جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
مجله ویستا

ارتقای کیفیت فضاهای شهری در شب


ارتقای کیفیت فضاهای شهری در شب

اداره معماری نور از ادارات تخصصی سیما و منظر شهری زیرمجموعه معاونت طرح و برنامه سازمان زیبا سازی شهر تهران است که با هدف ارتقای کیفیت فضاهای شهری در شب و ایجاد طراوت و نشاط …

اداره معماری نور از ادارات تخصصی سیما و منظر شهری زیرمجموعه معاونت طرح و برنامه سازمان زیبا سازی شهر تهران است که با هدف ارتقای کیفیت فضاهای شهری در شب و ایجاد طراوت و نشاط در اعیاد و مناسبت های ملی و مذهبی ضمن تعامل با مناطق ۲۲گانه شهرداری تهران از طریق معاونت آموزش و امور مناطق سازمان زیبا سازی ماموریت برنامه ریزی، هدایت نظارت و اجرای الگوی پروژه های نورپردازی شهر تهران را بر عهده دارد.

در این راستا با همکاری شرکت ها، مشاوران و متخصصان توانمند و بهره برداری از پتانسیل ها و توانمندی های بخش خصوصی پروژه های نورپردازی را در بخش های: مطالعات، طراحی و اجرای نورپردازی اجرا می کند. محورهای فعالیت اداره تخصصی معماری نور آموزش و ارتقای علمی و اجرای نورپردازی- از آنجایی که اداره معماری نور به عنوان تنها مرجع برنامه ریزی و هدایت نورپردازی شهر تهران و به عنوان الگویی برای تعدادی از شهرهای کشور است، در این راستا با برگزاری نخستین همایش و نمایشگاه بین المللی نورپردازی شهری در دی ماه ۱۳۸۷ ضمن انتقال دانش نورپردازی در عرصه های بین المللی در قالب سمینار و کارگاه های تخصصی به مدیران مناطق شهرداری تهران و سایر شهرهای ایران، باعث ایجاد تعامل بیشتر متخصصان و صاحبنظران با مدیران شد. نمایشگاه نورپردازی مناسب ترین شرایط را جهت تبادل اطلاعات و تجربیات شرکت های مشاور، تولیدکننده و ارائه دهنده تجهیزات نورپردازی ایجاد کرد. شناسایی و دسته بندی شرکت های نورپردازی- تنوع فعالیت های نورپردازی و متغیر بودن توانمندی شرکت های مختلف ضرورت تشکیل بانک اطلاعاتی شرکت های نورپردازی را ایجاب می کند لذا ضمن برگزاری فراخوان عمومی پس از شناسایی شرکت های نورپردازی بر اساس نوع توانمندی شرکت ها و گرایش تخصصی در بانک اطلاعاتی سازمان دسته بندی صورت می پذیرد تا متناسب با نوع پروژه های نورپردازی به همکاری دعوت شوند.

برنامه ریزی سیستماتیک پروژه های نورپردازی - ضمن رعایت آیین نامه معاملات سازمان زیبا سازی، فرآیند سیستماتیک شامل مطالعات، تدوین ضوابط طراحی نورپردازی، طراحی، تهیه نقشه های اجرایی، دستورالمعل سرویس و نگهداری، تست اولیه و سپس اجرا برای پروژه نورپردازی تعریف می شود. تدوین طرح جامع نورپردازی شهر تهران- ضرورت نگرش جامع به نورپردازی شهر تهران و هماهنگی سایر مناطق شهرداری در زمینه نورپردازی از عوامل تدوین طرح جامع نورپردازی شهر تهران است که پس از تصویب در شورای اسلامی شهر تهران، فرآیند آن در چند بخش شامل:

مطالعات و تدوین ضوابط و دستورالعمل، طراحی و تهیه نقشه های اجرایی و ارائه الگوی نورپردازی تعیین شده است.

تعامل با مناطق شهرداری در زمینه نورپردازی - مطابق با نیازهای اعلامی از سوی مناطق شهرداری فرآیند مطالعات، طراحی و تهیه نقشه های اجرایی پروژه های نورپردازی مورد نیاز مناطق شهرداری انجام و در صورت لزوم نظارت بر اجرای نورپردازی انجام خواهد شد.

ارائه الگوهای نورپردازی

ضمن بررسی و انتخاب فضاهای ارزشمند شهری به منظور احیای آن در شب و الگوی مناسب، پس از انجام فرآیند سیستماتیک نورپردازی، عملیات نورپردازی با به کارگیری تجهیزات نوین و کم مصرف مطابق با استاندارد ها انجام خواهد شد.

پروژه های اداره معماری نور

۱) تدوین فاز مطالعات طرح جامع نورپردازی شهر تهران

۲) برگزاری همایش و نمایشگاه بین المللی نورپردازی شهری

۳) نورپردازی لیزری در اعیاد و مناسبت های ملی و مذهبی

۴) نورپردازی بناهای ارزشمند تاریخی نظیر برج طغرل، شمس العماره، موزه پست و مخابرات، میدان حسن آباد و...

۵) نورپردازی بناهای ارزشمند نظیر نمایشگاه دائمی شهرداری تهران و مسجد الغدیر

۶) نورپردازی پل های سواره رو نظیر پل پارک وی، مجموعه پل های چمران - حکیم

۷) نورپردازی میادین نظیر میدان صادقیه و میدان پاستور

۸) نورپردازی نقاشی دیواری نظیر برج آکواریوم، برای آسمان، طراوت و...