دوشنبه, ۱۴ خرداد, ۱۴۰۳ / 3 June, 2024
مجله ویستا

افسردگی حین و پس از زایمان


افسردگی حین و پس از زایمان

به نظر می‌رسد دوران بارداری یکی از شادترین زمان‌ها در زندگی یک زن است، اما برای بسیاری از خانم‌ها این دوره با سردرگمی، ترس، غم، استرس و حتی افسردگی همراه خواهد بود.
● افسردگی …

به نظر می‌رسد دوران بارداری یکی از شادترین زمان‌ها در زندگی یک زن است، اما برای بسیاری از خانم‌ها این دوره با سردرگمی، ترس، غم، استرس و حتی افسردگی همراه خواهد بود.

افسردگی چیست؟

نخست باید بدانیم که افسردگی چیزی فراتر از احساس ناراحتی موقت است. در زمان افسردگی احساس غم و‌ اندوه، پوچی و شکست مدت‌ها ادامه دارد و زندگی روزانه فرد را مختل می‌کند. البته این احساسات می‌تواند شدید یا ملایم باشد، اما در هر صورت آن را به حال خود رها نکنید.

افسردگی بیماری‌ای است که می‌تواند در دوران بارداری درمان و کنترل شود، اما گام اول یعنی درخواست کمک و حمایت از همه مهم‌تر است.

علائم افسردگی

اگر شما علائم خاصی مانند موارد زیر را به مدت دو هفته یا بیشتر تجربه کردید به پزشک مراجعه کنید:

احساس غم و ناامیدی ، احساس بی‌قراری ، مشکل در تمرکز و تصمیم‌گیری ، خواب زیاد یا کم ،عدم علاقه به انجام کارهایی که قبلا دوست داشته‌اید ، نگرانی و تشویش ، احساس گناه و بی‌ارزشی ، تغییر در عادات غذایی (کم خوردن یا زیاد خوردن) ،گریه کردن زیاد ، عدم انرژی کافی برای انجام کارها و کناره‌گیری از فامیل و دوستان.

سابقه افسردگی مادر یا سایر اعضای خانواده، عدم حمایت از طرف همسر و خانواده، مشکلات حاملگی قبلی، وجود مشکلات مالی، سن کم مادران و اتفاقات استرس‌زا می‌توانند احتمال بروز این مشکل را بیشتر کنند.

مشکلات در صورت عدم درمان افسردگی

افسردگی در صورتی که درمان نشود می‌تواند خطرات بالقوه‌ای برای مادر و کودک ایجاد کند. در صورت بروز افسردگی و عدم درمان، تغذیه و روحیات مادر تغییر کرده که می‌تواند منجر به تولد پیش از موقع، تولد نوزادی با وزن کم و حتی مشکلات مهم‌تری شود، چون زنی که از افسردگی رنج می‌برد، معمولا قدرت و میلی برای مراقبت از خود و کودکش ندارد.

علت افسردگی پس از زایمان

تغییرات هورمونی می‌تواند موجب بروز این افسردگی شود. هنگام بارداری سطح هورمون‌های استروژن و پروژسترون افزایش قابل ملاحظه‌ای دارد. در ۲۴ ساعت اول پس از زایمان، سطح هورمون‌ها به سرعت به میزان اولیه برمی‌گردد. محققین بر این عقیده‌اند که این تغییر ناگهانی در سطح هورمون‌ها می‌تواند منجر به افسردگی شود.

سطح هورمون تیروئید نیز پس از تولد نوزاد کاهش می‌یابد که این امر نیز می‌تواند دلیلی بر بروز افسردگی باشد.

درمان افسردگی

اگر احساس می‌کنید که در حال مبارزه با افسردگی هستید، اولین و مهم‌ترین کار اقدام برای درمان است. پس حتما با پزشک خود در این زمینه مشورت کنید. هیچ‌گاه سعی نکنید که به تنهایی با افسردگی روبه‌رو شوید.

همچنین تا جایی که می‌توانید استراحت کنید. کمک خواستن از همسر یا آشنایان نیز برای سهولت کارها می‌تواند کمک شما باشد و حتما زمانی را برای تفریح خودتان اختصاص دهید. همین طور مفید است اگر با مادران دیگر نیز صحبت کرده و از تجربیات آنها استفاده کنید.

نیلوفر اسعدی بیگی

منابع: womenshealth.gov

Americanpregnancy.org