پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

موفق ترین بازیگر جوان سینمای ایران در دهه ۸۰ کیست


موفق ترین بازیگر جوان سینمای ایران در دهه ۸۰ کیست

از وقتی سینمای ایران در دهه ۷۰ به این صرافت افتاد که از نقش ستاره ها به عنوان عاملی در جذب مخاطب استفاده کند بازیگران جوان زیادی پا به این عرصه گذاشتند و مدتی این وظیفه را به دوش کشیدند

از وقتی سینمای ایران در دهه ۷۰ به این صرافت افتاد که از نقش ستاره‌ها به‌عنوان عاملی در جذب مخاطب استفاده کند بازیگران جوان زیادی پا به این عرصه گذاشتند و مدتی این وظیفه را به دوش کشیدند. ابوالفضل پورعرب و نیکی کریمی پایانی بودند بر دوره حکمرانی ستاره فیلم‌های اکشن آن زمان جمشید هاشم پور. در همان زمان مسعود کیمیایی، فیلمسازی بود که ستاره‌ها از فیلم‌هایش متولد می‌شدند؛ فیلم «ضیافت» را با حضور تعدادی از بازیگران جوان و ناشناخته تهیه کرد و فریبرز عرب‌نیا و پارسا پیروزفر از همین فیلم در مسیر ستاره شدن قرار گرفتند. عرب نیا با وجود ستاره جوان دیگری که هدیه تهرانی نام داشت، جوان اول سینما شد و پیروزفر در فیلم «مرسدس» کیمیایی بازی کرد که در آن هم با تولد ستاره دیگری به‌نام محمدرضا فروتن همراه بود. امین حیایی هم در همین دوران آرام آرام از نقشی کوچک در سریال «آپارتمان» به نقش‌های کلیدی و اصلی رسید. عمر ستاره‌ها در سینمای ایران کمی پایین‌تر از استاندارد سینمای سطح اول دنیاست و همین موضوع باعث شد، تقریبا هیچکدام از ستاره‌های نسل بعد از دهه ۷۰ به‌طور امروز آن شکوه و جلال را نداشته باشند البته ستاره جدیدی روی کار نیامده و پدیده‌ای هم در راه نیست و ستاره‌های اکنون سینمای ایران همان‌هایی هستند که بعد از نسل فروتن، پیروزفر و حیایی پا به سینما گذاشتند. بهرام رادان با «شور عشق» در آغاز جریان قرار داشت، شهاب حسینی از تلویزیون و اجراهای تلویزیونی، آرام‌آرام خودش را به اینجا رساند، پدیده محمدرضا گلزار سرفصل تازه‌ای بود و بهداد هم جذابیت در بازیگری را در نقش‌های جوان با خود به‌همراه آورد.

این ۴ نفر هنوز هم ستاره‌های جوان مرد سینمای ایران هستند ولی خبرهای در گوشی همواره به گوش می‌رسد که حرف از رقابت برسر ستاره اول سینمای ایران بودن نیز بین آن‌ها و طرفداران‌شان وجود دارد. برای بهتر معلوم شدن این ماجرا یک نظرسنجی انجام گرفت که نتایج جالبی هم به‌همراه داشت. شهاب حسینی و حامد بهداد که هر ۲ تقریبا همسن و سال و در آستانه ۴۰ سالگی هستند، نفرات اول و دوم این نظر سنجی و محمدرضا گلزار و بهرام رادان که آن‌ها هم تقریبا همسن و سال هستند به‌ترتیب سوم و چهارم شدند و این‌‌طور به نظر می‌رسد که ۲ بازیگری که چشم و ابروی تیره رنگ دارند نظرسنجی آن‌ها بالاتر از ۲بازیگری است که چشمانی سبز و آبی دارند. آیا این به معنای پایان عصر موفقیت چشم رنگی‌ها در سینماست؟

● پایان عصر چشم رنگی‌ها یا طلوع دوباره مشکی ها

محمدرضاگلزار و بهرام رادان با هیاهوی زیادی وارد سینما شدند و به‌نظر از همان زمان بود که بحث چشم رنگی‌ها در سینمای ایران شدت گرفت. شاید مخالفان بزرگی هم داشتند اما میزان علاقه‌مندان و هوادارانی که برای دیدن آن‌ها به سینما می‌رفتند حاکی از این بود که آن‌ها ستاره‌هایی پول ساز هستند. هنوز هم فروش خیلی فیلم‌ها مدیون محمدرضا گلزار و تا حدودی بهرام رادان است البته رادان برخلاف گلزار که تنها سینمای تجاری را می‌پسندد، چندسالی است که انتخاب‌های متفاوتی انجام می‌دهد. با این تفاسیر اکنون شواهد و قرائن بیانگر این موضوع است که حامد بهداد و شهاب حسینی آرام آرام جای این ۲ را در صدر رده‌بندی ستاره‌های سینمای ایران گرفته‌اند. هر ۲نفر بازیگرانی هستند که از نظر چهره و زیبایی بازی را به رادان و گلزار احتمالا می‌بازند ولی در مقیاس فن بازیگری بهتر هستند و فیلم‌های مهم‌تری هم بازی کردند. شهاب حسینی «جدایی نادر از سیمین» را با خیل جوایزش در کارنامه دارد که شاید تا چندسال آینده بهترین فیلم سینمای ایران باشد.

نکته: این نظرسنجی تنها میان خوانندگان تپش انجام شده و شاید نتیجه یک آمار کلی در سراسر کشور با آن فرق‌هایی داشته باشد. با این حال نتیجه به‌دست آمده از یک اجتماع کوچک(خوانندگان تپش)هم می‌تواند جالب توجه باشد.

● شهاب حسینی ۴۶/۷ %

او متولد بهمن سال ۵۲ است. او کارش را در بازیگری با بازی در تئاترهای دانشجویی و سپس گویندگی در رادیو آغاز کرد. سپس مجری برنامه اکسیژن و چند برنامه جوان‌پسند دیگر شد. مجموعه «پس از باران» سکوی پرتابش به سینما بود. او در حد فاصل سال‌های ۸۲ تا ۸۳ برای فیلم‌های «واکنش پنجم»، «شمعی درباد» و «رستگاری در ۸ دقیقه» کاندیدای دریافت سیمرغ و تندیس خانه سینما شد تا این‌که در سال ۸۶ برای بازی در نقش پزشک جوان و عاشق در فیلم «محیا» دیپلم افتخار بهترین بازیگر مرد جشنواره فیلم فجر را به‌دست آورد. سال ۸۷ را باید نقطه عطفی در کارنامه شهاب حسینی به حساب آورد که او در «سوپراستار» و «درباره الی...» بازی کرد. او در همین سال سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مرد جشنواره فجر را گرفت. سال ۸۹ نیز او در موفقیتی بزرگ شریک شد و برای فیلم «جدایی نادر از سیمین» جدا از دیپلم افتخار جشنواره، خرس طلای برلین را نیز تصاحب کرد. او عادت دارد در میان چند فیلم سینمایی یک سریال هم بازی کند که این خود می‌تواند به ارتباط گسترده‌تر او با مخاطبان در سراسر ایران بینجامد.

● حامد بهداد ۲۶/۹ %

او متولد آبان سال ۵۲ و لیسانس بازیگری است. از آنجایی که نقش جوان‌های عاصی همواره مورد توجه علاقه‌مندان سینمای ایران بوده او اکنون یکی از پرطرفدار‌ترین بازیگران جوان به‌شمار می‌رود هرچند بازی‌های متفاوت دشوار او در نقش‌های کوچکی مثل «مجنون لیلی» و «شبانه‌روز» به جلب نظر منتقدان نیز منجر شده است. بهداد از اولین فیلمش به‌نام «آخر بازی» که کاندیدای دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مرد شد همه او را به‌عنوان استعدادی برای ستاره شدن پذیرفتند. در سال ۸۵ در ۲فیلم خوب «روز سوم» و «کافه ستاره» بازی کرد و برای «روز سوم» نامزد سیمرغ بلورین شد. «بوتیک» یکی دیگر از فیلم‌هایی است که بهداد با آن جای پای محکم‌تری پیدا کرد. او آنقدر کاندیدای دریافت جایزه شد تا عاقبت در سال ۸۹ سیمرغ بلورین بهترین بازیگر جشنواره را برای بازی در فیلم «جرم» گرفت. او هم مثل شهاب حسینی هرازگاهی با بازی در سریال‌های تلویزیونی هواداران پرشمارش را در سراسر ایران راضی می‌کند.

● محمدرضا گلزار ۱۶ %

او متولد فروردین سال ۵۶ در تهران و فارغ‌التحصیل مهندسی مکانیک است. او ابتدا به‌عنوان خواننده، گیتاریست و مدل معرفی شد و سپس توسط ایرج قادری برای بازی در فیلم «سام و نرگس» به بازی در سینما رسید. گلزار بازیگری است که فرصت بازی در چند فیلم خوب را از دست داده است. «لبه پرتگاه» بهرام بیضایی، «مهمان مامان» داریوش مهرجویی، «سربازهای جمعه» مسعود کیمیایی و «دعوت» ابراهیم حاتمی‌کیا اما با این‌حال گلزار طی چند سال، ستاره پول‌ساز و بی‌رقیب سینمای ایران بود. گلزار در سال‌های حضورش هرگز نتوانسته نظر منتقدان را به‌خود جلب کند و بیشتر جوایزی که نیز نصیبش شده به خوش‌پوشی و چهره‌اش مربوط بوده است. هرچند فیلم‌ها و بازی‌های خوبی در کارنامه‌اش به چشم می‌خورد از جمله؛ «آتش بس» و «بوتیک». او در «بوتیک» یکی از بهترین بازی‌هایش را انجام داد و برای همین نقش، کاندیدای دریافت جایزه از خانه سینما شد.

● بهرام رادان ۱۰/۴ %

او متولد اردیبهشت سال ۵۸ در تهران و فارغ‌التحصیل رشته مدیریت بازرگانی است. «شور عشق» اولین کار بهرام رادان در عرصه بازیگری بود و از همان ابتدا روی او به‌عنوان ستاره آینده سینمای ایران سرمایه‌گذاری‌های زیادی انجام شد اما رادان برخلاف گلزار از یک مقطعی بازی در فیلم‌های خوب را انتخاب کرد و کمتر فرصتی را از دست داد.

او در سال ۸۰ و برای فیلم «آواز قو» نامزد دریافت جایزه از خانه سینما شد و در سال ۸۲ موفق شد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر را برای فیلم «شمعی در باد» به‌دست آورد. او در سال ۸۵ نیز به دلیل بازی در فیلم «سنتوری» به کارگردانی داریوش مهرجویی برای بار دوم سیمرغ بلورین بهترین بازیگر جشنواره را به‌خود اختصاص داد.

رادان در میان ۳ ستاره دیگر با دریافت ۲ سیمرغ پرافتخارترین بازیگر به‌شمار می‌رود، هرچند شهاب حسینی با جوایز بین‌المللی و حامد بهداد با کاندیدشدن‌های متوالی تداوم بهتری داشته‌اند.