چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

این‌بار، یک مادر متولد می‌شود


به‌گفته روانشناسان، مادر شدن چندان کار آسانی نیست که بگوئید امروز و فردا مادر می‌شوم. مادر شدن تنها با تولد یک نوزاد محقق نمی‌شود بلکه یک تحول درونی است.
● چرا زائیدن یک نوزاد …

به‌گفته روانشناسان، مادر شدن چندان کار آسانی نیست که بگوئید امروز و فردا مادر می‌شوم. مادر شدن تنها با تولد یک نوزاد محقق نمی‌شود بلکه یک تحول درونی است.

چرا زائیدن یک نوزاد تا این حد زندگی زنان را تغییر می‌دهد؟

مادر شدن یعنی رفتن به یک سفر درونی منحصر به فرد و بخشیدن رنگی خاص به زندگی خود. وقتی یک زن مادر می‌شود، از نظر روحی به‌تدریج تحولی در او به‌وجود می‌آید که از بین رفتنی هم نیست. تا به‌حال شما دختر مادرتان بودید اما از این پس، مادر فرزندتان هستید. از این به بعد، به باقی زنان نزدیک‌تر می‌شوید و کنجکاوید تا از تجربه‌های ناشناخته آنها استفاده کنید. نوع نگاه شما به همسرتان عوض می‌شود. شما از این پس نه تنها برای همسرتان بلکه برای دوست‌داشتن و دوست‌داشتنی بودن از سوی فرزندتان نیز، تلاش می‌کنید. نگاه دیگران به شما نیز از این پس عوض می‌شود. آنها از این به بعد شما را مادر می‌بینند.

دقیقاً چه زمانی حس یک زن، از زن بودن به مادر بودن تغییر می‌کند؟

بسته به شخص، این تغییر ممکن است زودتر یا دیرتر صورت بگیرد. گاهی در دوران بارداری و گاهی ماه‌ها پس از زایمان، حس مادر بودن کاملاً به جان یک زن می‌نشیند. اما به‌طور معمول در یک‌ماههٔ پس از زایمان، بیشتر زنان حس زن بودن را از دست داده و خود را مادر می‌دانند.

روز زایمان، روز بسیار حساسی در القاء این حس است ولی لزوماً این باور را در زن ایجاد نمی‌کند. حس مادر شدن هنگامی‌که یک زن از نوزادش مراقبت می‌کند، هفته به هفته، به او القاء می‌شود و او هویت جدید را می‌پذیرد.

آیا این موضوع در تمامی زنان یکسان است؟

همه چیز به شخصیت خود فرد بستگی دارد. برای برخی از زنان، اولین حرکت جنین در رحم به معنی مادر شدنشان است اما برای برخی دیگر حتی زایمان هم این حس را پدید نمی‌آورد. بارداری برای تمامی زنان، زمان حساسی است چون در این دوران، زنان از نظر روحی ـ روانی تصویر فرزندشان را در ذهن می‌سازند.

”کودک تخیلی“ دقیقاً به چه معنی است؟

در عین‌حال که در حلول بارداری، بدن شما در حال ساختن بدن یک موجود زنده است، ذهن شما نیز با آن دخیل است. شما فرزند آینده خود را، دختر یا پسر، با بینی پدرش، با شخصیت مادربزرگش و... تصور می‌کنید. می‌بینید که کودکتان بزرگ شده، سه‌ساله، پنج‌ساله، نوجوان و... است. همیشه می‌ترسید عقب‌مانده نارس یا با نقص عضو به دنیا بیاید. شما ترس‌ها، تمایلات و رویاهایتان را با او قسمت می‌کنید.

آیا در حلول بارداری، تصویر نوزاد در ذهن مادر تغییر می‌کند؟

تحقیقات دانشمندان ایتالیائی و آمریکائی نشان داده است که تصویر کودک خیالی در ماه ۴ تا ۷ بارداری ساخته می‌شود و طی ۲ ماهه آخر به‌تدریج رنگ می‌بازد، ولی هرگز محو نمی‌شود. به این ترتیب مادر، به‌طور ناخودآگاه از خود در برابر مشکلاتی که بعدها در رویاروئی با حقیقت پیش می‌آید، محافظت می‌کند. تصویر کودک واقعی با کودک تخیلی او مسلماً بسیار متفاوت است. پس این تصویر به مرور زمان با نزدیک شدن به زمان زایمان، کم‌رنگ می‌شود. مادرانی که کودکان زودرس دارند، مهلتی برای کم‌رنگ کردن این تصویر در ذهنشان نداشته‌اند؛ به‌همین دلیل به خاطر تقابل رویا و حقیقت معمولاً در ارتباط برقرار کردن با کودکشان مشکل دارند.

چرا مادران در چند هفته اول پس از زایمان، تا این‌حد نگرانند؟

خستگی طبیعی پس از زایمان، یکی از دلایل اصلی آن است. به‌وجود آمدن یک مسئولیت جدید نیز این خستگی را دوچندان می‌کند. ایجاد یک رابطهٔ جدید و مراقبت از کودکی که همه، شما را مسئول او می‌دانند، انرژی ذهنی زیادی می‌خواهد.

چگونه می‌توان یک مادر خوب بود؟

هیچ غذای جادوئی وجود ندارد. هیچ زنی هم مادر بی‌عیب نیست. همه اشتباه می‌کنند. تنها راه برای یک مادر خوب شدن، اعتماد به‌خود داشتن است. کم‌کم شما یاد می‌گیرید که چه چیزی وفق مرادتان است. می‌توانید برای سرعت بخشیدن به این روند، از تجربیات دیگر مادران استفاده کنید.

پس کمک اطرافیان مهم است؟

تحقیقات دانشمندان آمریکائی نشان داده که مادران جوان به‌طور میانگین با ۱۰ نفر، روزانه ارتباط دارند که بیشتر این افراد مادرهای دیگر هستند. چه کسی بهتر از یک مادر، می‌تواند مادر دیگری را درک کند؟

برخی می‌گویند:

”رابطه‌ای را که ما با فرزندمان برقرار می‌کنیم، وابسته به رابطه‌ای است که با مادرمان داشته‌ایم“ این قاعده درست است؟

بارداری و اولین ماه‌های پس از زایمان، زمانی است که زنان بعضی از خاطرات فراموش‌شده کودکی را به یاد می‌آورند. در این دوران سئوالاتی در مورد رابطه خودتان و مادرتان در ذهن شکل می‌گیرد. در این دوران، تمامی زنان تلاش می‌کنند به‌طور ناخودآگاه همان رفتار را در مورد فرزندشان پیاده کنند.

وقتی برای دومین مرتبه باردار می‌شویم، وضع فرق می‌کند؟

بله. شما سابقاً مادر شده‌اید، پس قسمتی از راه را طی کرده‌اید. نگرانی‌های دوران بارداری شما کمتر است. شما با نحوه نگهداری از یک نوزاد آشنا شده‌اید و در این راه مهارت کسب کرده‌اید. از این به بعد سئوالات جدیدی ذهن شما را درگیر می‌کند: چگونه محبت‌تان را بین فرزندان تقسیم کنید؟ برای جلوگیری از حسادت میان کودکان، چه باید بکنید؟ و...