چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
آب غنی شده انرژی زاست
از باشگاه که بیرون آمدم، تشنهام بود. خواستم آب بخورم ولی طبق معمول آبسردکن باشگاه خراب بود. رفتم از بوفه دانشگاه آب معدنی بخرم. از همیشه گرانتر بود...
به شوخی گفتم:«گاه آب طلاست؟» جوان صاحب بوفه جواب داد: «این با قبلیها فرق داره، مخصوص ورزشکارهاست، اکسیژن داره». راست میگفت، روی برچسب بطری هم همین عبارت به چشم میخورد. نمیدانستم میزان اکسیژن در آبی که میخوریم و به معده میرود، چه ارتباطی به مقدار اکسیژن در دستگاه گردش خون دارد. جسته و گریخته آگهیها و تبلیغاتی در اینباره میدیدم ولی هیچوقت توضیحی درباره مکانیسم این تاثیر ندیده بودم. در جستجوهای اینترنتی هم به جز صفحات تبلیغاتی درباره آبهای غنیشده با اکسیژن، فقط یک خبر کوتاه درباره سخنرانی یک متخصص جراحی قفسه سینه ساکن آلمان درباره روش ابداعی و تجربی اش در استفاده از آب غنیشده با اکسیژن وجود داشت. در این خبر کوتاه، بدون اشاره به مکانیسم این فرآیند، درباره تاثیر مثبتدرمانی اکسیژن محلول در آب بر بدن انسان صحبت شده بود بنابراین تصمیم گرفتم تا این موضوع را با چند نفر از متخصصان رشتههای مختلف و مرتبط مطرح کنم. آنچه در ادامه میخوانید، چکیدهای از نظرات متخصصان درباره «آب غنیشده با اکسیژن» است.
با توجه به اینکه آب (چه با اکسیژن و چه بدون اکسیژن) بخشی از آشامیدنیهای روزمره است، ابتدا با یک متخصص تغذیه و رژیمدرمانی صحبت کردم. دکتر مسعود کیمیاگر، متخصص تغذیه و رژیمدرمانی و استاد انستیتو تحقیقات تغذیه کشور و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نظرات جالبی در این مورد دارد:
«در دنیای امروز، تجارت وجه مهمی از تهیه و تولید موادغذایی را تشکیل میدهد و اینکه تولیدکنندگان محصولات غذایی گوناگون، با ترفندهای مختلف سعی کنند به نوعی کیفیت و برتری محصول خود را به اثبات برسانند، عیب نیست. در تبلیغ بسیاری از محصولات غذاییای که از خواص درمانگری آنها صحبت میشود، تمام تمرکز بر بیان نتایج یک تحقیق نه چندان معتبر و مستحکم است و از اینرو نمیتوان به آنها اعتماد کرد.
آنچه از منابع علمی معتبر و قابلاستناد در حوزه علوم تغذیه میتوان به آن استناد کرد، مطلبی است که در کتاب اصول تغذیه کراوس درباره خواص اکسیژن محلول در آب به چشم میخورد. در این مطلب ۳ خاصیت مهم برای اکسیژن محلول در آب مطرح شده است؛ اول اینکه باعث تولید کمتر اسید لاکتیک میشود، دوم اینکه میتواند متابولیسم هوازی را افزایش دهد و سوم اینکه باعث افزایش توانایی ورزشکاران میشود.
باید توجه داشته باشیم که در کتاب کراوس به هیچوجه به مکانیسم اثر اکسیژن در دستگاه گوارش اشاره نشده و حتی مقادیر مورد نیاز و استاندارد ذکر نشده است و به نظر میرسد تحقیقهای وسیع و کاملتری موردنیاز است. آنچه امروز درباره مکانیسمهای فرآیند تاثیر اکسیژن محلول در آب بر سلامت افراد مطرح میشود، بیشتر بر اساس حدسها و تجربههای آماریای است که در اینباره وجود دارد.»
● بیشتر شبیه فرضیه است
برای آگاهی بیشتر، با دکتر محمدحسین عزیزی، متخصص صنایع غذایی و مدیر گروه صنایع غذایی دانشگاه تربیت مدرس هم گفتوگو کردیم:
«براساس مستندات علمی امروز، جذب اکسیژن در دستگاه تنفس و ریهها انجام میشود و دستگاه گوارش نمیتواند نقشی در این مورد داشته باشد. هنوز هیچ منبع معتبر علمیای به طور دقیق در این مورد اظهارنظر نکرده است. نکته دیگر اینکه اکسیژن حلالیت چندانی در آب ندارد و نمیتوان حجم زیادی از آن را در آب حلکرد. از سوی دیگر، ترکیب اکسیژن با آب نیز از لحاظ منطقی عملی نیست چون با این کار ماده جدید آب اکسیژنه به دست میآید که نه فقط برای انسان مفید نیست بلکه ضرر هم دارد. حال باید دید این میزان کم اکسیژن حل شده در آب، حتی در صورت جذب از طریق دستگاه گوارش، تا چه میزان برای فرد بازده خواهد داشت. اولینبار افزودن اکسیژن به آب، به شکل تجربی برای بیماران در آستانه جراحی قلب به کار گرفته شد و به تدریج برخی تولیدکنندگان آبهای معدنی نیز این کار را انجام دادند. البته این محصول هنوز هم حجم قابلملاحظهای از تولید نوشیدنیهای دنیا را به خود اختصاص نداده است و فقط چند شرکت آن را تولید میکنند. عبارت «غنیشده با اکسیژن» برای آب آشامیدنی بیشتر استفاده از کلمات است. ضمن اینکه افزودن اکسیژن به آب آشامیدنی با وجود تبلیغاتی که درباره آن انجام میشود، بیشتر بر مبنای مشاهدههای تجربی انجام شده و هنوز مکانیسم ثابتشدهای برای آن وجود ندارد، بنابراین میتوان گفت که تاثیر اکسیژن محلول در آب بر سلامت بدن، بیشتر شبیه یک فرضیه است.»
● هر ادعایی را نباید آسان قبول کرد
اگرچه آب حاوی اکسیژن محلول، یک محصول آشامیدنی است اما در هر حال موضوع مطرح شده، درباره جذب اکسیژن از طریق رگهای اطراف دستگاه گوارش است. به همین دلیل با دکتر بابک شریف کاشانی، متخصص قلب و عروق بیمارستان مسیح دانشوری در این مورد گفتوگو کردیم:
«هر روز در دنیا راههای مختلفی برای تامین اکسیژن بهخصوص برای بیماران دچار مشکلات تنفسی و مبتلایان به بیماریهای قلبی ـ عروقی مطرح میشود. مثلا در برخی کشورها مانند ژاپن، فضاهایی با نام «اکسیژنبار» طراحی شده که افراد میتوانند برای استنشاق اکسیژن به آنجا مراجعه کنند. این روش و روشهای شبیه به آن برای ایجاد یک محیط مناسبتر برای بیماران طراحی شدهاند، اما در هیچ یک از این روشها، بحث جذب اکسیژن به صورت خوراکی مطرح نبوده است و براساس مستندات علمیای که تاکنون وجود داشته، تمام جذب اکسیژن بدن از طریق سیستم تنفسی انجام میگیرد. اگر آمار و مستنداتی هم درباره جذب اکسیژن در دستگاه معدهای ـ رودهای وجود دارد، حتما باید ارائه شود تا بحث در اینباره به شکل علمی باشد. ادعاهایی که صحت علمی آنها هنوز مشخص نشده است، نمیتواند مبنای مصرف و عرضه یک محصول باشد. در سالهای گذشته نیز شاهد چنین ادعاهایی بودهایم و بحث درباره آب درمانی و خواص آن بالا گرفته بود. در آن سالها نام یکی از همکاران که در آمریکا پیرامون این موضوع فعالیت میکرد، بسیار بر سرزبانها افتاد. کار به جایی رسید که حتی نظریاتی در مورد مصرف آب طی ۴۰ روز متوالی و تاثیر آن در درمان مطرح شد. ادعای این پزشک مبنی بر اینکه آزمایشهایی در آمریکا انجام داده است، دروغ نبود ولی انجام این آزمایشها، دلیلی بر تایید آن نظریات هم نبود. علوم تجربی در تمام شاخهها، با علومی مانند ریاضی تفاوت دارد. معادلات در علوم تجربی گاهی در شرایط مختلف بیش از یک جواب دارد. شاید همین اکسیژن محلول در آب، حتی اگر بپذیریم که خاصیت درمانی دارد برای گروهی از افراد حتی مضر هم باشد. به طور قطع باید در این زمینه تحقیقات علمی و پژوهشهای کاملتری انجام داد تا از شکل یک ادعای تجربی صرف، به صورت یک بحث علمی درآید.»
● این نوشیدنی، دارو نیست
چون در هر حال متولی موادغذایی و آشامیدنی در کشور، وزارت بهداشت و سازمان غذا و داروست، نظر دکتر آزاده صفرچی، مدیر کل نظارت بر محصولات آشامیدنی و غذایی سازمان غذا و دارو را نیز در مورد آبهای معدنی حاوی اکسیژن محلول که به تازگی وارد بازار داخلی ما شدهاند، جویا شدیم:
▪ خانم دکتر! آبهای حاوی اکسیژن محلول برای مصرف آشامیدنی با چه بررسیهایی وارد بازار کشور شدند؟
- این نوع محصولات مختص کشور ما نیستند و در بسیاری از کشورها به خصوص کشورهایی مثل آلمان و اتریش که در زمینه تولید آشامیدنیهای مربوط به ورزشکاران پیشگام هستند، تولید میشوند. در حال حاضر ۲ شرکت ایرانی (یکی برای تولید و دیگری برای واردات) در این زمینه اقدام کردهاند که با توجه به بررسیهای انجام شده مبنی بر بیضرر بودن آنها برای سلامت افراد و رواج مصرف این محصولات در کشورهای دیگر، به آنها مجوز داده شد.
▪ یعنی مجوز فقط بر مبنای بیضرربودن اکسیژن محلول در آب اعطا شده و خاصیت درمانی در نظر گرفته نشده است؟
- بهطور کلی مجوزهای اعطا شده بهوسیله وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو بر مبنای خواص درمانی مواد غذایی نیست و آنچه در نظر گرفته میشود، صرفا سلامت و بهداشت آنهاست. شرکتهای تولیدکننده نیز فقط اجازه درج عنوان ماده موردنظر را در فهرست و جدول ترکیبهای آن ماده غذایی دارند و نباید روی محصول خود به خواص درمانی اشاره کنند. حتی اگر این ادعاها ثابت شوند نیز تولیدکننده اجازه درج آن را روی محصول نخواهد داشت.
▪ چرا؟
- این یک موضوع بسیار ساده است. هدف ما در این بخش، نظارت بر مواد آشامیدنی و غذایی است و اگر تولیدکننده بخواهد خواص درمانی محصول خود را مطرح کند، آن محصول دیگر از حوزه موادغذایی و آشامیدنی خارج میشود و نظارتهای دارویی را میطلبد. آنچه در مورد آبهای معدنی اکسیژندار نیز مطرح شده، گزینه هدف را روی ورزشکاران قرار داده است نه بیماران.
▪ اما تبلیغات مستقیم و غیرمستقیم این محصولات بر خاصیت درمانی آنها نیز تاکید میکند.
- چنین موضوعی از نظر ما به هیچوجه پذیرفته نیست و اگر در مورد ادعاهای درمانی و پزشکی این محصولات و تبلیغات آنها مستنداتی وجود داشته باشد، این موضوع از لحاظ قانونی، قابلپیگیری خواهد بود. البته همانطور که میدانید، پیگیری تخلفات تبلیغاتی در حوزه پزشکی، بیشتر مربوط به سازمان نظام پزشکی و وزارت ارشاد است و ما در این بخش فقط یک نماینده برای نظارت داریم.
▪ با توجه به بار مثبتی که هر دو کلمه «آب» و «اکسیژن» دارند، فکر نمیکنید نام محصول، مصرفکنندگان آن را تحت تاثیر قرار دهد و به نوعی باعث فروش شود؟
- قطعا مصرفکنندگان یک ماده غذایی یا آشامیدنی برای انتخاب محصول موردنظر خود باید علاوه بر نام محصول به موارد دیگری مانند مواد تشکیلدهنده و تاریخ تولید و انقضای آن نیز توجه کنند. استفاده از یک ماده غذایی تنها با اتکا به نام آن نمیتواند توجیه چندان مناسبی باشد. در کل آنچه سازمان غذا و دارو برای موادغذایی و آشامیدنی میتواند در نظر بگیرد، رعایت استانداردها از نظر سلامت و بهداشت محصول تولید شده است و افراد باید در انتخابهای خود آگاهانهتر عمل کنند.
پیمان صفردوست
نمایندگی زیمنس ایران فروش PLC S71200/300/400/1500 | درایو …
دریافت خدمات پرستاری در منزل
pameranian.com
پیچ و مهره پارس سهند
خرید بلیط هواپیما
روز معلم ایران معلمان رهبر انقلاب نیکا شاکرمی دولت مجلس شورای اسلامی مجلس دولت سیزدهم خلیج فارس شورای نگهبان شهید مطهری
تهران شهرداری تهران هواشناسی معلم سیل پلیس آموزش و پرورش قوه قضاییه بارش باران سلامت سازمان هواشناسی دستگیری
قیمت دلار خودرو قیمت خودرو دلار ایران خودرو حقوق بازنشستگان قیمت طلا سایپا بانک مرکزی بازار خودرو تورم کارگران
فضای مجازی تلویزیون رادیو سریال سینما دفاع مقدس سینمای ایران موسیقی فیلم تئاتر نون خ رسانه ملی
دانش بنیان
اسرائیل غزه آمریکا فلسطین جنگ غزه چین رژیم صهیونیستی حماس نوار غزه روسیه عربستان یمن
استقلال فوتبال پرسپولیس رئال مادرید بایرن مونیخ لیگ قهرمانان اروپا تراکتور سپاهان باشگاه استقلال لیگ برتر بازی باشگاه پرسپولیس
وزیر ارتباطات پهپاد تبلیغات اپل ناسا نخبگان گوگل ویروس
کبد چرب خواب میوه دیابت کاهش وزن ویتامین بیماری قلبی مسمومیت قهوه طول عمر بیماری