جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

کارواش های خیابانی


کارواش های خیابانی

پاچه های بالا زده, یک سطل پر از آب و پودر شوینده, یک تکه پارچه و جوی روان کنار خیابان, حکایت آنهایی است که معابر عمومی را با کارواش اختصاصی اشتباه گرفته اند

پاچه‌های بالا زده، یک سطل پر از آب و پودر شوینده، یک تکه پارچه و جوی روان کنار خیابان، حکایت آنهایی است که معابر عمومی را با کارواش اختصاصی اشتباه گرفته‌اند.

صبح روزهای تعطیل بهترین زمان برای خودرویی است که مدت هاست رنگ تمیزی به خود ندیده، کنار جوی آب کنار خیابان پارک کنند و آن وقت با یک سطل آب و پودر شوینده و یک لنگ قدیمی به جانش بیفتند.

تابلوی «شست وشوی خودرو اکیدا ممنوع» برای این شهروندان بی معناست، یا حداقل ترجیح می دهند وقتی نگاه شان به این تابلو می افتد خودشان را به آن راه بزنند که انگار اصلا تابلو را ندیده اند، برای آنها اصلا مهم نیست متهم به قانون شکنی شوند، یا متهم به این که با این کارشان چهره شهرشان را زشت می کنند، مهم این است که بدون هیچ هزینه ای خودروی شخصی شان را با آب جوی کنار خیابان تمیز و پاکیزه کرده اند، آن هم بدون این که با پرداخت هزینه ده هزارتومانی کارواش به جیب شان ضرر زده باشند.

اینجا همه نوع خودرویی برای شست وشو توقف می کند، از مینی بوس و تاکسی گرفته تا پژو.

شهروندی که در حال شستن خودروی پراید کنار جوی آب یکی از خیابان های شهر است، می گوید: راننده تاکسی هستم و برایم صرف نمی کند در ماه مبلغی را برای شست وشوی خودروی خود به کارواش ها بپردازم، اگر هم بخواهم آن را در منزل بشویم مجبورم با صاحبخانه ام درگیر شوم، به همین دلیل برای شست وشو کنار این جوی می آیم که نه هزینه ای دارد و نه موجب اعتراض کسی می شود.

در واقع بیشتر افرادی که اینجا در حال شست وشوی خودروی خود هستند برای کم کردن هزینه های مصرفی و کاهش مخارج ماهانه خود به اینجا می آیند، در حالی که از یکسو قانون شکنی می کنند و از سوی دیگر موجب آزار خانواده هایی می شوند که منازل آنها در خیابان های اطراف این جوی هاست.

شهروندی که ساکن یکی از خیابان های منطقه ۶ تهران است، می گوید: مقابل خانه ما جوی آبی است که از محله های اطراف برای شست وشوی خودروی خود به اینجا می آیند، متاسفانه اعتراض اهالی محل هم تاکنون بی نتیجه بوده است، انگار سراسر خیابان محل زندگی ما تبدیل به کارواش خودرو شده است.

این کار هم چهره محله مان را زشت کرده و هم علاوه بر آلوده شدن محیط زندگی مان، هزینه زیادی را برای نظافت محله به اهالی تحمیل کرده است.

کارواش خیابانی؛ کاسبی جدید

یک سطل پر از آب و پودر شوینده، یک تکه پارچه، جوی روان کنار خیابان و صف طولانی خودروهایی که پشت هم ردیف شده اند، شیوه امرار معاش گروهی است که از راه شست وشوی خودروی شهروندان به روش دستی در کنار خیابان برای خود کاسبی راه انداخته اند.

این روزها دیدن برخی که در حاشیه بزرگراه ها و کانال های آب به شست وشوی خودروهای دیگران می پردازند، صحنه ای عادی برای شهروندان شده است.

رونق مشاغل کاذب، از جمله تبعات مشکلات اقتصادی و معیشتی در شهرهاست که پایتخت نیز با توجه به شرایط جمعیتی و مشکلات ریز و درشت ناشی از شهرنشینی از این قضیه مستثنا نیست.

کارواش خیابانی خودرو با استفاده از آب کانال ها و جوی های کنار خیابان بیشتر جمعه ها صبح تا عصر در پایتخت در حاشیه بزرگراه هایی همچون باقری یا ستاری تشکیل می شود و افرادی به طور گروهی یا خانوادگی خودروهای مردم را می شویند.

شستن خودرو در کنار خیابان های تهران در حالی صورت می گیرد که در محلات مختلف شهر، کارواش های نیمه مکانیزه و دستی فعال هستند. در کارواش های نیمه مکانیزه، هزینه شستن خودرو بین چهار تا هشت هزار تومان است که با تمیزکردن داخل خودرو و صندوق عقب به ده هزار تومان می رسد.

عواقب این اتفاق ناخوشایند علاوه بر نازیباکردن چهره خیابان های شهر در بیشتر موارد، ازدحام خودروها در معابر و ترافیک و کندی حرکت وسایل نقلیه را نیز رقم می زند.

● برخورد شهرداری با شست وشوی خودرو در معابر

شست وشوی خودروها در کنار خیابان و بزرگراه ها علاوه بر زشت کردن چهره شهر، مشکلات بهداشتی به همراه داشته و بر آلودگی ها می افزاید.

معاون خدمات شهری شهرداری تهران با بیان این که شغل شست وشوی خودرو در معابر عمومی از جمله معضلات در شهرهای بزرگ مانند تهران است، می گوید: متاسفانه در کنار برخی بزرگراه های شهر و معابری که کانال آب در آن جریان دارد، این اتفاق بخصوص در روزهای تعطیل رخ می دهد که شهرداری طبق وظیفه خود با این معضل برخورد می کند.

مجتبی عبداللهی​ با اشاره به این که شستن خودرو در کنار خیابان، سد معبری برای عبور و مرور شهروندان محسوب می شود که ماموران اداره ساماندهی و رفع سد معبر شهرداری باید با موارد شستن خودرو کنار خیابان برخورد کنند، تاکید می کند: بیشترین نقش را در برخورد با چنین ناهنجاری هایی، شهروندان به عهده دارند که با مراجعه نکردن به این افراد، زمینه حذف شست وشوی خودرو در حاشیه معابر را فراهم کنند.

عبداللهی با تاکید بر این که ماموران رفع سد معبر نواحی ۱۲۳گانه شهر تهران ملزم به برخورد با شست وشوی خودرو در معابر عمومی هستند، تصریح می کند: در حاشیه تمام​ معابر، بزرگراه ها و کانال هایی که امکان شست وشوی خودرو وجود دارد، تابلوهای ممنوعیت شست وشو نصب شده و شهروندان باید به آن توجه کنند.

● جریمه ۳۰ هزار تومانی در قانون جرائم رانندگی

صرف نظر از این که شست وشوی خودرو در معابر عمومی، به نوعی کمک به آشفتگی و زشتی چهره شهرمان است و افرادی که این کار را می کنند، در واقع وظیفه شهروندی خود را در این زمینه نادیده می گیرند، شستن خودرو در معابر عمومی و در جوی های کنار خیابان ها، زیر پا گذاشتن ماده ۱۶۳ قانون جرایم رانندگی است و تخلف محسوب می شود. پلیس راهور هم در صورت مشاهده با رانندگان متخلف برخورد خواهد کرد.

رئیس پلیس راهور تهران در گفت وگو با جام جم در این باره می گوید: بر اساس آیین نامه راهنمایی و رانندگی در هر نقطه از معابر عمومی اگر خودرویی در حال شست وشو، تعویض روغن یا تعمیر باشد چه در طول مسیر خطوط شریانی درجه یک و ۲ و چه در آزادراه ها، پلیس راهنمایی و رانندگی موظف است این خودروها را اعمال قانون کند و این موضوع به صراحت در ماده ۱۶۳ قانون جرایم رانندگی آمده است.

به گفته حسین رحیمی، شست وشو، تعویض روغن یا صافکاری خودرو در حاشیه معابر عمومی شهر نقض صریح قانون محسوب شده و مبلغ ۳۰ هزارتومان جریمه به همراه دارد.

البته بجز موضوع شست وشوی خودرو که عمدتا توسط شهروندان در جوی های حاشیه خیابان های شهرمان انجام می شود، خطاب رئیس پلیس راهور تهران به برخی تعمیرگاه های خودرو نیز است که برای تعمیر یا صافکاری خودروی شهروندان حاشیه خیابان را اشغال می کنند که به گفته سردار رحیمی این موضوع هم تخلف محسوب شده و پلیس با آن برخورد می کند.

● این کار در شأن شما نیست!

روی سخن ما با آن شهروندانی است که ترجیح می دهند به جای این که ماهی یکبار فقط ده هزارتومان برای شست وشوی خودروی شخصی شان کنار بگذارند، پاچه های شلوار را بالا بزنند و با یک سطل آب و تکه ای پارچه آن هم به نازیباترین شکل ممکن، خودرویشان را در جوی کنار خیابان بشویند.

این کار شما هم نوعی تخلف است، هر چند کوچک که شاید در میان ده ها تخلف ریز و درشت در قانون جرایم رانندگی اصلا به چشم هم نیاید، اما به هر حال مصداقی از قانون شکنی است، با این توصیف شاید دیگر وقت آن رسیده که برای شست وشوی خودروی شخصی تان به شیوه های دیگری متوسل شوید چرا که شست وشوی خودرو در جوی آب کنار خیابان نه در شأن شماست و نه در شأن شهرمان.

پوران محمدی



همچنین مشاهده کنید