پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

توس (غان)


توس (غان)

غان درختی بسیار زیبا است که ارتفاع آن تا ۳۰ متر می رسد . عمر آن دراز و حدود ۱۰۰ سال است . این درخت بومی در قسمت های بالای نیم کره شمالی (اروپا ، آمریکای شمالی ) وجود دارد . در ایران این …

غان درختی بسیار زیبا است که ارتفاع آن تا ۳۰ متر می رسد . عمر آن دراز و حدود ۱۰۰ سال است . این درخت بومی در قسمت های بالای نیم کره شمالی (اروپا ، آمریکای شمالی ) وجود دارد . در ایران این درخت بصورت خودرو در جنگل های چالوس می روید .

برگ های درخت توس بشکل لوزی ، نوک تیز و دندانه داراست . میوه آن بصورت شاتوت دراز می باشد که نر آن در پائیز و ماده آن در بهار ظاهر می شود . پوست تنه این درخت سفید رنگ بوده که در سن بیست سالگی بصورت نوارهایی شبیه کاغذ از آن جدا می شود .

برگ و پوست تنه و شیره این درخت مصرف طبی درد .

ترکیبات شیمیایی:

پوست و برگ درخت توس دارای یک ماده شیمیایی بنام بتولین Betulin بمقدر حدود ۱۴% می باشد .

خواص داروئی:

برگ و پوست درخت توس از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است .

الف ) خواص آب یا شیره درخت توس

۱)بعنوان کمپرس برای از بین بردن لکه های پوستی و بیماریهای پوستی استفاده می شود.

۲)ناراحتی های مثانه و ورم آنرا ازبین می برد.

۳)بهترین داروی نقرس است .

ب ) خواص برگ و پوست درخت توس

۱)تصفیه کننده خون است .

۲)تب بر است .

۳)عرق آور می باشد .

۴)داروی مفیدی برای گریپ و سرمخوردگی است .

۵)دستگاه هاضمه را تقویت می کند و برای هضم غذا مفید می باشد.

۶)سرگیجه و سردرد را برطرف می کند.

۷)جوشانده آنرا می توان برای شست و شوی زخم ها بکار برد.

۸)اگزما را برطرف می کند برای این کار جوشانده پوست و یا برگ درخت توس را روی زخم ها بمالید.

۹)دردهای رماتیسم و نقرس رار فع می کند .

۱۰)کسانیکه پایشان عرق می کند باید هر روز پاها را در جوشانده برگ و پوست درخت توس قرار دهند .

طرز استفاده:

ـ شیره یا آب درخت نوغان : مصرف درمانی زیادی دردو طبق نظر اطبای قدیم برای اکثر امراض مفید است . از شیره درخت غان نوعی شراب نیز تهیه می شود . برای تهیه این شراب به شیره درخت غان مقدایر عسل یا شکر و کمی مخمر اضافه کرده و می گذارند بمدت یکماه تخمیر شود .

این شراب طعمی مطبوع و تر وشیرین دارد .

جوشانده برگ درخت توس : مقدر ۲۰۰ گرم برگ و جوانه درخت را در یک لیتر آب جوش ریخته و بگذارید آرام بجوشد تا حجم آن به نصف تقلیل یابد . مقدر مصرف این جوشانده یک فنجان و نیم ساعت قبل از هر غذا است

ـ دم کرده : مقدر ۵۰ گرم برگ و جوانه درخت را در یک لیتر آب جوش ریخته و بمدت نیم ساعت دم کنید . مقدر مصرف این دم کرده هم مانند جوشانده سه فنجان در روز است .

مضرات :

مضرات خاصی برای آن بیان نشده است .