازدواج است، چون تا قبل از آنكه بین دو نفر پیوند برقرار شود، آنها فرصت دارند تا خوب یكدیگر را بشناسند؛ البته در سنت ازدواج های ایرانی، در روز خواستگاری به پسر و دختر، دقایقی فرصت داده می شود تا با یكدیگر گفت وگو كنند و به قولی نخستین آشنایی بی واسطه با هم را تجربه كنند. به طور معمول در این گفت وگوی كوتاه، حرف های اساسی مطرح نمی شود و اگر هم بشود، بسیار كلی بوده و پسر و دختر به علت حجب و حیای ناشی از احساس غریبگی كه به هم دارند، در برابر یكدیگر كوتاه می آیند و تعارف می كنند، حتی بعد از اینكه قول و قرار ازدواج گذاشته می شود و به این واسطه دیدارهای ایشان افزایش خواهد یافت، بازهم در گفت وگوهایشان به شناخت درستی از هم نمی رسند، شاید به خاطر اینكه اصلا نمی دانند درباره چه باید صحبت كنند. این دوره بیشتر حال و هوای رمانتیك و احساسی دارد و برمبنای دید عقلی و آینده نگرانه دقیق پیش نمی رود. پدر و مادر طرفین نیز به طور كلی درگیر مراسم ازدواج و نیازهای مادی این دو جوان می شوند و به نوعی همگی در یك خواب خرگوشی، اما خوش فرو می روند، اما اگر قرار باشد چند ماه بعد از ازدواج یا حتی چند روز بعد از آن متوجه اشتباهات احتمالی شان بشوند، بهتر این است كه از ابتدا با چشم و گوش باز، پای در این وادی بگذارند و این مهم با وجود شخص یا اشخاصی كه در این موارد تجربه و علم كافی دارند صورت بگیرد؛ البته ممكن است در بعضی خانواده ها، كسانی باشند كه با تجزیه و تحلیل درست شرایط، توانایی راهنمایی زوج جوان را داشته باشند، اما این مورد معمولا بندرت پیش می آید و به همین دلیل شایسته تر است تا از كسانی كه به عنوان مشاور خانواده، عمده فعالیت خود را در این كار متمركز كرده اند، استفاده شود. گرچه استفاده از این قبیل مشاوره ها در فرهنگ ما جا نیفتاده است.
مشاوران خانوادگی
بسیاری از كارشناسان معتقدند با اجباری شدن این نوع مشاوره ها، همانند مشاوره ژنتیك، كمك زیادی به جوانانی كه در شرف ازدواج بوده و اطلاعات كمی در مورد زندگی زناشویی دارند، خواهد شد. در كشورهای اروپایی و آمریكا به علت رابطه بدون محدودیت زن و مرد، قبل از ازدواج و همچنین آموزش های همگانی كه از دوران نوجوانی در معرض آن قرار می گیرند، نیاز چندانی به مشاوره قبل از ازدواج حس نمی شود، در عوض مشاوره های خانوادگی در طول زندگی مشترك طرف مشورت خانواده ها واقع می شوند، اما در كشور ما و با توجه به فرهنگ غالب، بیشتر خانواده ها تمایلی ندارند كه در مورد مسائل زندگی زناشویی با فرزندانشان مشورت كنند. فقط چند سالی است كه در دانشگاه های كشور، واحدی را به این امر اختصاص داده اند كه البته آن هم بیشتر به مسئله كنترل موالید و جلوگیری از بارداری های ناخواسته می پردازد كه با توجه به درصد جمعیت دانشگاهی كشور، این تلاش ناكافی به نظر می رسد.مشاوره های قبل از ازدواج به صورت گفت وگوی تك به تك یعنی مشاوره با زوج یا زوجه یا به صورت مشاوره جمعی صورت می گیرد و طی این پروسه، مشاور كمك می كند تا پسر و دختر به درك واقعی از هم و نیازهایشان و همچنین آینده ای كه می خواهند رقم بزنند برسند. مشاور با گوش كردن به صحبت های آنها و تجزیه و تحلیل شرایط، واقعیت را به آنها نشان می دهد تا احیانا اگر از یكدیگر و حتی از زندگی توقع نامعقول و حساب نشده ای دارند، به هوش بیایند. البته همانطور كه گفته شد اینجا نوع مشاوره اجباری نبوده و بسیار كم صورت می گیرد كه شاید یكی از دلایلش، هزینه بالای آن باشد، پس غیر طبیعی نیست اگر زوج های جوان در ابتدای زندگی نخواهند زیربار خرج اضافه مشاوره؛ آن هم با قیمت هایی نظیر ساعتی ۱۰ هزار الی ۳۰ هزار تومان بروند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست