یکشنبه, ۱۰ تیر, ۱۴۰۳ / 30 June, 2024
مجله ویستا

هفته سوم نوزاد، کارهای مهم


 نوزاد شما به سن یک ماهگی نزدیک می‌شود. سعی می‌کند هنگامی که روی شکم دراز کشیده، دست‌هایش را بالا ببرد. در انتهای این هفته بالأخره موفق می‌شود سرش را از یک سمت به سمت دیگر بچرخاند. هم‌چنین شاهد حرکات تمیزتر و منظم‌تری از او خواهید بود، زیرا کنترل او روی ماهیچه‌ها بیشتر شده است. در این هفته یک سری الگوهای جدید خواب و تغذیه در او شروع به تکوین می‌کنند، اما منتظر قطعی شدن شرایط حداقل تا یک ماه آتی نباشید.
فقط در یک کلمه می‌توان حال این هفته‌ی شما را توصیف کرد، شما بسیار «خسته» هستید. با وجود همه‌ی لذت‌ها، بی‌خوابی می‌تواند والدین را از پا درآورد. بنابراین باید سعی کنید هر زمانی که کودک خواب است، شما هم بخوابید و تجدید قوا کنید.
هم‌چنین در صورتی که خستگی شما ناشی از کمبود خواب نباشد، ممکن است دلیل آن، کمبود آهن باشد.
در این راستا می‌توانید از تجربیات مادرانی که فرزندان بزرگ‌تر دارند بهره‌مند شوید. به خاطر داشته باشید با بزرگ‌تر شدن کودک، الگوی خواب او منظم خواهد شد و هم‌چنین بعضی کودکان ممکن است بیشتر احتیاج به خواب داشته باشند و برخی کمتر.
احساس خستگی بیش از حد شما ممکن است آرام کردن نوزاد را دشوار کند. پیدا کردن دلیل گریه‌ی او می‌تواند سازگاری با این شرایط را ساده‌تر کند.
در صورتی که با شیردهی به نوزاد مشکل دارید، با پزشک مشورت کنید. درد سینه یا ترک نوک سینه از مشکلات رایج و قابل حل در شیردهی هستند.
به منظور تنظیم خواب نوزاد می‌توان در روز زمان بیشتری برای بازی با او اختصاص دهید و او را در معرض روشنایی و نور قرار داده تا شب‌ها در تاریکی اتاق با نوازش و لالایی خواندن، راحت‌تر به خواب برود.
نوزاد شما روز به روز قوی‌تر می‌شود. هر چند که هنوز نمی‌تواند سرش را ثابت نگه دارد و نیاز به محافظت دارد، اما در این زمان می‌تواند خودش سرش را چند ثانیه‌ای نگه دارد و یا حتی سرش را از یک طرف به طرف دیگر بچرخاند. در این حین قوهٔ بینایی او نیز از آنجا که به کشف دنیای پیرامون خود مخصوصاً والدینش علاقه نشان می‌دهد، به سرعت تکامل می‌یابد.
نوزادان کم سن و سال عاشق نگاه کردن به چهره‌ها هستند. بنابراین به او فرصت دهید تا به چهره شما خیره شود. اگر برای او بخندید یا زبانتان را بیرون بیاورید، او هم سعی می‌کند رفتار شما را کپی کند. اسباب‌بازی‌های دارای نقش‌های برجسته، کتاب‌ها، توپ‌ها و جغجغه‌های دارای راه‌راه‌های سفید و سیاه این روز‌ها بیشتر توجه او را جلب می‌کنند و حس بینایی او را تقویت می‌کنند.
کارهای مهم هفتهٔ سوم
نوزاد شما تا آخر یک ماهگی قطعاً می‌تواند سرش را بلند کند و هنگامی که روی شکم خوابیده است، سرش را به مدت کوتاهی با فاصله از زمین نگه دارد. در این زمان برخی از نوزادان می‌توانند سرشان را ۴۵ درجه و تعداد کمی از آن‌ها می‌توانند حتی تا ۹۰ درجه هم بلند کنند. کم کم می‌بینید که نوزادتان صدایی شبیه صدای بغبغوی کبوتر! ایجاد می‌کند. اگر مادر خوش شانسی باشید، در طول یک ماه اول، اولین لبخند او را خواهید دید.
مغز نوزاد در هفتهٔ سوم
قوای حسی نوزادتان حتی در هفتهٔ هفدهم جنینی کار می‌کرده‌اند. در هفتهٔ سوم یکی از قوای حسی او که خیلی خوب شکل می‌گیرد، حس لامسه است. حس لامسهٔ نوزادتان آنقدر قوی است که می‌تواند جنس یک شیء را از شیء دیگر تشخیص بدهد. اگر انگشتتان را در دست او بگذارید، آن را محکم می‌گیرد. این واکنش از‌‌ همان لحظهٔ تولد در او دیده می‌شود و به نوزاد کمک می‌کند تا دنیای پیرامونش را قبل از اینکه مغز و انگشتان او به طور هماهنگ برای برداشتن اشیا کار کنند، با حس لامسه کشف کند.
واکنش کف دست، به نوزادان کمک می‌کند هنگامی که اشیاء مختلفی را در دستشان حس می‌کنند، آن‌ها را بگیرند، اما در ۶ ماهگی که نوزاد قادر است با تمایل خود اشیاء را بردارد و آن‌ها را نه تنها با دستانش بلکه با دهانش حس کند و حس چشایی را به حواس خود اضافه کند، این واکنش غیر ارادی کم کم ناپدید می‌شود.
نوزاد در این هفته چه چیزهایی یاد می‌گیرد
محققان حس لامسهٔ نوزادان را با قرار دادن یک منشور در کف دستشان بررسی کردند. در این مطالعه شیء را به گونه‌ای در دست نوزادان قرار دادند که آن را نبینند. بعد از مدتی هر کدام از این نوزادان منشور را‌‌ رها کردند. محققان دوباره منشور را در دست آن‌ها قرار داده و متوجه شدند که در هر بار قرار دادن مجدد منشور در دست این نوزادان، مدت زمان کمتری آن را نگه می‌دارند و ظاهراً دیگر با جنس و حس این شی آشنا شده بودند.
سپس محققان شیء دیگری را – استوانه – داخل دست نوزادان گذاشتند و با تعجب مشاهده کردند که نوزادان استوانه را بیشتر از زمانی که منشور را برای اولین بار در دستشان قرار دادند، نگه داشتند. این نشان می‌دهد که نوزادان متوجه می‌شوند که این شیء، یک شیء جدید و متفاوت است. استوانه حس ناآشنایی را داشت و برای همین وقت بیشتری روی آن گذاشتند تا بهتر آن را بشناسند.
فراهم کردن فرصتی برای نوزادتان برای اینکه اسباب بازی‌های مختلف و اشیاء روزانه را در دستش بگیرد، بهترین راه بی‌خطری است که در اختیار او می‌گذارید تا دنیای پیرامونش را کشف کند.
اشیاء مختلفی را در دست او قرار بدهید. می‌توانید آزمایش بالا را خودتان نیز تجربه کنید. ببینید که آیا وقتی شیء جدید و نا‌آشنایی را در دستان کوچک او قرار می‌دهید، آن را به مدت زمان بیشتری نگه می‌دارد یا خیر.اگر دوست دارید کودک باهوشی داشته باشید باید از نوزادی او برنامه ریزی کنید.مطلب تقویت هوش نوزادان را بخوانید. حس لامسه نوزاد نیز بهتر کار می کند.
نگرانی‌های شما در این هفته - کولیک (colic)
آیا فکر کرده‌اید که چگونه می‌توانید تشخیص دهید کدام گریهٔ نوزاد طبیعی‌ است و کدام به واسطهٔ داشتن مشکل و یا ناراحتی می‌باشد؟
در حقیقت کولیک این گونه تعریف می‌شود که نوزاد بی‌وقفه حداقل ۳ ساعت در روز و ۳ روز در هفته گریه کند و این گریه حداقل سه هفته به طول بینجامد. شاید فکر کنید این حالت خیلی هم بد بنظر نمی‌رسد، اما در واقع بیشتر نوزادان دارای کولیک، بی‌وقفه بیش از روزی ۳ ساعت گریه می‌کنند و این گریه ۶ تا ۷ روز در هفته را شامل می‌شود. کولیک در ۳ هفتگی نوزاد ممکن است چهرهٔ بد خود را نشان دهد (هر چند ممکن است برخی از نوزادان بعداً دچار این مشکل شوند) و ممکن است تا ۴ ماهگی ادامه داشته باشد. هنوز پزشکان مطمئن نیستند که عامل این عارضه چیست و هیچ درمان قطعی نیز برای آن کشف نشده است. نوزاد به نظر آرام می‌آید و سپس ناگهان شروع به گریه می‌کند.
اگر نوزادتان کولیک داشته باشد ممکن است هیچ چیزی او را آرام نکند. اگر خوابش نمی‌برد، تمیز بود، تغذیه‌اش را کرده بود و باد گلویش را نیز خارج نموده بود، ولی هنوز گریه می‌کرد، تنها کاری که می‌توانید انجام دهید این است که شرایط راحتی و آرامش برای او فراهم کنید؛ او را در آغوش بگیرید، تکان بدهید و آرامش کنید. اما اگر هیچ چیزی موثر واقع نشد، نا‌امید نشوید، آرامش خودتان را حفظ کنید و لحظاتی به خود استراحت دهید تا یک موقع خودتان هم با او شروع به گریه نکنید. در ‌‌نهایت اگر گریه او ادامه دارد، این قابل قبول است که او را در رخت خوابش یا یک جای امن بگذارید تا مثلاً شامتان را بخورید، البته برای مدت زیادی از او غافل نشوید و او را دورادور تحت نظر داشته باشید. توجه داشته باشید که کولیک به خودی خود و به صورت ناگهانی از بین می‌رود.
افسردگی پس از زایمان
کمبود خواب، دوران نقاهت بعد از زایمان، احساس نداشتن تجربه دربارهٔ نوزادان و تغییرات هورمونی، همگی می‌توانند دست به دست هم داده و استرس زیادی در شما ایجاد کنند. تغییرات هورمونی می‌تواند بر شما تاثیر گذاشته و دچار افسردگی خفیف شوید.
این احساسات طبیعی هستند. با افرادی که دوستشان دارید و به آن‌ها اعتماد دارید، راجع به احساساتتان صحبت کنید. هنگامی که می‌خواهید زمانی را برای خودتان صرف کنید، نوزادتان را به آن‌ها بسپارید. حتی رفتن به پیاده‌روی در هوای تازه به همراه نوزادتان هم می‌تواند مؤثر باشد.
افسردگی پس از زایمان مسأله‌ای بسیار جدی است که می‌تواند منجر به اضطراب زیاد، حملهٔ عصبی و تغییر عادات غذایی و بی‌خوابی شما شود. حتی ممکن است به فکر آسیب زدن به خودتان بیافتید. با پزشکتان در رابطه با این موارد مشورت کنید.