یکشنبه, ۲۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 9 February, 2025
مجله ویستا

درختان میوه ایران


درختان میوه ایران

فهرستی از درختان میوه و میوه هایی که از ایام گذشته در ایران وجود داشته و یا امروزه در کشورمان کشت می شود . در این نوشته سعی شده به نکته های کوچک ولی مفید نیز از میوه کاری اشاره کنیم …

فهرستی از درختان میوه و میوه هایی که از ایام گذشته در ایران وجود داشته و یا امروزه در کشورمان کشت می شود . در این نوشته سعی شده به نکته های کوچک ولی مفید نیز از میوه کاری اشاره کنیم .

میوه ها را می توان به صورت زیر دسته بندی کرد .

ـ میوه های استوایـــــــی (گرمسیری)

ـ میوه های مدیترانه ای

ـ میوه های مناطق معتدل

ـ میوه های بومی

ـ میوه های مغزدار

ـ میوه های وحشی

ـ میوه های غیرخوراکی

آلبالو :

بهترین راه تکثیر خوابانیدن است ولی با قلمه نیز تکثیر می شود .

ازگیل :

( Mespilus germanica) جزء میوه های شفت دار و زمان برداشت پائیز است .

انار :

میوه انار یک سته است (berry) که کاسبرگ لایه بیرونی و یا پوست میوه را تشکیل می د هد و بهترین راه تکثیر؛ خوابانیدن است ولی با قلمه نیز تکثیر می شود .

آلو :

شامل چندین گونه وحشی و کشاورزی و میوه های هسته دارشفتهای نوع Prunus ( آلو بخارا ؛آلو برقانی ؛ آلو قطره‌طلا و آلوکک )

انجیر:

(Ficus spp ) نیمه گرمسیری میوه در شاخه سال جاری تشکیل می شود و انواع دیگر( انجیرهندی – هلو انجیری )

آناناس :

( Ananas comosus) جزء میوهای استوایـی

انبه :

( Mangifera indica) جزء میوهای همیشه سبز واستوایـی(گرمسیری)

آووکادو :

(Avocados) جزء میوهای استوایـی

انگور ( مو) :

نیاز به هرس زیاد دارد ؛ میوه مو به صورت جوانه های مخلوط جانبی روی شاخه های سال جاری تشکیل می شود .

آگلی :

پیوندی از پرتقال ، نارنگی و گریپ فروت , ( جزء مرکبات استوایی)

بادام :

( amygdalus communis) جهت جلوگیری از سرمازدگی شکوفه از هورمون جیبرلین استفاده کنید .

بالنگ :

( citrus medica ) و جزء سیتروسهاست

به :

(gydonia oblanga)؛ دانه دار وجزء میوه های شفت دار

پاپایا (خربزه درختی)

پرتقال :

دارای گونه های شیرین و ترش است ؛ جزء مرکبات استوایی

پسته :

مقاوم به خشکی و شوری

تمرهندی :

(Tamarindus indica) ؛ جزء میوهای استوایـی

تمشک ؛ تمشک سیاه :

دارای گونه های متعدد است از طبقه rubus

توت فرنگی :

(Frigaria spp) میوه ای کاذب است به هیچ وجه میوه محسوب نمی شوند اما در آشپزی به شکل میوه کاربرد دارد

خربزه :

علائم رسیدگی نوک میوه نرم ؛ در ناحیه دم شیار به وجود بیایید وشبکه پوست برجسته شود و گیاهی از خانواده کدوئیان است

خرما :

(Phoenix dactylifera) ) ؛ ( تامار- رطب- خلال و کال مراحل مختلف رشدی میوه خرماست ) ؛ مقاوم به خشکی و شوری و تکثیر از پاجوش

خرمالو :

( Diospyros kaki) ؛ از میوههای بومی آسیاست

زرشک :

نیمه گرمسیری

زیتون :

نیمه گرمسیری

زالزالک :

(Crataegus spp. ) ؛ جزء میوه های شفت دار

زردآلو :

((prunus armenica ؛ میوه های هسته دارشفتهای نوع Prunus و دارای واریته هائی از جمله شکرپاره ؛ نادری و شاه پسند مشهد می باشد

سیب :

جزء میوه های شفت دار ؛ دانه دار ؛ به چهارپایه تقسیم می شوند : خیلی پاکوتاه EM۹ . پاکوتاه EM۷,EM۲۶ . قوی EM۲ . خیلی قوی . EM ۱۶

کوکبی (میوهٔ ستاره)

کیوی :

سفرس چینی ( Actinidia spp )

گواوا (زیتون محلی) :

(Psidium guajava) ؛ جزء مناطق نیمه حاره ای

گیلاس :

میوه های هسته دارشفتهای نوع Prunus گلها روی شاخه های ۲ ساله و ۲ سال به بالا تشکیل می شود

گریپ‌فروت :

جزء مرکبات استوایی

گلابی:

(pyrus commonis)؛ جزء میوه های شفت دار ؛ گلها روی اسپورهای ۲ ساله تشکیل می شود ؛ دانه دار ؛ پیوند مناسب اسکنه ؛ دارای گونه های اروپا و آسیایی Pyrus spp و تخمدان گلابی اپی جین است

لایچی :

( Litchi chinensis) ؛ جزء مناطق نیمه حاره ای

لیموشیرین :

حساس به سرما و جزء مرکبات استوایی

موز :

جزء میوهای استوایـی

نارگیل :

(Cocos spp) ؛ جزء میوهای استوایـی

نارنج :

مقاومت به امراض و نسبت به سرما بیش از پرتقال

هلو :

برای کشت هلو در اراضی قلیایی وآهکی پایه زرد الو – اراضی سنگین گوجه – اراضی سنگلاخی بادام استفاده می شود – البته از خود هلو نیز می توان برای پایه استفاده کرد و میوه های هسته دارشفتهای نوع Prunus ؛ واریته های زودرس هلو قرمز رضائیه ؛ شاه پسند و انجیری دانشکده می باشد ۰

هندوانه :

(Citrullus vulgaris ). طالبی . بادام ‌زمینی . بلوط ؛ توت . خیار .

دارابی . ذغال‌اخته . شاه‌توت . شفتالو . شلیل . فندق . کُنار . لیمو ترش . نارنگی . بلوط .گوجه . گردو

البته در ایران میوه های متعدد دیگری نیز وجود دارد که بصورت وحشی پرکنده اند و به دلایل مختلف استفاده نمی شوند و یا در مناطق محلی استفاده میشود .

سعید لسانی

منبع: منم کشاورز نویسنده مهندس یدالله ظروفی - تولیدات گیاهی