پنجشنبه, ۱۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 6 February, 2025
فقط شیر مادر
متاسفانه بعضی از والدین به دلایلی از قبیل تصور کمبود شیر مادر، گریه و بیقراری شیرخوار، رفتن به سرکار، امتحان کردن گرسنگی شیرخوار و... گاهی با تجویز کارکنان بهداشتی و درمانی و گاهی نیز با تصمیم خود، اقدام به استفاده از شیری به غیر از شیرمادر، آن هم از طریق بطری میکنند و گاهی از پزشک متخصص اطفال سوال میکنند آیا مصرف حتی یک بطری شیر در روز به صورت کمکی میتواند مضر باشد؟
در جواب به پرسش بالا باید گفت: «مسلما بله! حتی دادن یک بطری شیر مصنوعی (شیرخشک) مخصوصا در روزهای اول تولد میتواند خطرناک باشد چرا که دستگاه گوارش جنین به طور طبیعی فاقد هرگونه عوامل بیماریزا بوده و استریل است اما پس از تولد تحت تاثیر میکروبهای موجود در محیط اطراف، به تدریج فلورمیکروبی در روده ایجاد میشود.»
در زایمان طبیعی، فلور روده شیرخواران با میکروبهای مادر کلونیزه میشود که غیربیماریزا هستند در حالی که شیرخواران متولد شده با زایمان سزارین در اولین تماس، با میکروبهای موجود در هوای محیط، دیگر شیرخواران و پرسنل پزشکی آلوده میشوند و متاسفانه ممکن است فلور میکروبی روده این شیرخواران تا ۶ ماه دچار آشفتگی و بههمریختگی باشد.
شیرخواران متولدشده با زایمان غیرطبیعی (سزارین)، نوزادان نارس، نوزادانی که محتاج به مراقبتهای ویژه در بخش مراقبتهای ویژه نوزادان هستند و شیرخوارانی که از مادر جدا شدهاند در این گروه قرار دارند بیشتر در معرض چنین خطری هستند. در این دسته از شیرخواران تاخیر در تثبیت فلور میکروبی غیربیماریزا در روده و جانشینی میکروبهای بیماریزا به جای میکروبهای بیآزار مزبور را خواهیم داشت. به طور معمول در ۶ هفته اول تولد در شیرخواران تغذیه شده با شیرمادر برتری میکروبی با بیفید باکتریا است که توام با کاهش میکروبهای بیماریزا از قبیل ایکولای، باکتروییدها، کلستریدها و استرپتوکوک است.
ورود شیر مادر در روده نوزاد سبب پیشگیری و نیز درمان بیماریهای رودهای شده و در شیرخواران بستری در بخش مراقبتهای ویژه نوزادان، شیر مادر میتواند اختلالهای اکولوژیکی ناشی از مصرف آنتیبیوتیکها را کاهش دهد.
pH روده شیرخوارانی که با شیرمادر تغذیه میشوند پایینتر بوده و دارای محیط اسیدی است (۴/۵-۱/۵) در حالی که محیط روده شیرخوارانی که با شیرمصنوعی تغذیه میشوند دارای pH (۳/۷-۹/۵) بوده و با انواع میکروبهای ناخوشایند کلونیزه میشود. در صورت استفاده از شیرمصنوعی به عنوان شیرکمکی در شیرخواران تغذیه شده با شیر مادر pH متوسط روده در چهار هفته اول به (۶-۶/۵) رسیده و تا ۶ هفتگی به ۴۵/۵ افت خواهد کرد.
هنگامی که در ۷ روز اول تولد شیرمصنوعی به عنوان شیرکمکی به شیرخواری که از شیر مادر تغذیه میشود، داده شود سبب تاخیر در ایجاد محیط اسیدی روده شده و ممکن است این محیط هرگز به حالت اولیه خود بازنگردد و فلور رودهای مشابه شیرخواران تغذیه شده با شیرمصنوعی را تولید کند.
دکتر محمود راوری
متخصص اطفال
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست