دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

غرق شدن شناگران حرفه ای اشتباهات کوچک عواقبی بزرگ


غرق شدن شناگران حرفه ای اشتباهات کوچک عواقبی بزرگ

هر ساله در اوائل فصل بهار با اعلام آمار رسمی غرق شدگان سال قبل, اندوهی دیگر بر دل دوستداران ورزش شنا و ورزشهای آبی رقم می خورد

هر ساله در اوائل فصل بهار با اعلام آمار رسمی غرق شدگان سال قبل، اندوهی دیگر بر دل دوستداران ورزش شنا و ورزشهای آبی رقم می‏خورد. و آنچه در این بین نگران‏کننده‏تر است، حضور نام برخی شناگران ورزیده و حرفه‏ای در این آمار است که شاید یک سال قبل از آن، حتی فکر کردن به احتمال غرق شدن چنین فردی به نوعی توهّم محسوب می‏شد! لیکن آنچه رخ داده است، واقعیتی تلخ است که می‏باید دلیلی قانع کننده برای آن یافته شود. در واشکافی این موضوع، علل بسیاری را می‏توان یافت که در این بین جریانات شکافنده مرگبار دریاها، جریانات پیچیده و قدرتمند رودها، یا گرفتار شدن شناگر در عوارض موجود در آبهای طبیعی، صرفاً برخی از این دلایل می‏باشند.

یکی از علل مهم غرق‏شدگی که در سالهای اخیر بیش از پیش مورد توجه محافل علمی و ورزشی جهان قرار گرفته است، پدیده غش کردن شناگر در آبهای کم عمق می‏باشد که در اصطلاح تخصصی به shallow water blackout معروف بوده و در متن حاضر برای پرهیز از تعابیر متفاوت کلمات، عیناً از اصطلاح «بِلَک‏اوت آبهای کم عمق» استفاده می‏گردد. بلک‏اوت آبهای کم عمق معمولاً در آبهای با عمق کمتر از ۵ متر رخ می‏دهد و در بیشتر موارد شناگران بسیار ماهر و ورزیده به آن دچار می‏شوند، لیکن باید توجه داشت که این عارضه ممکن است در هر عمقی از آب اتفاق افتاده یا شناگران با مهارت‏های کمتر و بویژه کودکان را نیز ممکن است درگیر کند. به همین دلیل است که اخیراً پیشنهاداتی جهت تغییر نام این عارضه در مجامع تخصصی ارائه شده، لیکن مفهوم اصلی ثابت بوده و با عنایت به استفاده وسیع از نام فعلی، در متن حاضر نیز به همین عنوان اطلاق می‏گردد.

در نگاه کلّی، بلک‏اوت آبهای کم عمق به دلیل حبس طولانی تنفس در هنگام شنای روی آب یا شنای زیر آب رخ داده و به دلیل کمبود اکسیژن باعث مرگ شناگر می‏شود. به طور دقیق‏تر، شناگرانی که پیش از حبس کردن تنفس برای شنا (بویژه شنای زیرآبی)، اقدام به «افزایش تنفس» کنند، متعاقباً در هنگام شنا به این عارضه مرگبار مبتلا می‏شوند. منظور از «افزایش تنفس»، انجام هیپِروِنتیلاسیون (hyperventilation) یا به عبارتی انجام تنفس سریع و/یا انجام تنفس عمیق می‏باشد.

عنوان فایل
غرق شدن شناگران حرفه ‏ای - اشتباهات کوچک - عواقبی بزرگ ... application/pdf
1.pdf
470 KB
دانلود

گردآوری: دکتر سیاوش احمدی نوربخش (http://www.dariaban.blogfa.com)

منابع:

۱- فدراسیون بین‏المللی نجات غریق (http://www.ilsf.org).

۲- انجمن نجات غریق ایالات متحده (http://www.usla.org).

۳- دستنامه نجات غریق صلیب سرخ (http://www.redcross.org).

۴- انجمن نجات غریق استرالیا (http://www.royallifesaving.com.au).

۵- اتحادیه ملی پیشگیری از غرق شدگی (http://ndpa.org).

۶- کتاب Drowning: Prevention, Rescue, Treatment نوشته Joost Bierens؛ انتشارات Springer.

۷- سایتهای اینترنتی (http://shallowwaterblackout.org؛ http://shallowwaterblackoutprevention.org؛ http://www.shallowwaterblackout.org.uk).