سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

توکل بر خدا و ازدیاد رزق


توکل بر خدا و ازدیاد رزق

توکل و اعتماد بر خدا چگونه موجبات از بین رفتن فقر و ازدیاد رزق و روزی انسان را فراهم می آورد؟ لطفا به نحو اجمال توضیح دهید.
رمز موفقیت و تحقق منویات و آمال و آرزوهای مبتنی بر آموزه …

توکل و اعتماد بر خدا چگونه موجبات از بین رفتن فقر و ازدیاد رزق و روزی انسان را فراهم می آورد؟ لطفا به نحو اجمال توضیح دهید.

رمز موفقیت و تحقق منویات و آمال و آرزوهای مبتنی بر آموزه های وحیانی و عقلانی در گرو دو رکن مهم، «اعقل توکل» نهفته است. به بیان دیگر تمسک به علل و اسباب که مقتضای تحقق آموزه های وحیانی و عقلانی است و سپس اعتماد و توکل برخداوند متعال به عنوان خالق هستی و علت العلل تأثیرگذاری برهمه موجودات و مخلوقات، دو مبنای کلیدی وحیانی رسیدن به اهداف موردنظر در این دنیا است. وقتی پیامبر گرامی اسلام(ص) پای شتر خود را می بندد تا به رتق و فتق امور مسلمانان بپردازد با پرسش برخی صحابه مواجه می شود که یا رسول الله(ص) شما دیگر با آن شأن و مقام چرا این کار را می کنید حضرت در پاسخ به این دو رکن درقالب دوجمله کلیدی بسنده کرده و می فرمایند «اعقل توکل» یعنی باید همزمان با تحقق و تمسک به علل و اسباب هرکاری به خداوند متعال نیز توکل و اعتماد نمود تا آن کار با موفقیت و سلامت کامل انجام گیرد. دراین راستا کسی که به جای توکل به خدا و طلب حاجات خود از آن ذات لایزال به مردم دیگران رجوع کند و از آنان رفع حاجات و نیازهای خود را طلب نماید، خود را به مخلوقی مانند خود وابسته کرده و از ذات غنی ازلی و سرمدی الهی دور کرده است. اما کسی که عرض نیاز به درگاه بی نیاز خالق هستی کند و تنها از او مدد و کمک بخواهد و امید به غیر او نیز نداشته باشد، خداوند کریم، درخواست و نیاز او را کریمانه پاسخ خواهد داد و به اجابت خواهد رساند. در روایتی نقل شده است که «فرد گرسنه و نیازمندی که گرسنگی و نیازمندی خود را از مردم پنهان کرد و نزد خداوند افشا نماید، بر خداوند است که رزق سال او را از مال حلال تأمین کند» (معارج الیقین فی اصول الدین، ص۳۰۲) همچنان که خداوند از زبان بنده برگزیده خود حضرت محمدمصطفی(ص) می فرماید: «هیچ بنده ای نیست که به کسی غیر از من و به مخلوقی متوسل شود،مگر آنکه اسباب آسمان ها و زمین را از او قطع خواهم کرد. پس اگر از من درخواست کند؛ به او عطا خواهم کرد و اگر مرا بخواند، پاسخش نخواهم داد. و هیچ بنده ای نیست که به من (و نه به بندگان من) متوسل شود مگر آنکه آسمان ها و زمین را ضمانت رزق او قرارخواهم داد.

پس اگر مرا بخواند پاسخش می دهم و اگر از من بخواهد، به او خواهم بخشید، و اگر از من طلب آمرزش کند، او را خواهم آمرزید. (اعلام الدین فی صفات المؤمنین، ص ۲۱۳)

بنابراین یکی از عمده ترین دلایل محقق نشدن خواسته ها و نیازهای مادی و معنوی انسان «عدم توکل برخداوند تبارک و تعالی است، و افرادی که دچار فقر و تنگدستی هستند و یا دعاهای آنان در امور مختلف مستجاب نمی شود، یکی از مهم ترین دلایل آن را باید در این امر جست وجو کنند.