سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
نقش موثر ماهی در پیشگیری از کمبود ید، به مناسبت هفته جهانی تیروئید
به مناسبت هفته جهانی تیروئید سوم تا دهم خرداد
تغییر الگوی بیماریها و عوامل مرگ و میر در جوامع امروزی نشان میدهد که بیماریهای غیرواگیردار که ناشی از سبک زندگی و رفتارها و عادات غذایی و غیر غذایی هستند نقش کلیدی در بروز چنین بیماریها و عوارض ناشی از آنها دارند. بروز سکتههای قلبی و گرفتگی عروق و همچنین تغییرات فشار خون از جمله عوارضی است که میتوان با کمک اصلاح شیوههای تغذیهای آنها را مهار و کنترل کرد. علاوه بر این موارد نقش موثر مصرف آبزیان در جلوگیری از بروز بسیاری از بیماریها و اثرات درمانی آن توسط بسیاری از مراکز علمی و تحقیقاتی جهان مورد تائید قرار گرفته است. البته هنگامی که صحبت از اثرات مصرف ماهی بر سلامتی میشود قطعا مقصود ماهی سالم و باکیفیت و عاری از هرگونه مواد آلاینده و باقی ماندههایی است که ورود آنها به بدن انسان مخاطرات اساسی در پی خواهد داشت و لزوم کنترل و پایش کیفی و ایمنی محصولات شیلاتی را دو چندان میکند.
از جمله اثرات مثبت مصرف ماهی در سلامتی اثر آن بر کارکرد غده تیروئید و تضمین کارکرد سالم آن از طریق تامین عنصر ضروری ید است. غده تیرویید که غدهای پروانهای شکل و کوچک است و در بخش جلویی گردن قرار دارد و با وجود کوچکی اندازهاش، نقش بسیار بزرگی در سلامت انسان دارد؛ به طوری که ترشح منظم هورمونهای آن بسیاری از اعمال بدن ما را از میزان ضربان قلب گرفته تا ساختار پوست، تحتتأثیر قرار میدهد. وقتی ترشح هورمونهای تیروییدی از تعادل خارج میشوند، مبتلا به پرکاری یا کمکاری تیرویید خواهیم شد و از آنجا که کارکرد این غده بر عملکرد سایر دستگاهها هم تأثیر میگذارد، ابتلا به این اختلالات با علایمی بسیاری همراه خواهد شد.
افراد مبتلا به بیماریهای تیروئیدی باید رژیم خاصی داشته باشند. برخی از مواد غذایی، فعالیت این غده را تحت تاثیر قرار میدهد. برخی از مواد غذایی با عملکرد تیروئید تداخل دارند. البته مشکلات تیروئیدی تنها با پیروی از یک رژیم خاص قابل برطرف کردن نیستند اما پیروی از رژیم غذایی خاص بخش لازم در فرآیند درمانی آنهاست. اگر کمکاری ناشی از کمبود ید باشد، بهترین توصیه مصرف همان نمک یددار است ولی منابع دیگر ید فرآوردههای دریایی هستند ماهیها علاوه بر ید مملو از اسیدهای چرب امگا۳ نیز هستند. جالب است بدانید که وجود این نوع از اسید چرب به جذب ید هم کمک میکند؛ یعنی شما با خوردن ماهی با یک تیر، دو نشان میزنید!
وضعیت مصرف آبزیان و محصولات آنها در کشور و مقایسه آن با جهان
به دلیل فواید غذایی آبزیان بسیاری از کشورها در جهت افزایش سهم آبزیان در سبد غذایی مردم برنامه ریزی نمودهاند لکن با وجود مزیتهای فراوان سهم مصرف آبزیان و فراوردههای شیلاتی در سبد غذایی خانوار در کشورمان کمتر از سایر منابع گوشتی دیگر است. آن چنان که میانگین سرانه مصرف آبزیان در دنیا در سال ۲۰۱۱میلادی ۸ /۱۸ کیلو گرم در حالیکه در ایران در همان سال ۹ /۸ کیلوگرم گزارش شده است.
سهم پروتئین با منشاء آبزیان روزانه به مقدار ۲۳ /۳ گرم که تقریباً نصف میزان متوسط جهانی یعنی ۹/ ۵ گرم است. البته تلاشهایی در جهت کاهش این تفاوت طی سالیان اخیر در کشور صورت گرفته ولی این مقدار هنوز هم با متوسط جهانی فاصله بسیاری دارد.
افزایش سرانه مصرف آبزیان در یک جمعیت تابع عوامل مختلفی از قبیل تامین آبزی به مقدار کافی و با کیفیت مطلوب، قیمت مناسب، در دسترس قرار گرفتن، تبلیغات و فرهنگ سازی مناسب و تولید محصولات متنوع از آبزیان برای جوابگویی به نیازهای مصرف کنندگان با سلایق و خواستههای متفاوت است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست