یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

پادشاه اریک همه چیز را می خواهد


پادشاه اریک همه چیز را می خواهد

فوتبالیستی که آرتیست شد و سودای سیاست دارد

وقتی صحبت از اریک کانتونا می‌شود خیلی‌ها به پنج سال حضور مقتدرانه او در تیم شیاطین سرخ فکر می‌کنند؛ جایی که از سال‌های ۱۹۹۲ تا ۱۹۹۷ شماره هفت افسانه‌ای تیم منچستریونایتد را می‌پوشید و به آن افتخار می‌کرد. اریک که به خاطر صراحت لهجه‌اش هرگز در تیم ملی فرانسه جایی پیدا نکرد به خاطر توهین به آنری میشل از تیم ملی کنار گذاشته شد تا همه فکر و ذکرش یونایتد باشد. او آنقدر در کنار فرگی به پیشرفت یونایتد کمک کرد که لقب «بهترین بازیکن قرن یونایتد» را به خود اختصاص داد. «پادشاه اریک» پس از آن دوران طلایی‌اش در ۳۰سالگی و در حالی که سرشار از افتخار بود به فوتبالش پایان داد تا دیگر صدای آواز ۸۰ هزار نفر تماشاگر اولدترافورد را که برایش شعر مخصوصی سروده و به او تقدیم کرده بودند نشنود.

اما همه ماجرا از همان روز شروع شد؛ در حالی که بسیاری از فوتبالیست‌ها که به تازگی از دنیای فوتبال خداحافظی می‌کنند، جذب شبکه‌های تلویزیونی شده و به عنوان مفسر مشغول به کار شده و گهگاه دستمزدهای قابل تاملی می‌گیرند «اریک» راه دیگری در پیش گرفت؛ او به سمت سینما رفت و هنرپیشگی را انتخاب کرد تا مایه حیرت خیلی‌ها شود. انتخاب او برای همه به غیر از بازیکنان المپیک مارسی که دیده بودند چطور تمرین را با صحنه‌های تئاتر در هم می‌آمیزد عجیب بود. او حالا و در طول ۱۲ سال در چندین فیلم مختلف بازی کرده و جالب اینکه همان بی‌اعتمادی و بدگمانی را که زمانی در زمین فوتبال داشت همچنان در فیلم‌هایش نیز پیاده کرده است. صراحت لهجه «کانتو» نه‌تنها برایش مانعی نبوده، بلکه راه پیشرفت برای او را نیز هموارتر کرده است؛ جایی که پیشنهاد بازی در فیلم‌های مختلف هر روز بیش از پیش به او می‌رسد. او به تازگی از بازی در فیلم Mouvementdu bassin ، به همراه همسرش فارغ شده و حالا به زودی در فیلم De force باید برابر یکی از هنرپیشه‌های اسطوره دنیای سینما یعنی ایزابل آجانی هنرنمایی کند. البته اریک به همین جا بسنده نکرده است. او در همین راستا تبدیل به تهیه‌کننده هم شده و به همراه برادرانش ژان- مری و ژوئل موسسه Canto Bros را راه انداخته که بیشتر ایده‌های آن مربوط به سینماست.

کانتونای ۴۳ساله که همچنان محبوبیت و جذابیت خاصی برای فرانسوی‌ها و سایر فوتبال‌دوستان دارد در برندهای تبلیغاتی زیادی هم حاضر شده و برای مارک اوره‌آل، شرکت رنو و همچنین برند بیک، دست به تبلیغ زده و از همین راه پول قابل تاملی نیز به دست آورده است. با وجود موفقیت نسبی در دو عرصه فوتبال و سینما، اریک کانتونا چند صباحی است که حوزه جدیدتری برای جولان‌دهی انتخاب کرده است؛ چندی پیش تظاهرات گسترده‌ای در فرانسه به خاطر سن بازنشستگی به راه افتاد که تبعات بسیار گسترده‌ای داشت. بسیاری از نهادها کارشان به حالت تعلیق درآمد و اعتصاب تا حدودی اقتصاد فرانسه را فلج کرد. در این بحبوحه بود که «پادشاه اریک» دوباره دست به کار شد و مردم را به نوعی دعوت به شورش علیه دولت کرد و راه جدیدی نیز پیش پای آنها گذاشت: «این روزها انقلاب کردن کار راحتی است.

به جای اینکه کیلومترها در خیابان راه بروید و اعتراض کنید کافی است به بانک‌های محل زندگی‌تان بروید و پول‌هایتان را از آنجا بیرون بکشید. حالا اگر تصور کنیم ۲۰ میلیون نفر این کار را کنند آنگاه سیستم بانکی نابود می‌شود و به راحتی انقلابی در کشور پدید می‌آید. این کار چنان ساده است که نه نیازی به اسلحه دارد، نه خونریزی!» اریک در ادامه تاریخی هم برای این مورد انتخاب کرد و مطابق با انتظار دست روی عدد هفت، عدد جادویی خودش در منچستر یونایتد گذاشت. او اعلام کرد هفتم سپتامبر به بانک می‌رود تا پولش را از آنجا بیرون بکشد و توصیه کرد موافقان او نیز چنین کاری کنند. پس از این اظهارات بود که موج جدیدی در اطراف اریک کانتونا شکل گرفت؛ فوتبالیست و هنرپیشه معروف حالا مردم را به انقلاب علیه دولت فراخوانده و نگرانی‌های گسترده‌ای نیز به وجود آورده است.

با اریک در صفحه فیس‌بوک ۲۵هزار نفر همراه شدند تا موجبات رضایت اطرافیان او را فراهم آورند. روند رو به رشد استقبال از طرح اریک کانتونا نگرانی‌های زیادی در عرصه بانکداری به وجود آورد تا جایی که «بائودوئن‌پور» مدیرکل بانک BNP Parisbas، بزرگ‌ترین بانک فرانسه این اقدام را ناعاقلانه و خطرناک توصیف کرد و مشخصاً نگران موج شکل گرفته بود. او گفت: «این ایده که مردم پول‌شان را از بانک بیرون بکشند، ایده‌ای تضمین نشده است که کاملاً می‌تواند روی اقتصاد کشور اثر سوء داشته باشد.» طرفداران اریک کانتونا تعدادشان در فیس‌بوک به ۲۸ هزار نفر رسید که صفحه خودشان را این‌طور طراحی کرده بودند: «انقلاب! هفتم سپتامبر همگی پول‌هایمان را از بانک بیرون خواهیم کشید.» این موضوع آهسته‌آهسته به جایی کشیده شد که نگرانی‌های دولتمردان را برانگیخت. فرانسوا باریون وزیر بودجه و سخنگوی دولت به خشم آمد و گفت: «این واقعه اگر تراژیک نباشد واقعاً خنده‌دار است.» این وزیر راجع به اریک کانتونا گفت: «او بازیکن خوبی بود ولی در جام جهانی ۱۹۹۸ بازی نکرد و حتی بعدها توسط امه ژاکه به تیم ملی فرانسه دعوت هم نشد.

وقتی به این چیزها نگاه می‌کنیم می‌بینیم این آقا حتماً مشکلی داشته است!» پیش از فرا رسیدن موعد مقرر یعنی هفتم سپتامبر فرانسوا باریون این بار در گفت‌وگو با روزنامه‌های فرانسوی به نوعی به مردم هشدار داد. او گفت: «اریک کانتونا پس از شغل‌های مختلف حالا مشاور اقتصادی شده، چیزی که به نظر اصلاً جدی نمی‌آید. هرکس باید به حیطه خودش بپردازد تا کارها صحیح و اصولی پیش برود. در هر حال اگر طرفداران او پول‌هایشان را که متضمن زندگی و آینده‌شان است از بانک بیرون بکشند آنگاه مسوولیت آینده آنها همگی بر عهده آقای کانتونا خواهد بود.» به این ترتیب بود که طرفداران او در فیس‌بوک به بیش از ۳۰ هزار نفر نرسید تا علناً انقلابی که کانتونا نوید آن را داده بود به وقوع نپیوندد. نیکلا دواسی یکی از اقتصاددانان فرانسوی در این باره گفت: «۳۰هزار نفر یعنی ۰۵/۰ درصد جمعیت فرانسه و این یعنی اینکه این جمعیت می‌توانند تنها قطره‌ای آب در سیستم بانکی فرانسه را دستخوش تغییر قرار دهند.» و سرانجام در روز هفتم سپتامبر اریک کانتونا تنها ۱۵۰ هزار یورو از دارایی‌اش را از بانک بیرون کشید تا عرصه جدیدی که او به آن وارد شده است با ناکامی روبه‌رو شود. این اتفاق درحالی افتاد که همسر اریک کانتونا نیز برای بانک LCL فرانسه تبلیغ کرد تا ضمن آزاد خواندن خود، به نوعی با ایده‌های همسرش که حالا سودای جدیدی در سر دارد نیز مخالفت کرده باشد.

سجاد فیروزی



همچنین مشاهده کنید