سه شنبه, ۱۸ دی, ۱۴۰۳ / 7 January, 2025
جنگ ایران- عراق
کتاب جنگ ایران- عراق در واقع جزئی از مجموعه آثار «جنگ از نگاه دیگران» میباشد که مرکز اسناد دفاع مقدس (مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ) در دست تهیه دارد. کتاب مذکور ترجمه دو مقاله از چهار مقاله مندرج در کتاب «جنگ ایران- عراق و اولین جنگ خلیج» )Iraq War and First Gulf War - The Iran( است که موسسه بینالمللی مطالعات استراتژیک )IISS( The International Institue for Strategic Studies( در سال ۲۰۰۶ در لندن و نیویورک منتشر کرده است.
کتاب شامل دو بخش عمده میباشد. در بخش اول نوشته رالف کینگ، پیامدهای سیاسی جنگ ایران و عراق تجزیه و تحلیل شده است این بخش از چهار موضوع اصلی تشکیل گردیده است: بررسی علل جنگ، آثار سیاسی و اقتصادی جنگ بر متخاصمین، واکنشهای دولت های منطقه در مورد جنگ، طرفین نزاع، بررسی واکنشهای بینالمللی بویژه واکنش ابرقدرتها.
در بخش دوم، نویسنده (افرایم کارش) بعد نظامی جنگ را بررسی کرده است. بعد نظامی در نظر نویسنده، سطح استراتژی نظامی به معنای هنر توزیع و استفاده از نیروی نظامی به منظور تحقق اهداف سیاسی میباشد. موضوعات مورد بررسی در این بخش عبارتند از: اولا، اهداف سیاسی- استراتژیک عراق از دست زدن به جنگ چه بود و تا چه اندازه با استراتژی نظامی عراق مطابقت داشت؟ ثانیا، علل مشخص شکست عراق در لشکرکشی علیه ایران چه هستند؟ ثالثا، چه درسهایی را میتوان ازاین جنگ درباره کاربرد نیروی مسلح به عنوان ابزار سیاست خارجی گرفت؟ برای پاسخ به این سوالات، سیر تکاملی روابط استراتژیک بین عراق و ایران از اواخر دهه ۱۹۶۰ و اوج این روابط یعنی شروع جنگ در سپتامبر ۱۹۸۰ (شهریور ۱۳۵۹) پیگیری شده است. مزید بر این، استراتژیهای جنگی طرفین و نحوه عملیاتی کردن این استراتژیها تحلیل شده و شیوه رهبری و شیوههای اجرایی رزم نیز ارزیابی شده است و در انتها پیامدها و درسهای جنگ نیز تجریه و تحلیل شده است.
محتوای بخش اول که به چهار فصل تقسیم شده است به شرح زیر است:
در فصل اول به طور خلاصه به بررسی علل جنگ پرداخته میشود؛ مبنای این بحث آن است که با وجود تنشهای تاریخی میان ایران و عراق، این جنگ با مناقشات سابق تفاوت دارد. زیرا از نظرگاه نویسنده علل جنگ را باید در انقلاب اسلامی ایران و واکنشهای جهانی نسبت به این انقلاب جستجو کرد.
در فصل دوم تاثیرات سیاسی و اقتصادی جنگ مورد بررسی قرار میگیرد.
فصل سوم به واکنشهای دیگر دولتهای منطقه اعم از عرب و غیر عرب میپردازد.
فصل چهارم نیز به بررسی واکنشهای بینالمللی بویژه واکنشهای ابرقدرتها در قبال جنگ میپردازد. از دیدگاه نویسنده در این سطح عوامل سیاسی و قدرت بیشترین نقش را ایفا میکنند. مولف کتاب در فصل دیگر به دنبال پاسخ این پرسشهاست: نقش ابرقدرتها به عنوان ناظر چقدر بوده است؟ چگونه است که هر دو ابرقدرت از یک طرف (عراق) حمایت کردند؟ تا چه اندازه میتوان ادعا کرد که جامعه بینالمللی جنگ را طولانیتر کرده است؟
نویسندگان: رالف کینگ، افرایم کارش
مترجم: سید سعادت حسینی دمابی
ناشر: مرکز اسناد دفاع مقدس (مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ) دیماه ۱۳۷۸
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست