چهارشنبه, ۸ اسفند, ۱۴۰۳ / 26 February, 2025
چهره به چهره, رو به روی

ریزمغذیها، موادی هستند که روزانه و در مقادیر اندک از طریق مصرف موادغذایی به بدن میرسند و نقش مهمی در بدن دارند. روی یکی از این ریزمغذیهاست که در کشور کمبود آن کم و بیش وجود دارد...
این ماده معدنی که وجودش برای فعالیت بسیاری از آنزیمهای اختصاصی بدن ضروری است، در تنظیم بسیاری از اعمال حیاتی بدن دخالت دارد. «پوستر سلامت» به منابع غذایی، مقدار موردنیاز، شرح وظایف و علایم کمبود روی اختصاص دارد.
● علایم کمبود
روی در تمام دوران زندگی نقش مهمی در حفظ سلامت بدن ایفا میکند ولی نیاز به آن در دوران کودکی به علت رشد سریع، حیاتیتر است زیرا کمبود روی بر سیستم ایمنی بدن تاثیر میگذارد و از کارایی آن میکاهد. از دیگر نقشهای مهم و اساسی روی، تاثیر در تولیدمثل، بهبود روند ترمیم زخم و تاثیر بر حواس چشایی و بویایی، کاهش اشتها ، کاهش وزن ، شب کوری و نمو عصبی رفتاری است. اگر کمبود روی شدید باشد، کوتاه قدی شدید ایجاد میکند. سازمان جهانی بهداشت کمبود روی را جزو ۱۰ عامل دخیل در بیماریهای متعدد در کشورهای در حال توسعه نام برده است. مقدار روی در بدن ۱ تا ۴ گرم است. غنیسازی محصولات غذایی، بخشی از نیاز روزانه به این ماده مغذی را از طریق محصول تامین کند. تفاوت اساسی غنیسازی با مکملیاری نیز در مقدار ماده مغذی افزوده شده است که در مکملیاری بیشتر از غنیسازی است و فقط برای مدتکوتاهی تداوم دارد اما برتری غنیسازی به مکملیاری در استفاده مستمر و دائمی از محصول غنی شده است که تاثیر آن را در طولانیمدت تضمین میکند.
● شرح وظایف
کمک به روند رشد در کودکان و نوجوانان
افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن و جلوگیری از تضعیف آن
کمک به تنظیم قند خون
تنظیم متابولیسم بدن
حفاظت از قدرت حس بویایی و چشایی
● مقدار مورد نیاز
نیاز بدن به این ماده معدنی به گروه سنی و جنسیت بستگی دارد. متخصصان تغذیه مصرف ۱۱ میلیگرم روی در روز را برای مردان و ۸ میلیگرم از این ماده مغذی را برای زنان توصیه میکنند. این میزان برای کودکان بهطور متوسط ۳ تا ۵ میلیگرم در روز است. زنان باردار و شیرده نیز به ترتیب به ۱۱ تا ۱۲ میلیگرم از این ماده معدنی نیاز دارند.
● منابع غذایی
گوشت قرمز
انواع مغزها
غلات سبوسدار
حبوبات
یادتان باشد انواع گوشتهای قرمز بیش از گوشتهای سفید دارای روی هستند به همین دلیل گوشت گوساله و گوسفند از منابع بهتر این ماده معدنی در مقایسه با گوشت ماهی هستند.
● نکتههای پنجگانه
۱. بررسیها نشان دادهاند دریافت به اندازه روی در افرادی که به دیابت، فشارخون، بیماریهای پوستی نظیر پسوریازیس و اگزما دچار هستند به کاهش شدت مشکلات آنها کمک میکند.
۲. دریافت روی در بچهها مانع بروز اسهالهای حاد و اختلال در روند رشد آنها میشود.
۳. تامین روی مورد نیاز بدن در ورزشکاران، عملکرد آنها را تقویت میکند و در موفقیتشان در مسابقهها تاثیر دارد.
۴. با دریافت روی هنگام سرماخوردگی، دوره این بیماری کوتاهتر میشود و عفونتهای احتمالی نظیر عفونت گوش و سیستم تنفسی بدن به حداقل ممکن میرسد.
۵. از آنجا که روی از منابع حیوانی است، قابلیت جذب بیشتری دارد و کمبود این ماده معدنی در گیاهخواران بیشتر دیده میشود. این موضوع یکی از معایب رژیمهای غذایی سرشار از منابع غذایی با منشاء گیاهی و بهخصوص مواد غذاییای است که به شدت تصفیه شدهاند نظیر غلات.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست