یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

غفلت انسان از ساحت روح ملکوتی


غفلت انسان از ساحت روح ملکوتی

● نگاهی به انسان در عصر حاضر
انسان در عصر حاضر ، یعنی عصر تکنولوژی ، انسانی است که با به کارگیری نیروی خرد و یافته هایش از رنجها ، مشقت ها و یافته های پیشینیان، دانش اندوخته و تجربه …

نگاهی به انسان در عصر حاضر

انسان در عصر حاضر ، یعنی عصر تکنولوژی ، انسانی است که با به کارگیری نیروی خرد و یافته هایش از رنجها ، مشقت ها و یافته های پیشینیان، دانش اندوخته و تجربه برگرفته تا به یکتا هدفش از گذشته تا به امروز نایل آید . انسان عصر تکنولوژی کوشید با اختراعات خود ، رنج و مشقت زندگی را کمرنگ کند و آسایش بیشتری را برای خود به ارمغان آورد . او هر روز با ساخت ابزاری بهتر و پیشرفته تر ، از سهم خود در انجام کارها کاست به امید اینکه آسایشش بیش از پیش گردد.

امروزه تاثیر تکنولوژی بر بهبود زندگی انسان کاملا هویداست اما آنچه انسان در پی آن به تکنولوژی چنگ انداخت و از آن مدد جست هنوز ناپیداست .

تمدن امروز با استفاده از تکنولوژی روز ، اسباب و وسایل آسایش و آرامش را برای انسان مهیا نموده است اما آنچه بدست نیامده همان آسایش و آرامش است. روان آدمی در برابر خستگی های ناشی از زندگی ماشینی ، ناهنجاری های اجتماعی و غفلت از اصلی ترین ساحت وجود خود ، یعنی روح ملکوتی ، نه تنها روی آرامش را ندیده است بلکه پریشان و مضطرب در پی یافتن آن به هر کوی و برزنی سر می کشد تا راهی برای آرامش بیابد .

ناتوانی صنعت و تکنولوژی در برآوردن نیازهای روحی و معنوی انسان سبب شده دلهای مضطرب آدمیان در این عصر - همچون آن حکیم که در روز روشن فانوس به دست به دنبال انسان می گشت - به هر کوی و برزن سرکشند تا انسانی درد آشنا بیابند و درد خویش باز گویند و راهی برای آرامش پیدا کنند .

تلاش انسان در جستجوی مسیری برا ی رسیدن به آرامش و سعادت، فی نفسه مطلوب و پسندیده است چراکه تمام فعالیت ها و تکاپوهای انسانی برای رسیدن به آن است اما آنچه نگران کننده است ،غفلت بشر از انتخاب مسیر درست برای رسیدن به آرامش و سعادت است ، مسیری که بدون آسیب رساندن به ابعاد مختلف وجود انسان بتواند او را به سر منزل مقصود برساند .

امروزه فرقه ها و جریان های مختلف از شرق و غرب عالم ، ادعای رساندن انسان به حقیقت و آرامش را دارند. آیین ها ، فرقه ها و مسلک هایی که در قالب های رنگارنگ و جذاب ، ساده و منطبق با روز ، دست یاری به سوی انسان های سرگشته دراز می کنند .این مکاتب با اطلاع از نیاز معنویت خواهی انسان در عصر حاضر سعی دارند این نیاز را با آموزه های غیر الهی خود پاسخ گویند که این امر مایه بسی نگرانی است و مسئولیت آگاهان و مطلعان از فرهنگ و عرفان اسلامی را چندین برابر می کند چراکه اگر به تشنگان حقیقت آب پاک و سالم نرسانیم ، حتما از آب ناپاک و ناسالم خود راسیراب خواهند ساخت .

این مسئله زمانی حساس تر می شود که می بینیم در آثار این مکاتب و فرقه ها ، سخنان پر مغز و نغزی هم یافت می شود. چه بسا در بسیاری از موارد از آیه های قرآن ، سخنان ائمه و اندیشه های عرفای اسلامی نیز بهره

می برند تا سندی باشد بر حقانیت این مکاتب . به تعبیر حضرت علی (ع) : اگر باطل با حق در نیامیزد ، حقیقت جو آن را شناسد و داند و اگر حق به باطل پوشیده نگردد، دشمنان را مجال طعنه زدن نماند . لکن اندکی از این و آن گیرند تا به هم درآمیزد و شیطان فرصت یابد و حیلت برانگیزد تا بر دوستان خود چیره شود و از راهشان به در برد .

امید است با شناخت و معرفت درست برای رسیدن به آرامش و سعادت گام برداریم تا در نهایت به جای رسیدن به سعادت به بن بستی دیگر برنخوریم .

منابع :

سید رضی ، نهج البلاغه ، ترجمه سید جعفر شهیدی ، تهران: انتشارات و آموزش انقلاب ، چاپ دوم۱۳۷۰

حاجتی ، میر احمد رضا ، عصر امام خمینی ، قم: بوستان کتاب ، چاپ دهم۱۳۸۳

س. مرتجائی