پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

سلامت بازی در چنگ داور جوان آلمانی


سلامت بازی در چنگ داور جوان آلمانی

جمعه استقلال و پرسپولیس برای پنجاه ونهمین بار رودرروی هم قرار می گیرند «ولفگانگ اشتارك» داور جوان آلمانی قضاوت این بازی را برعهده دارد او بسیار سختگیر است و هیچ بازیكن خطاكاری از دست این داور در امان نیست

۱۱ آبان ماه ۱۳۸۴ ساعت : ۰۸ , ۰۶

در تعداد بردها كفه ترازو به نفع آبی ها سنگینی می كند. آنها ۱۹بر۱۵ از رقیب دیرین پیش اند. ۲۴ مسابقه نیز به تساوی انجامیده است. دو تیم در شرایط متفاوت به مصاف هم می روند پرسپولیس همچنان غرق در بحران است و استقلال اوضاعی نسبتاً بهتر از حریف دارد اما علی پروین به اتفاقات نه هفته گذشته بی توجه است. او می گوید: «ما آنها را می بریم. هر وقت استقلال بهتر از ما بوده است، این تیم را برده ایم.» منصور پورحیدری سرمربی سابق استقلال نیز این ادعای پروین را تأیید می كند. خیلی ها هم عقیده بودن پورحیدری با پروین را نوعی تلنگر به آبی ها عنوان می كنند.

مثل همیشه جمعه برای طرفداران دو تیم روز مهمی است. قصد نداریم به كری ها و رجزخوانی های آن ها و حساسیت این بازی وارد شویم. بهتر دیدیم از دید بالاتری به این بازی استثنایی نگاه كنیم. اینكه چه عواملی بر بازی دو تیم دخالت می كند و كفه ترازو پیش از بازی به سود كدام یك سنگین تر است نكات مهمی هستند كه كارشناسان و مربیان خوب كشورمان در این باره پاسخگو بوده اند:

> كارشناسان چه می گویند؟

دكتر ذوالفقارنسب سرمربی كنونی سایپا معتقد است حساسیت های كاذبی كه بر بازی این دو تیم سایه افكنده، میراث دهه های قبل است. به باور این مربی عواملی كه بازیكنان را از ارائه یك بازی منسجم و با كیفیت بازمی دارد جملگی جانبی و حاشیه ای هستند. ذوالفقارنسب می گوید: مطبوعات و رسانه ها هم بی تقصیر نیستند. مصاحبه ها و شایعاتی كه پیرامون این بازی منتشر می شود بازیكنان را تحت تأثیر قرار می هد. چون در طول سال تیم های بزرگی مثل آلمان را به تهران نمی آوریم تا تماشاچی به این شرایط عادت كند، الآن بازی استقلال - پرسپولیس برای مدیران هم بزرگ شده است. كاری هم نمی شود كرد. این مربی كه با تیم سایپا هر دو تیم را در ورزشگاه آزادی متوقف كرده و حتی آنها را تحت فشار قرار داده است كفه ترازو را به سود هیچ یك سنگین تر نمی بیند. دلیلش را هم اینطور بیان می كند: «به ظاهر استقلال بهتر است ولی آن ها تمركز لازم را ندارند و من وزن و شخصیت قهرمانی را در این تیم نمی بینم. پرسپولیس هم مشكلات فراوانی داشته است اما امكان اینكه در بازی با استقلال به وحدت برسند فراوان است. آنها سابقه چنین كاری را دارند.»

جلال چراغپور دیگر كارشناس فوتبال كشورمان بر این باور است كه رویارویی دو تیم تاریخچه فوتبال ایران را تشكیل می دهد و حساسیت های آن به صورت سنتی به همه نسل ها سرایت كرده و در پاره ای موارد دولتمردان را هم تحت تأثیر قرار داده است. چراغپور تأثیرپذیری بازیكنان از حواشی این مسابقه را رد می كند و معتقد است حاشیه ها كوچكتر از آن هستند كه در زمین بازی جلو سیلابی كه توسط هر دو گروه به راه می افتد را بگیرند. وی نیز می گوید: به نظر من جدول رده بندی و شرایط قبلی هیچ تأثیری بر روند كار دو تیم ندارد و نمی توان گفت كدامیك برنده اند. شاید با آمار و ارقام و داده های كامپیوتری همگان استقلال را برنده بدانند ولی من پرسپولیس را خطرناك تر می بینم. آنها در بحران هستند و هنوز تخلیه نشده اند. پرسپولیس مثل یك فنر جمع شده است و معلوم نیست كی خودش را تخلیه كند. این دو تیم وقتی به هم می رسند فقط همین تك بازی را می بینند و تنها این مسابقه است كه چنین شخصیتی دارد.

اما مجید جهانپور مدعی است انگیزه های كاذبی كه خود باشگاه ها پیش از این دیدار به وجود می آورند استرس زا بوده و كار بازیكنان را تحت تأثیر قرار می دهد. هیجان ناشی از حضور انبوه تماشاچی نیز دیگر عامل تأثیرگذار بر بازی دو تیم از سوی مربی تیم فوتبال امید كشورمان یاد شده و نقش مدیریت استرس در شرایط كنونی بسیار مهم تلقی می شود. در واقع هر تیمی استرس های ناشی از جریانات كاذب پیرامون دیدار دو تیم را كنترل كند برگ برنده را در اختیار دارد. جهانپور تأكید می كند استقلال وضعیت فنی بهتری نسبت به رقیب دارد ولی در فوتبال احساسی دو تیم، زدن گل اول حیاتی به نظر می رسد. وی كفه ترازو را قبل از مصاف به سود آبی ها سنگین تر می بیند آن هم به خاطر شرایط هفته های گذشته و برد در آخرین مصاف ها با رقیب دیرین.

> دیدگاه یك جامعه شناس

دكتر آقاجانی استاد دانشگاه و جامعه شناس از بازی دو تیم به عنوان یك پدیده نادر یاد می كند ولی اینكه از این فوتبال توافق اجتماعی حاصل نمی شود نگران است. وی علت عدم این توافق را سیاسی بودن سردمداران ورزشی كشور می داند. آقاجانی نظراتش را پیرامون بازی روز جمعه این طور بیان می دارد: «این فوتبال جوان های حاشیه شهر را به داخل استادیوم می كشاند تا ابراز احساسات كنند. به نظر من مسؤولان درجه اول ورزش ما هنوز اهمیت فوتبال را احساس نكرده اند وگرنه منتظر این بازی نمی شدند. مردم ما احساسی هستند و نیاز به روحیه دارند و اصلاً نباید نگرانی از بابت روز جمعه داشته باشیم. من تحلیل كرده ام و با توجه به روحیات مردم حضور داور خارجی را ضروری می دانم. اگر طول سال چندین بازی بزرگ برگزار كنیم، دیدار استقلال - پرسپولیس برای مردم غیرطبیعی جلوه نمی كند كه همه از جمله خود بازیكنان تحت تأثیر آن قرار گیرند.»

> بازی هایی كه روز پنجشنبه انجام می شود

پاس - راه آهن، صباباتری- شموشك، ابومسلم-فجرسپاسی، برق - شهید قندی، استقلال اهواز - سپاهان، ذوب آهن - فولاد و ملوان - سایپا. این بازی ها به جز استقلال اهواز - فولاد سپاهان رأس ساعت ۱۵ آغاز می شود. خوزستانی ها برای تماشای دیدار استقلال اهواز - سپاهان نیم ساعت دیرتر به ورزشگاه می روند.