سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
همه گزها مرغوب نیست
گز، یکی از شیرینیهایی است که اکثر خانوادهها از آن برای پذیرایی یا به عنوان یک میانوعده تنقلی بخصوص در عید نوروز استفاده میکنند. اغلب خانوادهها بر این باورند که گز به دلیل دارا بودن انگبینهایی چون شیرخشت، ترنجبین، گز انگبین و عسل، یک شیرینی با خواص درمانی فراوان بوده و گاه آن را به مقدار زیاد یا به صورت مستمر استفاده میکنند. اما به راستی گزهای صنعتی امروزی حاوی انگبین است؟ آیا مصرف مداوم این شیرینی توصیه میشود؟ وگزهای سبزرنگی که این روزها با نام گز کمشیرین عرضه میشود واقعا رژیمی است؟
● ارزش تغذیهای گز
به طور معمول برای تهیه گز از برخی انگبینها، سفیده تخم مرغ، شکر، برخی عرقیات (گلاب، عرق بیدمشک و...) و انواعی از مغزها استفاده میشود؛ البته این را بدانید، به دلیل آنکه استفاده از انگبینهایی چون ترنجبین و شیرخشت، موجب افزایش قیمت محصول میشود، اکثر تولیدکنندگان، شکر و ترکیبات دیگری را جایگزین انگبینها میکنند. بنابراین کالری گز بشدت افزایش یافته و این محصول از نظر تغذیهای و درمانی ارزش چندانی ندارد.
به طور معمول گزهای انگبیندار چند برابر بیشتر از گزهای معمولی ارزش داشته و تا حدودی درمانگراست. این گزها اگر حاوی شیرخشت و ترنجبین باشند مقوی معده، کبد و کلیههاست. باعث لینت مزاج شده (یبوست را بر طرف میکند) و به دفع صفرا کمک میکند. تببر خوبی بوده و خارش بدن را رفع میکند.
● گزهای رژیمی
گز کمشیرین یا رژیمی نسل جدیدی از گز است که از قندهای طبیعی ضعیفشدهای چون مانیتول، سوربیتول و ایزو مالت تهیه میشود. این قندها برای متابولیزه (تجزیه شدن) در بدن نیاز به انسولین ندارد و برای افراد دیابتی مناسب است، اما در این میان جدیدترین شیرینکننده رژیمی، قند استحصالی از گیاهی با نام استویاست. استویا گیاهی است که در حال حاضر در برخی نقاط کشور کشت میشود و از قند استخراج شده آن برای شیرین کردن برخی محصولات قنادی از جمله گز استفاده میشود. این قند معمولا بافت محصول را سبز رنگ کرده و بر خلاف شکر در اثر حرارت تغییر رنگ نداده و رنگ اصلی خود را حفظ میکند.
جالب آنکه کالری قند استویا برابر کالری شکر است، ولی به دلیل آنکه مزه آن چند برابر از شکر شیرینتر است مقدار بسیار کم آن میتواند حجم زیادی از محصول را شیرین کند، بنابراین میتوان گفت که این قند تقریبا فاقد کالری بوده و موجب افزایش ناگهانی قند خون نمیشود. این قند برخلاف شیرین کنندههای مصنوعی مثل آسپارتام، آسه سولفام پتاسیم و... اثرات مضر جانبی نداشته و در برابر حرارت پخت مقاوم است.
این شیرین کننده گیاهی حاوی ویتامینهای۱ B۲، B و املاح معدنی منیزیم، روی، کرم، سلنیوم، پتاسیم و سدیم بوده و میتواند تا حدودی ارزش تغذیهای گز را افزایش دهد، اما نکته قابل توجه آنکه اگر در گزهای رژیمی از عسل یا دیگر انگبینها استفاده شود، مقدار شیرینی و کالری محصول افزایش یافته و مصرف زیاد آن برای افراد چاق و دیابتی مضر است.
● گز فلهای نخرید
هنگام خرید گز انواعی را که درون بستهبندیهای بهداشتی بوده انتخاب و به تاریخ مصرف و مجوز بهداشت آن توجه کنید.
اکثر گزهایی که به صورت فلهای عرضه میشود از مواد اولیه نامرغوب تهیه شده و اغلب مغزهای پسته و بادام به کار رفته در آن آلوده به سم خطرناک و سرطانزای آفلاتوکسین است.
گز را باید در محیط خشک و خنک به دور از حرارت و نور نگهداری کنید. میتوانید برای ماندگاری بیشتر گز را در یخچال یا فریزر قرار دهید.
فاخره بهبهانی
نمایندگی زیمنس ایران فروش PLC S71200/300/400/1500 | درایو …
دریافت خدمات پرستاری در منزل
pameranian.com
پیچ و مهره پارس سهند
تعمیر جک پارکینگ
خرید بلیط هواپیما
رافائل گروسی اسماعیل هنیه عراق رهبر انقلاب حج نیچروان بارزانی مجلس شورای اسلامی شورای نگهبان انتخابات دولت حسین امیرعبداللهیان دولت سیزدهم
حجاب قتل تهران شهرداری تهران قوه قضاییه وزارت بهداشت فضای مجازی آموزش و پرورش سلامت سیلاب سازمان هواشناسی شهرداری
مسکن قیمت خودرو مالیات ایران خودرو خودرو قیمت دلار قیمت طلا بانک مرکزی بازار خودرو دلار حقوق بازنشستگان قیمت
تئاتر دفاع مقدس محمدعلی علومی تلویزیون نمایشگاه کتاب سینمای ایران مسعود اسکویی صدا و سیما سریال
دانشگاه آزاد اسلامی دانش بنیان
حماس اسرائیل رژیم صهیونیستی غزه فلسطین جنگ غزه آمریکا روسیه رفح اوکراین طوفان الاقصی نوار غزه
استقلال فوتبال پرسپولیس لیگ برتر ذوب آهن نساجی لیگ برتر ایران لیگ برتر فوتبال ایران بازی سپاهان رئال مادرید جواد نکونام
هوش مصنوعی اپل سامسونگ آیفون باتری گوگل مایکروسافت ناسا تلفن همراه ماهواره
آب معدنی آب بیماران خاص کاهش وزن زیبایی چای بیمه دندانپزشکی فشار خون سبزیجات