چهارشنبه, ۲ خرداد, ۱۴۰۳ / 22 May, 2024
مجله ویستا

PRK LASIK اولین روش تصحیح بینایی به کمک لیزر


PRK LASIK اولین روش تصحیح بینایی به کمک لیزر

برش قرنیه با امواج نوری photo refractive keratctomy ; PRK قدیمیترین تکنیک اصلاح عیوب انکساری با استفاده از لیزر محسوب می شود این روش در اوایل دهه ۱۹۹۰ دردنیا و در سال ۱۹۹۵ در آمریکا, همه گیر شد

برش قرنیه با امواج نوری (photo-refractive keratctomy ; PRK) قدیمیترین تکنیک اصلاح عیوب انکساری با استفاده از لیزر محسوب میشود. این روش در اوایل دهه ۱۹۹۰ دردنیا و در سال ۱۹۹۵ در آمریکا، همه گیر شد. دراین سال FDA استفاده از لیزر اگزایمر برای اصلاح بینایی را تائید کرد. لیزر اگزایمر باعث پیشرفتهای فراوانی دراین رشته تخصصی یعنی "جراحی عیوب انکساری" شد. پیش از سال ۱۹۹۵ روش غالب جراحی عیوب انکساری "برش شعاعی قرنیه" (PK) بود. در این روش برشهای مقداری روی قرنیه ایجاد میشد تا شکل آن به نحو دلخواه تغییر کند.

در روش PRK جراحان به کمک پیچیدگیها و توانایی های کامپیوتر و نیز ظرافت و دقت فوق العاده لیزر اگزایمر می توانند طیف وسیعی از عیوب انکساری از جمله نزدیک بینی، دور بینی و آستیگماتیسم را درمان کنند که در روش برش قرنیه امکان آن نبوده اثبات شده که PRK به خوبی قادر است حدت بینایی بسیاری از بیماران را به ۲۰/۲۰ تا ۴۰/۲۰ برساند و نیاز آنان به عینک یا لنزهای تماسی را کاهش دهد یا از بین ببرد.

● PRK در مقاسیه با LASIK

جراحی عیوب انکساری پس از معرفی PRK به پیشرفت های خود ادامه داد. این پیشرفتها در زمینه لیزر اگزایمر، فن آوری های تشخیصی و روش های جراحی اتفاق افتاده است. یکی از بزرگترین این پیشرفتها ابداع لیزیک (LASIK) در اواخر دهه ۱۹۹۰ است (این کلمه مخفف laser assisted in-situ keratomileusis است) تفاوت اصلی لیزیک و PRK این است که در PRK سطح قرنیه دستکاری میشود در حالی که در لیزیک بافت داخلی تر قرنیه مورد دستکاری قرار می گیرد. نتایج موفق آمیز هر دو عمل مشابه است اما در لیزیک ناراحتی های پس از عمل کمتر است و بیمار زودتر دید طبیعی خود را بدست می آورد. این ویژگی ها باعث شده که عمل لیزر بسیار مورد استقبال بیماران قرار گیرد بطوریکه امروزه سالانه بیش از ۱ میلیون مودر عمل لیزیک در جهان صورت می گیرد.

علی رغم محبوبیتی که عمل لیزیک بدست آورده است در سالهای اخیر جراحان متوجه شده اند که لیزیک در همه بیمارانی که تحت جراحی عیوب انکساری قرار می گیرند، بهترین انتخاب نیست. برای عمل لیزیک لازم است بیمار دارای قرنیه ای باشد که ضخامت کافی دارد تاجراح بتواند یک لایه نازک (به نام فلپ) از روی آن بردارد و سپس مقدار کافی از بافت زیرین را به کمک لیزر از بین ببرد. بنابراین کسانی که قرنیه نازک دارند در صورت انجام لیزیک دچار عوارض جانبی زیادی خواهند شد. بعضی از بیماران نیز ممکن است مشکلات دیگری در چشم خود داشته باشند که عمل لیزیک را مشکل می کند از جمله، چشم خشک، مردمک های بزرگ و نقایص سلولهای محافظت کننده سطحی قرنیه (که به نام اپی تلیوم گفته میشوند) به خاطر این دلایل و برخی دلایل دیگر امروزه بسیاری که بیمارانی که برای انجام لیزیک مراجعه می کنند، متوجه میشوند که انجام PRK برای آنان مناسب تر است.

میزان عوارض لیزیک و PRK تقریبا" مشابه است. انجام هر دو روش نیازمند یک جراح ماهر با تجربه و با معلومات است. با این حال به نظر میرسد شدت عوارض بالقوه PRK کمتر از لیزیک است.

● روش انجام PRK

PRK در اتاق عمل لیزراگزایمر انجام میشود که یک اتاق عمل سرپایی، راحت و ساده است. نخست با یک قطره چشمی قوی چشم کاملا" بی حس میشود. سپس لایه شفاف سطحی محافظت کننده قرنیه (اپی تلیوم) از بافت زیرین جدا میشود. این لایه یا کاملا" برداشته میشود و یا به کنار زده میشود. سپس در عرض چند ثانیه لیزر اگزایمر به قرنیه تابانده می شود تا سطح آن را به شکل دلخواه درآورد. برخلاف عمل لیزیک، در این مرحله بیماران هیچ احساسی از فشار سنگین در چشم ندارد و بینایی نیز طی عمل موقتا" از بین نمی رود.

برخی از جراحان ترجیح می دهند که پس از تابانده شدن لیزر لایه اپی تلیوم را سرجای خود برگردانند تا در مدتی که اپی تلیوم جدید ساخته میشود این لایه به عنوان بانداژ طبیعی برای محافظت قرنیه عمل کند. این نوع خاص از عمل PRK گاها" لازک (LASEK) یا تراش پیشرفته سطحی گفته میشود. پس از عمل یک بانداژ با عدسی (لنز) یا تراش پیشرفته سطحی تماسی روی چشم گذاشته میشود تا در طی مدت بهبودی، بیمار احساس راحتی کند. پس از عمل PRK و سایر انواع آن معمولا" ۳ تا ۵ روز طول می کشد تا اپی تلیوم کاملا" بهبود یابد. پس از عمل PRK، یک احساس ناراحتی با شدت متوسط به مدت ۲۴ تا ۴۸ ساعت در چشم وجود خواهد داشت. به بیمار دستوراتی داده میشود تا این ناراحتی کمتر شود همچنین قطره های چشمی برای زودتر خوب شدن بافت قرنیه و جلوگیری از عفونت به بیمار داده میشود. اکثر بیماران پس از انجام PRK ، بلافاصله متوجه میشوند که بینایی آنان بهتر شده است. با این حال طی دوره بهبود اپی تلیوم ممکن است دید تاحدی تار و مه آلود باشد. معمولا" در عرض ۳ تا ۷ روز بینایی روزمره، بر می گردد گرچه کامل شدن نتیجه عمل و اصلاح مورد نظر جراحی، ممکن است ۳ هفته تا چند ماه طول بکشد. از آنجا برگشت بینایی روزمره در عمل PRK طولاتی تر از لیزیک است بسیاری از بیماران ترجیح می دهند در هر بار جراحی فقط یک چشم خود را عمل کنند. کسانی که تصمیم می گیرند هر دو چشم خود را در یک نوبت عمل کنند باید توجه داشته باشند که هفته اول پس از جراحی، دید آنان تار خواهد بود بنابراین باید از قبل برنامه کاری و زندگی روزمره خود را طی این مدت مطابق این حالت تنظیم کرده باشند.

● قدم بعدی

تصمیم برای اصلاح بینایی به کمک لیزر، تصمیم مهمی است که فقط خود شما می توانید بگیرید. مهم است که انتظارات شما واقع گرایانه باشد و تصمیم شما بر اساس واقعیات گرفته شده باشد و نه بر اساس امیدها یا برداشته ای غلط. هدف هر جراحی انکساری کاهش وابستگی شما به ابزارهای جانبی از قبیل لنز و عینک است جراحی عیوب انکساری به کمک لیزر در همه موارد باعث نمیشود که بیمار دید ۲۰/۲۰ (۱۰/۱۰) یا ۴۰/۲۰ (۱۰/۹) پیدا کند. حتی اگر نتیجه عمل عالی باشد کیفیت دید و بینایی به خوبی کیفیت دید با عینک و لنز نباشد. پزشک شما اطلاعات بیشتری در مورد عمل، عوارض احتمالی، دوره مدت بهبودی و سایر روشهای ممکن برای جراحی، در اختیار شما قرار خواهد داد تا بتوانید آگاهانه تصمیم بگیرید. مطمئن شوید که پاسخ همه سوالهای خود را دریافت کرده اید و سپس برای انجام عمل تصمیم بگیرید.

آگاهی از سلامت چشم، اولین قدم شماست، این کار با مشورت و معاینه توسط پزشک شما انجام خواهد شد در صورتی پس ازمعاینه معلوم شد میزان خطای انکساری چشم شما در محدوده ای است که بوسیله لیزر قابل اصلاح است. لازم است آزمون های تشخیصی دیگری نیز انجام دهید. این آزمونها اطلاعات با ارزش را در اختیار شما و پزشکتان می گذارند تا بدانید آیا اصلاح بوسیله لیزر بهترین انتخاب شماست و اگر چنین است کدام روش جراحی به کمک لیزر به بهترین شکل با وضعیت چشم شما مطابقت دارد.