پنجشنبه, ۲۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 9 May, 2024
مجله ویستا

آفریقایی‌ها عاشق ذرت‌ و چای‌اند


آفریقایی‌ها عاشق ذرت‌ و چای‌اند

یکی از عادات مردم آفریقا مصرف ذرت به عنوان منبع کربوهیدرات (قند) است. مشکلی که ذرت دارد، این است که اولاً پروتئین ناقصی دارد که در حد پروتئین حیوانی نیست و ثانیا نیاسین که یکی …

یکی از عادات مردم آفریقا مصرف ذرت به عنوان منبع کربوهیدرات (قند) است. مشکلی که ذرت دارد، این است که اولاً پروتئین ناقصی دارد که در حد پروتئین حیوانی نیست و ثانیا نیاسین که یکی از ویتامین‌های گروه B است، در ذرت به شکل نیاستین وجود دارد و قابلیت جذب در بدن انسان‌ها ندارد.

به همین علت، دیده شده است افرادی که زیاد ذرت را به‌عنوان منبع اصلی غلات مصرف می‌کنند، دچار کمبود نیاسین می‌شوند. کمبود این ویتامین خود می‌تواند موجب مشکلاتی نظیر خشکی پوست شدید، زخم کنار زبان و تغییر شکل غیرطبیعی آن، اسهال، افسردگی شدید و حتی در موارد شدید سبب مرگ شود.

راه جبران این کمبود در افرادی که می‌خواهند به‌عنوان منبع کربوهیدرات (قند) ذرت مصرف کنند، این است که ذرت را در یک منبع قلیایی بخوابانند و بعد، آن را مصرف کنند. این امر سبب تجزیه نیاستین و تبدیل آن به نیاسین قابل جذب می‌شود. مکزیکی‌ها هم که به شکل تردیلا زیاد ذرت می‌خورند، ابتدا ذرت را در منابع قلیایی می‌خوابانند. مصرف ذرت به شکل پخته یا کبابی یا آرد ذرت بدون قراردادن آن در منبع قلیایی سبب می‌شود فرد در طولانی‌مدت دچار کمبود نیاسین شود.

عادت دیگر آفریقایی‌ها خوردن صبحانه و شام سبک و ناهار سنگین و مفصل است. توصیه متخصصان تغذیه، این است که هر فرد ۳ وعده اصلی غذایی در روز داشته باشد و ۳ میان‌وعده. به عبارت ساده‌تر، تعداد وعده‌های زیاد با حجم کم بهتر از ۳ وعده غذایی سنگین است. این روش غذا خوردن سبب می‌شود مواد مغذی که در غذا وجود دارد، به صورت بهتری جذب شوند. خوردن ناهار سنگین نیز به ناگاه فشار سنگینی به سیستم گوارشی وارد می‌کند و جذب ویتامین‌های دریافتی را مختل می‌کند. از سوی دیگر، هیچ‌گاه توصیه نمی‌شود که برای کاهش وزن، یکی از وعده‌های غذایی حذف شود؛ زیرا این امر سبب چاقی بیشتر خواهد شد. به عبارتی، بدن حس می‌کند با کمبود مواجه شده و در وعده‌ بعدی بیشتر جذب می‌کند.

عادت دیگر این مردم که عادت خوبی هم به حساب می‌آید، این است که آنها برای رفع خستگی و درمان بیماری‌ها از انواع نوشیدنی‌ها و دم‌کرده‌ها، آن هم بدون قند، استفاده می‌کنند. توصیه ما این است که هر چه بیشتر از منابع طبیعی به جای مواد شیمیایی استفاده کنید اما فراموش نکنید که دم‌کرده‌ها خواص دارویی دارند و ممکن است با داروهای دیگر تداخل پیدا کنند و اثر هم را افزایش یا کاهش دهند. بنابراین، در صورتی که فردی یک جراحی در پیش داشته باشد، باید حتما با پزشک خود مشورت کند؛ زیرا خیلی از این نوع گیاهان دارویی باید مصرف‌شان چند روز قبل از جراحی قطع شود. به‌علاوه، مصرف هر روزه آنها نیز توصیه نمی شود؛ مگر اینکه با متخصصی درباره مصرف‌شان مشورت شده باشد.

دکتر گلبن سهراب

دکترای علوم تغذیه