شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

چربی دور شکم تهدید جدی برای سلامت قلب


چربی دور شکم تهدید جدی برای سلامت قلب

طبق تحقیقات, چربی دور شکم خطر بیماری قلبی, سکته, فشارخون بالا, دیابت و سرطان را افزایش می دهد آنچه مسلم است اینکه میزان مناسب چربی نه تنها مضر نیست بلکه بدن ما به آن نیاز دارد

طبق تحقیقات، چربی دور شکم خطر بیماری قلبی، سکته، فشارخون بالا، دیابت و سرطان را افزایش می دهد. آنچه مسلم است اینکه میزان مناسب چربی نه تنها مضر نیست بلکه بدن ما به آن نیاز دارد. بافت چربی انرژی ذخیره می کند، عملکرد هورمون ها را تنظیم و به بدن در جذب ویتامین ها و مواد معدنی کمک می کند. در واقع ۲۰ تا ۳۵ درصد کالری روزانه ما از طریق چربی تامین می شود. بدن ما نیاز به چربی دارد اما نه بیش از حد و نه فقط در بعضی از قسمت های خاص بدن، چربی زیاد به ویژه چربی اشباع شده بدن ما را مستعد بیماری می کند. شاید از خود سوال کنید که چرا چربی دور شکم نسبت به چربی های دور ران پا و یا لگن می تواند ضرر بیشتری داشته باشد. برای پاسخ این سوال، لازم است در مورد دو نوع چربی که همه ما در ناحیه شکم داریم اطلاعاتی به دست بیاوریم، این دو نوع چربی عبارتند از:

▪ Subcutaneous : این نوع چربی قابل مشاهده و لمس است مانند چربی دور شکم. این چاقی به فرد ظاهری فربه می دهد.

▪ Visceral: این نوع چربی مخفی و اطراف معده و روده ها را گرفته است. این چربی را به سختی می توان شناسایی کرد و به عواملی از قبیل ژنتیک، رژیم غذایی و انجام ندادن فعالیت های فیزیکی بستگی دارد. افرادی که اندامی به شکل سیب دارند چربی «Visceral» در دور شکم ذخیره است. اما این نوع چربی فقط در افرادی که از چاقی مفرط رنج می برند دیده نمی شود، بلکه افراد لاغر نیز این نوع چربی را دارند. در مورد انباشت چربی در بدن با عضو هیئت علمی دانشکده پزشکی دانشگاه شیراز به گفت وگو نشستیم. دکتر صالحی در این خصوص می گوید: چاقی دور شکم بی ارتباط با چاقی عمومی نیست. همه چاقی ها یک علت دارد که چاقی دور شکم یا به عبارتی ذخیره چربی در اطراف شکم هم از آن تبعیت می کند. اگر میزان انرژی دریافتی بدن انسان بیش از انرژی باشد که فرد استفاده می کند، مازاد آن به صورت چربی دور اندام های داخلی بدن تجمع پیدا می کند. وی ادامه می دهد: در بین اندام های داخلی، روده ها محلی است که بیشترین تجمع چربی را دارد.

بنابراین شکم اولین جایی است که بیشترین میزان چربی انباشته شده را به خود اختصاص می دهد و در نتیجه اندازه آن افزایش می یابد. وی افزود: البته در بعضی از افراد، چاقی شکمی معلول حالت خاصی از چاقی است که مربوط به ژنتیک می شود. در مورد افرادی که چربی زیادی دارند، مولکول های چربی موجود در بافت چربی به مرور و در درازمدت به صورت اسیدهای چرب غیراشباع درمی آید و با گذشت زمان چربی ها روی هم انباشته می شود. آن هایی که قدیمی تر است به شکل اسیدهای چرب اشباع و چربی های جدیدتر به صورت اسیدهای چرب غیراشباع ذخیره می شود.

اگر فرد تحرک کافی نداشته باشد روز به روز به انباشت چربی اضافه می شود و کار به جایی می رسد که چربی ها به شکل پی در بدن که ماندگاری آن در بدن بالاست ذخیره می شود و استفاده از آن برای سوخت و ساز کار سختی است.در بسیاری از افراد به دلیل کم تحرکی و بی نیازی بدن به انرژی، چربی در دور شکم ذخیره می شود که این چربی، خطر بزرگی برای رگ های قلبی است.وی در مورد اثرات منفی چربی دور شکم گفت: به همان نسبت که دور شکم بزرگ تر می شود، احتمال این که رگ های قلب مسدود شود بیشتر است یعنی رابطه مستقیم بین اندازه دور شکم و بروز گرفتگی رگ های قلبی وجود دارد. چربی دور شکم هم از لحاظ ظاهری برای فرد مهم است و هم به لحاظ مشکلات سلامت به ویژه سلامت قلب بسیار حائز اهمیت است. وی در مورد ارتباط ورزش و چربی دور شکم گفت: با ورزش می توان انرژی اضافه را مصرف نمود، یعنی موقعی که ورزش می کنیم مقداری از انرژی می سوزد، چربی تجمع پیدا نمی کند.

فایده دیگر ورزش تاثیر موضعی آن است یعنی با انجام یک حرکت خاص می توان از میزان انباشت چربی در یک نقطه خاص کاست. یک حرکت بسیار ساده برای سوخت و ساز چربی اطراف شکم که هر کسی می تواند در هر کجا و هر زمان انجام دهد به این طریق است: روی زمین دراز بکشید و هر دو پایتان را از زمین بلند کنید و سرتان را به اندازه دو بند انگشت از زمین بالاتربیاورید ، فشاری را که به ناحیه شکم وارد می شود حس کنید.شاید بتوان گفت: آسان ترین راه درمان چاقی شکم انجام همین ورزش ساده باشد. دکتر صالحی در مورد رژیم های لاغری برای کوچک کردن شکم بیشتر به مصرف روغن هایی مانند روغن سویا، آفتاب گردان، زیتون تاکید می کند. وی می افزاید: مصرف این روغن ها آن هم به مقدار کم توصیه می شود و به هیچ عنوان به جای ۵۰ گرم روغن معمولی فرد ۱۵۰ گرم روغن زیتون مصرف کند، توصیه نمی شود. به هر حال چربی های غیراشباع حاوی انرژی است که اگر به مقدار مناسب و نیاز مصرف شود، منجر به چاقی نمی شود.او در مورد راه های موثر برای جلوگیری از تجمع چربی اطراف شکم، تغییر برنامه غذایی دایمی را برای جلوگیری از بازگشت چاقی توصیه می کند.پیاده روی، دوچرخه سواری و شنا در کاهش چربی دور شکم بسیار موثر است. وی هشدار داد که ۲۵ تا ۳۰ درصد رژیم غذایی مردم از چربی تشکیل شده است و افرادی که چربی دور شکم دارند باید چربی مصرفی خود را به حد اکثر ۲۰ درصد برسانند، این نوع افراد باید مصرف مغزهای خوراکی مانند تخمه و پسته را کاهش دهند.

سوسیس و کالباس را به هیچ عنوان در برنامه غذایی خود قرار ندهند. مصرف ماهی خود را بیشتر کنند. افرادی که در یک قسمت از بدن با چربی اضافه مواجه اند باید به متخصص تغذیه مراجعه کنند. وی ادامه داد چاقی دورشکم باعث بیماری هایی مانند دیابت، افزایش فشار خون، بیماری قلبی عروقی و حتی کبد چرب می شود. همان طور که می دانید کبد چرب منجر به بیماری های خطرناک کبدی خواهد شد. وی ادامه می دهد: بعضی ها فکر می کنند با رعایت رژیم غذایی، می توانند این مشکل را حل کنند اما این گونه نیست بلکه برنامه ورزشی منظم نیز در کنار رژیم غذایی ضروری است. افرادی که از چاقی دور شکم رنج می برند باید برای مدت طولانی به رژیم غذایی گیاه خواری بپردازند تا ذخیره چربی کاهش یابد و زمانی که خواستند رژیم معمولی داشته باشند باید بسیار کمتر از افراد عادی غذا بخورند و نسبت به یک فرد عادی ورزش بیشتری بکنند. به گفته وی، دور کم ۱۰۲ سانتی متر برای مردان و ۸۸ سانتی متر برای زنان مناسب است که این مقدار باید دور ناف اندازه گیری شود. او گفت: ۲ عامل مهمی که در کاهش چربی دور شکم نقش دارد کم خوردن و ورزش است. دوسوم مردان و زنان در ۶۳ کشور از ۵ قاره جهان، اضافه وزن دارند و یا از چاقی مفرط رنج می برند. اگر روش هایی که در بسیاری از موارد تبلیغات زیادی در مورد آن صورت می گیرد مانند کمربند لاغری، تشک لاغری و... موثر بود، امروز ما این همه آدم های چاق نداشتیم. دوسوم مردان و زنان در ۶۳ کشور از ۵ قاره جهان، اضافه وزن دارند و یا ازچاقی مفرط رنج می برند، اگر با این معضل مبارزه نشود در آینده ای نه چندان دور ۴۰ درصد کل جمعیت دنیا با این مشکل به صورت جدی مواجه می شوند و هزینه های بسیار زیاد درمانی بیماران بسیاری از مردم و دولت ها را گرفتار می کند.برای از بین بردن این چربی مخفی و پنهانی به راهکارهایی که در سایت ام اس ان آمده اشاره می کنیم.

۱ - مراقب چربی دور کمر باشید؛ هر یک ماه اندازه دور کمر و لگن خود را یادداشت کنید.

اگر اندازه کمر از لگن بزرگ تر است آن را جدی بگیرید و بلافاصله برای کوچک کردن آن اقدام کنید. دور کمر زنان نباید بیش از ۸۹ سانتی متر و مردان ۱۰۲ سانتی متر باشد، اگر بیشتر از این باشد و شاخص توده بدن نیز ۲۵ و یا بیش از آن باشد، خطر بیماری قلبی وجود دارد.

۲ - چربی مفید مصرف کنید؛ اگر ۲۰ تا ۳۵ درصد کالری روزانه شما باید از چربی های مفید تامین شود، چربی های اشباع نشده مصرف کنید. مواد غذایی مانند ماهی آزاد، آووکادو، زیتون و گردو دارای چربی های مفید است. برای پخت و پز از روغن کانولا، زیتون و آفتاب گردان استفاده کنید.از مواد غذایی سرشار از چربی های اشباع شده و کربوهیدرات پرهیز کنید.

۳ - ورزش فراموش نشود؛ ورزش ملایم و منظم برای کاهش چربی ضروری است و ورزش های سخت چربی ها را می سوزاند. اولین چربی که با ورزش کردن می سوزد، چربی «Visceral» است. انجام دادن فقط چند تا دراز، نشست، لایه های نهفته چربی Visceral را از بین نخواهد برد.

به ورزش های مفید برای قلب که چربی می سوزاند بپردازید.

۴ - استراحت کنید؛ نگذارید چربی دور شکم شما را مضطرب کند و راهی برای رفع خستگی پیدا کنید. بررسی نشان داده، شاید میزان استرس بدن به افزایش میزان چربی دور شکم ارتباط داشته باشد. ورزش در از بین بردن استرس و جلوگیری از تراکم چربی کمک می کند. ورزش به تمرکز و آرامش ذهن کمک می کند.۵ - معاینه پزشکی انجام دهید؛ اگر از خطری که شما را تهدید می کند نگران هستید به پزشک مراجعه کنید. پزشک از طریق اندازه گیری و یا دستگاه MRI و یا اسکن چربی Visceral را اندازه گیری می کند.



همچنین مشاهده کنید