جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا

۲۳مرداد ۱۳۸۶ ـــ ۱۴ اوت ــ روزی كه انگلیسی ها به بحرین (میش ماهیگ) استقلال دادند


۱۴ اوت ۱۹۷۱ انگلیسی ها به بحرین ۶۶۰ كیلومتری مركب از ۳۳ جزیره كوچك و بزرگ كه امروزه حدود ۷۰۰ هزار تن جمعیت دارد استقلال دادند. انگلیسی ها در طول سلطه بر بحرین تلاش بسیار كردند …

۱۴ اوت ۱۹۷۱ انگلیسی ها به بحرین ۶۶۰ كیلومتری مركب از ۳۳ جزیره كوچك و بزرگ كه امروزه حدود ۷۰۰ هزار تن جمعیت دارد استقلال دادند. انگلیسی ها در طول سلطه بر بحرین تلاش بسیار كردند تا ماهیت ایرانی آن را تضعیف كنند. در طول سلطه انگلیسی ها، همواره بر سر بحرین میان دولت ایران و دولت لندن مشاجره بود و این مشاجرات در زمان حكومت دكتر مصدق به اوج رسیده بود. پارلمان ایران با تصویب یك قانون، بحرین را استان ۱۴ ایران قرار داده بود.

بحرین از آغاز تاسیس ایران واحد در زمان كوروش بزرگ، بخشی از وطن بود و «میش ماهیگ (گوشفند ماهی - ماهی گوسفند شكل)» خوانده می شد. در زمان ساسانیان، اعراب كوشیدند كه به آنجا مهاجرت كنند كه شاپور اول و شاپور دوم (ذوالاکتاف) آنان را اخراج كردند. شاپور دوم اعراب مهاجم را از شانه هایشان به طناب كشید تا باردیگر وارد بحرین نشوند.

درپی شكست نظامی ایران از اعراب مسلمان در سده هفتم میلادی، مهاجرت اعراب بدوی (صحرا نشین) از جزیرهٔالعرب به میش ماهیگ از سر گرفته شد كه بوئیان (دیلمیان) بار دیگر آنان را سركوب كردند و این جزایر و قطر را در كنترل حاكم فارس (شیراز) قراردادند. این جزایر با حفظ ماهیت ایرانی (مذهب شیعه، زبان فارسی، و فرهنگ ایرانی) تا قرن ۱۶ و ورود پرتغالی ها به خلیج فارس همچنان بخشی از ایالت فارس بودند. صفویان در سال ۱۶۰۲ پرتغالی ها را اخراج و حالت قبلی را به جزایر بحرین بازگردانیدند. نادر شاه در ایرانیزه كردن منطقه خلیج فارس و امتداد آن تا جزایر زنگبار تلاش بسیار كرد و به ساخت كشتی جنگی همت گمارد. پس از كریم خان زند، انگلیسی ها بر جزایر خلیج فارس سلطه یافتند زیرا كه ایران فاقد نیروی دریایی موثر بود. انگلیسی ها اقلیت سنی و خاندان آل خلیفه (اعراب مهاجر از جزیرهٔ العرب) را حاكم بر جزایر بحرین كردند. با وجود این، حاكم وقت این جزایر با دربار ناصرالدین شاه روابط نزدیك و برادرانه داشت و پس از آن نیز این حكام سعی می كردند كه كاری نكنند كه باعث تحریك ایرانیان شوند.

احیاء ناسیونالیسم ایران، و تلاش های دوران رضا شاه و دكتر مصدق برای پس گرفتن بحرین از انگلستان عملا نتیجه معكوس داد و باعث رانده شدن اكثریت ۷۰ درصدی شیعه این جزایر كه عمدتا از تبار ایرانی هستند از حكومت و قدرت شد و وضعیتی شبیه شیعیان عراق به وجود آمد و ....