یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

صنعت هواپیمایی جهان, چالش ها و فرصت ها


صنعت هواپیمایی جهان, چالش ها و فرصت ها

صنعت هواپیمایی برای خدمت به هر گوشه از جهان طراحی شده و به عنوان نیروی عمده اقتصادی کشور ها و بخشی جدایی ناپذیر از اقتصاد جهانی است

صنعت هواپیمایی برای خدمت به هر گوشه از جهان طراحی شده و به عنوان نیروی عمده اقتصادی کشور ها و بخشی جدایی ناپذیر از اقتصاد جهانی است ، سیاست گذاران دولت ها ، رسانه ها و صنایع مختلف کم و زیاد به شرکت های هواپیمایی توجه دارند همچنین وضعیت اقتصادی شرکت های هواپیمایی در شرایط خاص می تواند اثرات مثبت یا منفی را بر صنایع مرتبط دیگر مانند صنعت هواپیماسازی و صنعت گردشگری بگذارد زیرا در بین افراد جوامع نیز تقریبا هر کسی در زندگی یک تجربه سفر هوایی داشته است .

صنایع هواپیماسازی جهانی با نوآوریهای تکنولوژیک ، از قبیل معرفی هواپیما های جت جدید در توسعه صنعت هواپیمایی نقش بسزایی داشته است البته گاهی همراه با پیشرفت های تکنولوژیک ، سیاست های دولت ها بر سودآوری و رقابت شرکت های هوایی در سراسر جهان برتری داشته است.

در سال ۲۰۰۶ ، صنعت هواپیمایی جهانی شامل بیش از ۲۰۰۰ خط هوایی عامل ، بیش از ۲۳۰۰۰ هواپیما و بیش از ۳۷۰۰ فرودگاه بوده تا به مسافرین خدمات ارائه کنند و خطوط هوایی جهان توانسته اند تقریبا ۲۸ میلیون پرواز خروجی جهت حمل بیش از ۲ میلیارد مسافر را برنامه ریزی نمایند .

به طور متوسط در ۳۰ سال گذشته ، رشد مسافرت هوایی جهان در هر سال حدود ۵ ٪ بوده است که سالانه با تغییرات قابل توجه به علت تغییر شرایط اقتصادی و تفاوت در رشد اقتصادی در مناطق مختلف جهان هماهنگ بوده است. روند تغییرات سفر هوایی رشد سالانه حدود دو برابر تولید ناخالص داخلی را نشان می دهد . با دیدی محافظه کارانه پیش بینی می شود رشد سالانه ۴-۵ درصد در ۱۰-۱۵ سال آینده در مسافرت هوایی جهانی ادامه داشته باشد .

تاثیرات مستقیم نوسانات اقتصادی بر صنعت هواپیمایی موجب تاثیراتی در بخش اشتغال و سودآوری خطوط هوایی شده اما تاثیرات کمتر و بسیار مهم آن در صنعت ساخت هواپیما ، ساخت فرودگاه ها و رونق صنعت گردشگری و بر صنایع مرتبط با سفر هوایی بوده است .

در طول سال های گذشته ، تاثیرات جنگ خلیج فارس و متعاقب آن نوسانات و رکود اقتصادی پس از حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ برای صنایع هواپیماسازی و گردشگری باعث نگرانی بسیار زیاد برای هر دو صنعت در مقیاس جهانی شده است .

افزایش سالانه هزینه های نیروی کار صنایع هواپیمایی و خطوط هوایی ، قیمت سوخت هواپیما ، محدودیت زیرساخت های حمل و نقل هوایی (فرودگاه ها ) که منجر به افزایش تراکم و تاخیر در پرواز ها می شود ، مشتریان ناراضی به علت دریافت خدمات ضعیف ، نگرانی مسافرین از ایمنی پروار به دلیل ارائه خدمات پایین تر از حد انتظار در مسافرت هوایی ، نبودن درآمد کافی برای خطوط هوایی جهت پوشش هزینه های عملیاتی و ایجاد تغییرات اساسی در انتخاب و رفتار مسافرین به ویژه در بخش مسافرین کسب و کار ، کاهش بودجه سفر مسافرین ، کاهش حجم کلی کسب و کار و تقاضا های سفر هوایی و رکود کلی اقتصادی از عوامل اصلی بحران ساز و از مشکلات جدی در صنعت هواپیمایی و موجب تشدید کاهش ظرفیت سیستم و حجم سفر و رفت و آمد مسافرین بوده است .

به گفته تحلیلگران و با توجه به گزارش انجمن بین المللی حمل و نقل هوایی (IATA) بخش هواپیمایی در سال های اخیر با تلاطم بی سابقه ای روبرو بوده است ، خطوط هوایی در سال ۲۰۰۹ با میزان ۹ میلیارد دلار زیان مواجه بوده که موجب کاهش ظرفیت ، کاهش فرکانس (تواتر پرواز) ، کاهش کارکنان و در نهایت کاهش بسیار قابل توجه در میزان تقاضا و درآمد شده است .

سیاست گذاران در این صنعت راهکار هایی برای مقابله و حل بحران های اقتصادی به کار گرفته اند که به برخی از آنها ذیلا ً اشاره می شود :

یکی از راهکار های مهم ، ایجاد " شرکت هوایی ارزان قیمت " بوده که تاثیر زیادی در شیوه های قیمت گذاری مسافرت هوایی ، برآورده سازی انتظارات مردم از مسافرت هوایی کم قیمت داشته و مقداری از تاثیرات منفی فشار بحران های اقتصادی را کاسته است که گاهی تصور می شود کاهش هزینه برای افزایش سود در رقابت منجر به کاهش استانداردها در تعمیر و نگهداری هواپیما شود اما شواهد آماری که ایمنی هواپیمایی با این راهکار اقتصادی رو به وخامت گذاشته باشد ، وجود ندارد .

یکی دیگر از راهکار ها " ادغام " یا اتحاد چند شرکت هوایی برای کاهش فشار هزینه ها ، کاهش دستمزد کارکنان و جلوگیری از تحریک اتحادیه های کارگری و پیشگیری از افزوده شدن بر بی ثباتی سود و زیان های دوره ای و ورشکستگی شرکت هواپیمایی است .

امروز در اروپا ، آمریکای شمالی ، آمریکای لاتین ، آفریقا ، و آسیا. تعدادی از بازارهای هوایی منطقه ای یکپارچه وجود دارد .

طرفداران تثبیت اقتصادی بر این باورند که ادغام و اتحاد ، شرکت های هوایی را قادر می سازد در هزینه های خود صرفه جویی نموده ، از سویی موجب استفاده بهینه و موثرتر و گسترده تر از منابع و فرودگاه و ناوگان در سراسر شبکه پروازی و در مسیر عرضه و تقاضا و رقابت آنها شود و از سویی دیگر قادر به افزایش درآمد و تکرار برنامه های کارآمد و خدمات جذاب تر به مقاصد جدید ، کرایه های پایین تر برای مسافرین ، گسترش حوزه فعالیت در جغرافیایی وسیع به طرز چشمگیر شوند .

راهکار دیگر ایجاد " شرکت های هواپیمایی کوچک منطقه ای " است که باعث تغییرات و جایگزین کردن الگوی خدمات هوایی جدید به مسافرین شده و موجب کاهش و اختلاف قابل توجه در قیمت بلیت بین شرکت های هواپی در بازارهای داخلی ، جذب مسافرین کسب و کار که رو به رشد شدید داشت و کسانی که برای انجام کار خود مجبور به پرداخت هزینه بیشتر بودند ، شد و از سویی موجب توسعه و گسترش هاب ها شدند .

راهکار دیگر برای حل بحران مالی و فشار اقتصادی بر شرکت های هواپیمایی به منظور کاهش دخالت دولت ها در سراسر جهان " مقررات زدایی و آزاد سازی " است . اجرا این راهکار در برخی کشور ها در سال ۱۹۷۸ موجب رشد مسافرت هوایی داخلی با نرخ معنی داری نسبت به قبل از مقررات زدایی شد و همچنین قیمت واقعی بلیت پس از مقررات زدایی به کمتر از نصف کاهش یافت .

راهکار دیگر تصویب " توافقنامه آسمان باز " که با رفع برخی از محدودیت ها ، همراه با فرایند ادغام و اتحاد در برخی شرکت های هوایی مانند شرکت هوایی فرانسه و KLM ، ایبریا و BA، خطوط هوایی کم هزینه چون Clickair و Vueling و ایجاد گروه های بزرگ اروپا و آمریکا به رهبری اروپا باعث جذابیت و ارائه یک فرصت عالی برای جهانی شدن بازار بزرگ هوایی پروازهای بین المللی میان آمریکا و اروپا شد .

راهکار دیگر " توجه به زیر ساخت ها " مانند بازسازی فرودگاه های بزرگ جهان برای ارائه خدمات بهتر بود .

راهکار دیگر ایجاد روندی سریع برای تمرکز زدایی و خصوصی سازی شرکت های هوایی ، از بین رفتن موانع در راه مدرنیزه کردن بود .

راهکار دیگر برای حل بحران مالی و از بین رفتن آفت فشار اقتصادی و رهایی از این بحران بر شرکت های هواپیمایی " کاهش هزینه ها " با صرفه جویی در سوخت ، کاهش هزینه های زیست محیطی بود . کاهش قیمت سوخت عاملی مهم برای فعال شدن و سود آور شدن خطوط هوایی و فرصت بسیار خوبی برای راه افتادن شرکت های هوایی جدید ، به فروش رفتن بیشتر صندلی مسافر در مسیرهای مختلف است ، بود .

راهکار هایی چون از بین بردن هر گونه موانع که نمی تواند ارزشی را برای مشتری به ارمغان بیاورد و اقدامات دولتی در مهار کردن تاثیر بحران های اقتصادی همچون کاهش قیمت در حمل و نقل هوایی (مانند ثابت نگهداشتن قیمت کرایه در فرانسه ، در اسپانیا وضع قوانین انعطاف پذیر در این بخش در سال ۲۰۱۰ ) کمکی برای حل بحران مالی شرکت های هوایی بود .

در حال حاضر در جهان ، صنعت هواپیماسازی در انحصار دو شرکت بوئینگ و ایرباس است که تصمیم گیری های راهبردی و تجزیه و تحلیل آنها از محیط خارجی و پیش بینی های آنها برای آینده صنعت به منظور رقابت و کنترل سهم بیشتری از بازار باعث توسعه ظرفیت های مختلف حمل و نقل می شود که ساخت هواپیمای B۷۸۷ کم هزینه با سرعت زیاد در شرکت بوئینگ و ساخت هواپیمای A۳۸۰ با ظرفیت حمل بیش از دو برابر تعداد مسافران B۷۸۷ در شرکت ایرباس ، مؤید استراتژی این دو شرکت است .

پیش بینی اخیر منتشر شده توسط شرکت هواپیما سازی ایرباس بیانگر آن است که تا سال ۲۰۲۸ تقاضای ترافیک هوایی نزدیک به سه برابر افزایش خواهد یافت و تعداد مسافر هواپیماهای مسافربری با ظرفیت بیش از ۱۰۰ صندلی ، از ۱۴ هزار نفر در سال ۲۰۰۹ به بیش از ۲۸ هزار نفر در سال ۲۰۲۸ رشد خواهد داشت .

قبل از دهه ۱۹۷۰ ، صنعت هواپیمایی در کشورهای مختلف به طور عمده تحت کنترل و متعلق دولت بود و همیشه شرکت های هوایی با راهکار هایی چون ارائه کلاس های مختلف پروازی مقرون به صرفه متناسب با درآمد اقشار جامعه خدماتی را ارائه می دادند . اما فشار رقابتی شرکت های کم هزینه ، شفافیت قیمت گذاری با بهره گیری از اینترنت و از دست دادن مشتریان به دلیل ناتوانی در جلب اعتماد و اطمینان آنها از سیستم حمل و نقل هوایی ، افزایش هزینه سوخت هواپیما ، هزینه های کارکنان ، تاخیر و افزایش هزینه های عملیاتی پرواز ناشی از اقدامات امنیتی و احتیاط اضافی ، کاهش آرامش و اطمینان و افزایش و نگرانی در مسافرت هوایی ، فرار مسافر از مسافرت هوایی ، کاهش حجم ترافیک هوایی ، افزایش هزینه بیمه ، تاثیرات منفی بر درآمدهای شرکت های هواپیمایی گذاشت و سبب شد این شرکت ها برای مبارزه با این روند منفی و حل مشکلات مالی و بقاء که برخی عاملی برای ورشکسته شدن بود با چالش های تازه ای روبرو شوند که حل هر یک از این چالش ها برای صنعت هواپیمایی به نوبه خود بسیار حیاتی و مهم و تاثیر مستقیم و غیر مستقیم بر عرضه و تقاضا داشت .

اگر بخواهیم به عوامل محیطی خارج از کنترل مستقیم صنعت هواپیمایی و تاثیرگذار در بقاء آن فهرست وار اشاره نماییم می توانیم به تاثیرات تصمیم در فرآیند ساخت ، بحران دائمی و مخرب نفت و بی ثباتی و افزایش قیمت سوخت ، عواملی مانند تغییر اجتماعی و فناوری ، شیوع بیماری ، جنگ ، تروریسم ، رکود اقتصادی و سیاست ها و مقررات دولت ، شرایط زیست محیطی (مانند خاکستر آتشفشانی اخیر و برف) و مسائل مربوط به کسب و کار های مرتبط با عملیات و پرواز های شرکت های هواپیمایی ، فشار بر عملکرد شرکت های هواپیمایی برای برآورده سازی نیاز و پاسخگویی به تقاضای مشتریان با استفاده از مدل های مختلف برای مطالعه و درک محیط کلان اقتصادی مؤثر بر کسب و کار نگاهی داشته باشیم .

رشد اقتصادی سریع آسیا ، به خصوص اقتصاد هند و چین نیز که می توانست هر یک به عنوان عامل بسیار ناپایدار و عامل نوسانات منظم در محیط خارجی خطوط هوایی محسوب شود را باید به عوامل بالا افزود .

با توجه به دیدگاه های فوق و سهیم دانستن کشور های سراسر جهان نسبت به تغییرات آب و هوایی و نیاز آنها به حمل و نقل هوایی با نگرش کاهش آلودگی محیط زیست ، هوا ، صدا ، دیدگاه های بسیار بلند پروازانه برای توسعه و سرعت بخشیدن به تحقیقات در صنعت هوایی شکل گرفت ، تحقیقات در زمینه تولید انبوه سوخت های جایگزین جدید غیر فسیلی ، تلاش جهت بهبود نحوه مصرف ، کیفیت و کمیت سوخت های موجود و ساخت و معرفی هواپیما های جدید با بدنه و موتورهای کارآمدتر و مقرون به صرفه با نگرش جدید یعنی " دوست دار طبیعت و سبز بودن " آغاز گردید .

نگرش جدید دیگر برای توسعه ، ساختار شکنی شبکه های سنتی با رویکرد حذف محدودیت های مالکیت دولت ها ، ظهور شرکت های هوایی جدید " کم هزینه " ، کاهش هزینه های ثابت و متغییر ، استخدام کارکنان جوانتر ، پرداخت کمتر و توزیع خدمات خود به طور انحصاری از طریق رسانه های الکترونیکی و شبکه اینترنت ، ادغام و اتحاد و سرمایه گذاری مشترک ، انعقاد موافقت نامه ها بود .

در راستای این نگرش جدید برخی از شرکت های هوایی متعلق به کشورهای کوچک در حوزه خلیج فارس با استفاده از آزادی ششم مانند شرکت هوایی الاتحاد (هاب ابوظبی) ، شرکت هوایی امارات (هاب دبی) با سفارش خرید ۹۰ فروند هواپیمای ایرباس A - ۳۸۰s و ۷۰ فروند هواپیمای ایرباس A - ۳۵۰s ، شرکت هوایی قطر ایرویز (هاب دوحه) با سفارش خرید ۸۰ فروند هواپیمای ایرباس A - ۳۵۰s و پنج فروند هواپیمای ایرباس A - ۳۸۰s ضمن افزایش ناوگان خود و سفارش خرید هواپیما برای گسترش عملیات ، هاب خود را توسعه داده و بازار کشورهای کوچک خود را به آسیا ، اروپا و آمریکا متصل نمودند . از آنجا که ویژگی های فرودگاه نیز می تواند یک چالش و یا یک فرصت بازاریابی برای بهره برداری شرکت های هوایی باشد کشورهای حوزه خلیج فارس اهمیت لزوم رشد خطوط هوایی خود را درک کرده و برای حمایت از آنها در حال برنامه ریزی برای توسعه فرودگاه های خود هستند .

امروز مشاهده می کنیم بازار آسیا به خصوص برای شبه قاره هند و کشور چین بسیار سریع در حال رشد است . جت ایرویز خط هوایی بین المللی از هند اجازه نمی دهد شرکت های هوایی خلیج فارس از بازارهایش استفاده ببرند این شرکت مطمئنا ً با رقابت در قیمت گذاری و فعال کردن هاب خود و استفاده از هواپیما های جدید B۷۸۷s بوئینگ و ایرباس A - ۳۵۰s با قابلیت های دوربرد پرواز مستقیم بین آسیا ، اروپا و شمال آمریکا برقرار می کند .

در آسیا رکود اقتصادی عمر کوتاه داشته و رشد سالیانه مسافر در منطقه آسیا و اقیانوس آرام از شمال آمریکا پیشی گرفته (۶۴۷ میلیون مسافر در مقابل ۶۳۸ میلیون مسافر در سال ۲۰۰۹) و پیش بینی می شود که تا چند سال آینده ۵۰ درصد از کل ترافیک هوایی در سرتاسر جهان مربوط منطقه آسیا / اقیانوسیه باشد .

در دنیا شرکت های هوایی حامل پرچم بسیار وجود دارد که پُـر هزینه و زیان ده هستند . آیا واقعا ً کشور سنگاپور به اندازه شهری کوچک در جنوب شرقی آسیا یا استرالیا و نیوزلند دو کشور با جمعیت نسبتا کم نیاز به داشتن شرکت هوایی حامل پرچم هستند ؟ برخی کشور ها خطوط هوایی بسیاری دارند که بسیاری از آنها سودآور نیستند و یا "هاب" های منطقه ای آنها به مسافرین خدمات خوب ارائه نداده و پرهزینه اند .

برای این رفع این مشکلات چه باید کرد ؟ پاسخ منطقی برخی کارشناسان به این مشکل ادغام شرکت ها با یکدیگر است .

آسیا و به ویژه چین ، یک بازار با فرصت های فوق العاده اند . چین یکی از بازار های خوب حمل و نقل هوایی بوده و با بیشترین سرعت در حال رشد است . شرکت های چینی در کنار اقتصاد در حال رشد ، روابط تجاری با همتایان خود را در سراسر جهان نگه داشته اند ، خطوط هوایی چین در حال ارتقاء شبکه بین المللی خود هستند و چشم انداز بسیار خوبی در دراز مدت برای حمل و نقل هوایی تجاری چین در پیش رو است که موجب باز شدن طیف وسیعی از فرصت ها برای آنهاخواهد شد .

مناطق دیگر مانند امریکای جنوبی به ویژه برزیل ، جمهوری هایی که قبلا ً بخشی از اتحاد جماهیر شوروی بوده و ترکیه با رشد بسیار سریع جمعیت و ترافیک هوایی عالی در آینده روبرو هستند که برآورده سازی نیازهای آنها بخش مهمی از تقاضای مسافرت هوایی را تشکیل می دهد.

رشد شهرهای بزرگ در جهان عامل عمده ای در تصمیم ایرباس به ساخت ایرباس - ۳۸۰ هواپیمایی بسیار بزرگ که تعدادی زیادی از مسافرین را بین مراکز شهری در هر پرواز حمل می نمود بود و موجب اتخاذ استراتژی توسعه ای و زیرساختی توسط شرکت بوئینگ در پیشنهاد ساخت هواپیمای بویینگ B - ۷۸۷ – ۹ گردید همچنین در کنار آن روند ساخت سیستم جدید ماهواره ای مبتنی بر فن آوری های ناوبری برای ردیابی دقیق تر پرواز ، سیستم اطلاعات آب و هوا و ارائه سیستم اطلاعات مدیریت را گسترش داد.

پیش بینی می شود که تمایل به مسافرت و دیدن جهان و نیاز به سفر به دلایل کسب و کار برای مردم در سراسر جهان با رشد همراه بوده و در هر پانزده سال درخواست برای رفت و آمد به دو برابر افزایش خواهد داشت و در سال ۲۰۲۵ تعداد مسافر حمل شده بالغ بر پنج میلیارد نفر شود که بخش عمده ای از این رشد در آسیا و اقیانوس آرام ، چین و هند خواهد بود که ترکیبی از انواع هواپیمای جدید که سوخت کمتری مصرف کرده و یا از سوخت های بیولوژیکی استفاده می کنند و از هزینه های نگهداری آنها کاسته شده پرواز های آن را انجام خواهند داد ، کنترل ترافیک هوایی بهبود یافته و در نهایت ۲۰-۲۵ ٪ از هزینه های عملیاتی برای خطوط هوایی کاهش خواهد یافت . انطباق با مدل های کسب و کار و حرکت به سوی بازار هوایی کاملا یکپارچه در اروپا و آمریکای شمالی ادامه یافته و در بسیاری از مناطق جهان تمایل به سمت خطوط هوایی کم هزینه خواهد بود .

در موضوع زیرساخت در آینده نیز این احتمال وجود دارد که ظرفیت بهره برداری فرودگاه ، بطور قابل توجهی از یک منطقه با دیگر مناطق متفاوت خواهد بود و چالش تجاری مهمی محسوب می گردد .

شبکه های الکترونیکی پیچیده افزایش یافته و مسافران هوایی مقدار زیادی از کنترل را برای دستیابی به نیازهای سفر خود مانند پذیرش شدن و سوار شدن به هواپیما ، دسترسی به جامه دان در فرودگاه را به دست خواهند آورد ، بهره وری بهبود یافته و هزینه های خطوط هوایی کاهش خواهد داشت و قابل پیش بینی است که جنگ شدید برای به دست آوردن مشتری و دستیابی به سهم بیشتر بازار برای افزایش ظرفیت ، وجود داشته باشد .

شاید یکی از ضعف های خطوط هوایی چشم پوشی از "مدیریت مالی کارآمد و قوی" خود باشد که مقدار قابل توجهی از درآمد را به دلیل نداشتن سیستم حسابداری درآمد برای کنترل هزینه ها یا پیگیری مطالبات ، حسابداری درست در تعامل با آژانس های مسافرتی از دست می دهد . توجه به این مورد موجب صرفه جویی در فرایند کلیه هزینه ها مانند کاهش هزینه های عملیاتی ، صرفه جویی قابل توجه در ذخیره سوخت و برنامه ریزی صحیح می گردد .

تمرکز شرکت های هوایی بر عنصر خدمات و درک مشتری و ابعاد انسانی است زیرا اهمیت از دست دادن یک تماس شخصی با مشتری برای گوش دادن به آنچه که او می گوید و برخورد مستقیم با مشتریان آنقدر مهم است که موجب توسعه و درک بازار کسب و کار برای آنها است

فراهم نمودن الزماتی چون توجه به بخش IT (فناوری و ارتباطات) ، استفاده گسترده از شبکه های اجتماعی مبتنی بر وب ، مشاهده و پایش دائمی رفتار های متفاوت بازار و مشتریان ، ارزیابی خدمات و مدل های عملیاتی جدید ، داشتن نمایندگی در تمام بازارهای مهم نزدیک به مشتری ، شکیبا و صبور بودن هنگام بحران های مختلف برای حفظ وجه خود زیرا اوضاع سرانجام به حالت عادی باز خواهد گشت ، پوشش و اشراف بر تمامی زنجیره مراحل حمل و نقل هوایی تجاری به ویژه سیستم برنامه ریزی پرواز که با پیدا کردن بهترین مسیر ها و تعیین سریع ترین زمان پرواز ، کوتاه ترین مسیر پرواز ، برای مصرف سوخت کمتر ، مدیریت مسافر و بار ، امور مالی ، عملیات پرواز ، و تعمیر و نگهداری هواپیما از راه های محقق کردن توفیق در بازار کسب و کار شرکت های هوایی است .

مشتریان خطوط هوایی سفر را برای دو هدف کسب و کار یا فراغت و تفریح انجام می دهند در دهه گذشته کشورهای در حال توسعه متوجه مزایای گردشگری در اقتصاد ملی خود شده و به توسعه زیرساخت ها و اقامتگاه های تفریحی پرداخته اند ، توجه کشورهای پیشرفته صنعتی در غرب اروپا و شمال آمریکا به ساخت هواپیماهای بزرگ مانند ایرباس و بوئینگ ، برای انجام گرفتن سفر بیشتر و مقرون به صرفه به مقاصد جدید ، رشد سریع تجارت جهانی برای ارائه کالاها و خدمات و سرمایه گذاری مستقیم بین المللی به رشد سفر کسب و کار گردشگری کمک کرده است.

سودآوری شرکت های هواپیمایی به رشد صنعت گردشگری ، اقتصادی و تجارت گره خورده است در حقیقت کل صنعت هواپیمایی پس از رکود اقتصادی جهان در طول نیمه اول ۱۹۹۰ ، جنگ خلیج فارس ، کاهش تعداد مسافرین بین المللی در سال ۱۹۹۱ و مشکلات شدید مالی شرکت های هواپیمایی ، سفارش های داده شده هواپیما در سال های رونق (در اواخر ۱۹۸۰) ، منجر به تولید بیشتر هواپیما و ایجاد ظرفیت اضافی قابل توجه در بازار خطوط هوایی عضو یاتا گردید بسیار رنج برد .

از آن زمان به بعد ، خطوط هوایی تلاش بسیاری برای کاهش هزینه ها و عوامل فشار کردند . یاتا نیز در این زمینه پیشنهاد کرد خطوط هوایی برای کاهش بدهی خود ، ذخایری را ایجاد و سطح سرمایه گذاری را حفظ است.

خطوط هوایی دریافتند که برای مقابله با هزینه های خود و بهبود خدمات خود و حضور قوی در بازارهای جهانی حمل و نقل هوایی و برای تبدیل شدن به شرکت هایی کارآمد تر و رقابتی تر و پاسخگویی به نیازهای مشتریان خود و حفظ آنها ، نیاز به سرمایه گذاری زیاد برای بالا بردن کیفیت خدمات خود در زمین و هوا دارند لذا به این منظور خدماتی چون سفر بودن بلیت کاغذی به صورت Ticketless ، فروش اینترنتی بلیت در وب سایت ، شفافیت در قیمت گذاری ، توانا نمودن مشتریان برای یافتن ارزانترین قیمت با یک کلیک ساده ، پذیرش برای پرواز توسط خود مسافر Self Checking ، ارائه سیستم های سرگرمی جدید ، راحتی بیشتر صندلی ، ایجاد شبکه های ارتباط برای گسترش دسترسی به مشتریان خود به عنوان راه هایی برای جذب و حفظ مشتریان ارائه نمودند ، زیرا رکود اقتصادی برای خطوط هوایی به معنی تقاضای کمتر برای سفرهای هوایی و کاهش ظرفیت بود یا حتی ورشکستگی بود مشکلی که باید در کنار بحران های دیگر چون قیمت بالای سوخت که موجب افزایش هزینه ها و نگرانی سرمایه گذاران از خرید سهام شرکت هواپیمایی پس از محاسبه بازگشت سود سرمایه می شد ، مدیریت می گردید .

بهروز سروش نیا

یادداشت

شرکت هوایی ارزان قیمت یا LOW COST CARRIER = LCC

ادغام و اتحاد چند شرکت هوایی یا ALLIENCE

مسافرین کسب و کار BUSINESS کسانی هستند که فقط به دلیل نیاز کاری مسافرت می کنند .

هاب به معنی فرودگاه مرکزی است که برای اتصال دادن پرواز های داخلی مسافرین به پرواز های خازجی مورد استفاده قرار می گیرد .

منابع

بازرگانی حمل و نقل هوایی : چالش ها و فرصت کنفرانس APG مونت کارلو ، ۴ نوامبر ، ۲۰۱۰

Pierre J.Jeanniot O.C,C.Q,B.Sc,LL.D.,D.Sc مقاله اینترنتی

http://adg.stanford.edu

http://www.iata.org/whatwedo/economics/pdf

http://www.iata.org/pressroom/pr/۲۰۱۰-۰۱-۲۷-۰۱

پروفسور K. BRUECKNER ، DR و LEE DARIN شوک های ۱۱ سپتامبر ، سارس ، قیمت نفت

K. Brueckner استاد اقتصاد در دانشگاه کالیفرنیا ، ایروین دارین لی مدیر مدرسه LECG ، LLC ، شرکت مشاوره ای اقتصاد در MA کمبریج

فروش اینترنتی بلیت هواپیمایی ، بیانیه کنت م مید ، بازرس کل گروه حمل و نقل ، گزارش شماره : CR - ۲۰۰۰ - ۱۱۱ ، در ۲۰جولای ۲۰۰۰ و ارائه شده توسط Orbitz در سراسر جهان ، ۲۰۰۹



همچنین مشاهده کنید