چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
غذای زوری در حلق بچه نریزید
تحقیقات نشان داده است کودکانی که رژیم غذایی مناسبی دارند نه تنها از نظر جسمی سالم ترند بلکه در مدرسه نمرات بهتری کسب می کنند. بعد از بررسی مکمل رژیم غذایی پنج هزار دانش آموز کلاس پنجم در کانادا، یک آزمون استاندارد از آنها گرفته شد. نتیجه این بود که دانش آموزانی که میوه و سبزیجات بیشتر و چربی کمتری مصرف می کردند به تعداد بیشتری از سؤالات پاسخ صحیح دادند در حالی که دانش آموزانی که به طور کل رژیم غذایی نادرستی داشتند و غذاهای چرب و پرنمک بیشتری مصرف می کردند، در سطح علمی پائین تری قرار داشتند.
البته نمی توان تفاوت عملکرد تحصیلی دانش آموزان را فقط به رژیم غذایی آنها مربوط دانست زیرا عوامل بسیار زیادی در این زمینه مؤثر است. برای مثال کودکانی که به مدارس بهتری می روند، از نظر اقتصادی مشکلی ندارند و امکانات بیشتری در اختیار دارند، نمرات بهتری کسب می کنند.
باید به خاطر داشته باشیم که داشتن یک رژیم غذایی سالم، هرچند مفید است ولی به تنهایی نمی تواند موجب پیشرفت تحصیلی دانش آموزان شود. نکته اینجاست که والدینی که درمورد تغذیه صحیح فرزندانشان اینقدر حساسیت و توجه به خرج می دهند، زمان مفید بیشتری هم به آنان اختصاص می دهند و در زمینه تحصیلی به فرزندانشان کمک و آنها را به درس خواندن تشویق می کنند.
والدینی که برای رشد و موفقیت فرزندانشان از هیچ کوششی فروگذار نمی کنند باید به رژیم غذایی آنها توجه کافی داشته باشند و سعی کنند عادت های غلط غذایی کودکان را اصلاح کنند. یکی از دغدغه های والدین این است که فرزندشان را به نحوی تربیت کنند که غذاهای سالم و مفید را به هله و هوله ترجیح دهد. لازمه این کار این است که از ابتدا خانواده یک رویه حساب شده برای زندگی سالم و به ویژه تغذیه سالم داشته باشد. تغذیه سالم را نباید کوچک شمرد، بلکه باید مصرف موادمغذی و لذت بردن از غذاهای سالم را یکی از اولویت های اصلی خانواده قرار داد.
با رعایت چند نکته زیر می توانید کودکان را به خوردن غذاهای سالم و مفید ترغیب کنید.
● تنوع غذایی را از یاد نبرید
خود را محدود به چند غذای خاص نکنید. سلیقه غذایی کودکان از سنین کم شکل می گیرد. اگر فرزندتان در دوران خردسالی غذایی را نخورد، ممکن است در آینده هم تمایلی به خوردن آن غذا نداشته باشد. اطمینان حاصل کنید که رژیم غذایی فرزندان متنوع و سرشار از ویتامین ها و مواد مغذی باشد.
● مواد غذایی مضر را در سبد خریدتان نگذارید
ممکن است فرزندانتان به شما اصرار کنند که مواد غذایی که ارزش تغذیه ای چندانی ندارند بخرید. شما نباید تسلیم خواسته های آنان شوید. این والدین هستند که تعیین می کنند چه چیزی را بخرند و چه غذایی را درچه زمانی به بچه ها بدهند. پس تا جایی که ممکن است کمتر مواد غذایی چرب، پرشکر یا پرنمک بخرید. البته این بدین معنی نیست که به بچه ها حق انتخاب ندهید، بلکه به آنها اجازه بدهید از بین غذاهای سالم که درمنزل تهیه می کنید ، انتخاب کنند. شاید بخواهند بعضی از غذاها را بیشتر و بعضی را کمتر بخورند.
● اصرار نکنید غذا را تا آخر بخورند
به بچه ها اجازه دهید هر وقت احساس سیری کردند، دست از غذاخوردن بکشند. اگر به زور از آنها بخواهید با وجود اینکه سیر شدند، بشقاب غذا را پاک کنند، در آینده برای کنترل میزان غذاخوردنشان به حس سیری اهمیتی نمی دهند و همین امر زمینه های پرخوری و چاقی را فراهم می آورد.
● غذاهای موردعلاقه بچه ها نباید فقط گزینه های برنامه غذایی خانواده باشد
به جای آن که مثل رستوران موقع غذا درست کردن از فرزندانتان سفارش غذا بگیرید، یک غذای سالم و مفید را برای کل اعضای خانواده تهیه کنید. اگر تنها به درست کردن غذاهای مورد علاقه بچه ها اکتفا کنید، آنها هرگز شانس امتحان کردن غذاهای دیگر را نخواهند داشت. اگر فرزندتان بدغذا است و به غیر ازچند غذای خاص چیز دیگری نمی خورد با استفاده از روش زیر می توانید او را وادار به خوردن غذاهای دیگر کنید.
یکی از غذاهایی که دوست دارد را انتخاب کنید، مثلاً ماکارونی. هر روز، علاوه بر غذایی که برای سایر افراد خانواده می پزید، برای او هم کمی ماکارونی درست کنید. توجه داشته باشید که باید هر روز ، ناهار و شام به او ماکارونی بدهید.
ممکن است ابتدا از این کار استقبال کند، اما شک نکنید که بعد از چند روز از خوردن ماکارونی دلزده می شود و با میل و رغبت غذایی که برای سایر اعضای خانواده درست کردید را می خورد. البته باید صبور باشید، چون ممکن است چند روز پشت سر هم مجبور شوید علاوه بر غذای اصلی، غذای موردعلاقه فرزندتان را هم درست کنید، اما مطمئن باشید که این تلاش و زحمت شما نتیجه بزرگی خواهد داشت و فرزندتان به خوردن غذاهای دیگر تمایل پیدا خواهد کرد.
● از نوشیدنی های گازدار و شیرین استفاده نکنید
نوشابه های گازدار یا سایر نوشیدنی هایی که به آنها شکر اضافه شده است، نه فقط ارزش غذایی ندارند، بلکه چون کالری بالایی دارند، موجب چاقی هم می شوند. آب و شیر بهترین نوشیدنی ها برای کودکان هستند. آب میوه ها هم در صورتی که ۱۰۰درصد آب میوه خالص باشند و افزودنی نداشته باشد، برای بچه ها مفیداست. البته بچه ها نباید در خوردن آب میوه افراط کنند.
● غذاهای چرب و شیرین را کمتر مصرف کنید
باید برای مصرف این گونه مواد غذایی برنامه داشته باشید. اگر فقط بعضی وقت ها، آن هم برای ایجاد تنوع از این مواد غذایی استفاده می کنید، اشکالی ندارد. اما گاهی باوجود این که وعده های اصلی غذایمان مواد غذایی سالم و مغذی است، هنگامی که می خواهیم یک میان وعده غذایی بخوریم به طور ناخودآگاه به خوردن شیرینی یا موادی که ارزش غذایی ندارند، تمایل پیدا می کنیم. البته منظور این نیست که این مواد غذایی را نباید اصلاً مصرف کنید. خوردن به میزان کم و حساب شده این مواد اشکالی ندارد، اما توجه کنید که به عنوان مثال خوردن یک دسر خوشمزه و شیرین به علت اصلی خوردن شام تبدیل نشود!
میان وعده های غذایی خوشمزه و دلچسب برای بچه ها مانند یک جایزه است. مسلماً اگر خودشان بخواهند انتخاب کنند، کیک خامه ای را به کلم بروکلی ترجیح می دهند. فرزندانتان را از خوردن چیزهایی که دوست دارند (حتی اگر ارزش غذایی نداشته باشند) به طور کامل منع نکنید. زیرا این کار موجب می شود آنها یواشکی و بدون اطلاع شما در منزل یا بیرون، آن مواد غذایی را به صورت افراطی بخورند.
● انتخاب مناسب ناهار مدرسه را به فرزندان یاد بدهید
درباره ارزش غذایی خوراکی های مختلف با بچه ها صحبت کنید. از آنها بپرسید که در بوفه مدرسه چه چیزهایی می فروشند و کدام یک ازآنها می توانند خوراکی مناسبی برای مدرسه باشند. برایشان توضیح دهید که چیپس ، نوشابه، شکلات، شیرینی، بستنی و غیره نمی توانند جایگزین مناسبی برای ناهار باشند. به آنها یاد بدهید که میوه و سبزیجات و مواد سرشار از ویتامین، ارزش غذایی بیشتری از غذاهای سرخ شده و خوراکی های شور و شیرین صنعتی دارند و موجب می شوند آنها سالم بمانند و زودتر رشد کنند.
● تغذیه مدرسه را از مواد غذایی مفید و سالم انتخاب کنید
از فرزندانتان بخواهید در تهیه و بسته بندی خوراکی ها و یا ناهاری که قرار است به مدرسه ببرند به شما کمک کنند.اگر می خواهید خوراکی ای را از مغازه ای بخرید، از او بخواهید با توجه به صحبت هایی که قبلاً با هم کرده اید یک خوراکی سالم و مغذی را انتخاب کند. هرگز به ساندویچ ها یا مواد غذایی حاضری و بسته بندی شده اعتماد نکنید. آنها معمولاً چربی، نمک یا شکر بیشتری دارند و گران هم هستند. در عوض می توانید با هزینه کمتر و موادغذایی سالم تر و با کمک و همکاری فرزندانتان در منزل ساندویچ های خوشمزه ای برای مدرسه درست کنید.
● الگوی خوبی باشید
برای غذاخوردن ارزش و حرمت خاص قائل باشید و این حس را به بچه ها منتقل کنید . همیشه دور هم و نه دور تلویزیون غذا بخورید. هرگز وعده های غذایی را جا نیندازید، قانون تغذیه سالم را فقط برای بچه ها اجرا نکنید و خودتان هم به آن پایبند باشید. سعی کنید حتی برای میان وعده ها هم از مواد غذایی سالم و طبیعی استفاده کنید.
غزاله مرعشی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست