پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024


مجله ویستا

مراقب خونریزی ناشی از جراحات باشید


مراقب خونریزی ناشی از جراحات باشید

گاهی برخی افراد با مطالعه یک یا چند مطلب در مورد نحوه ارائه کمک‌های اولیه بویژه در مواقع بروز جراحات با خونریزی، بلافاصله و بدون هیچ گونه تجهیزات ایمنی و حفاظتی اقدام به کمک …

گاهی برخی افراد با مطالعه یک یا چند مطلب در مورد نحوه ارائه کمک‌های اولیه بویژه در مواقع بروز جراحات با خونریزی، بلافاصله و بدون هیچ گونه تجهیزات ایمنی و حفاظتی اقدام به کمک می‌کنند. اما آیا می‌دانید برخی مجروحان احتمال دارد به ویروس‌ها و عفونت‌های خونی مبتلا باشند که بر اثر تماس مستقیم باعث انتقال آن به فرد امدادرسان شود؟

در میان میکروب‌های خونی، آنهایی که خطرات جانی بیشتری برای یک فرد امدادرسان دارد، هپاتیت B، C و ویروس تضعیف‌کننده سیستم ایمنی بدن، «ایدز» است. خون آلوده در صورتی که با مخاطات چشمی، بزاق دهان و زخم‌های تازه یک نجاتگر تماس پیدا کند، می‌تواند براحتی او را هم آلوده کند.

بد نیست بدانید هپاتیت B و C با ورود به خون، تدریجا به کبد آسیب می‌رساند و در نهایت این عضو سم‌زدا را ملتهب و بافت آن را تخریب و ناکارآمد می‌کند. بیماری ایدز نیز می‌تواند سیستم ایمنی بدن را تا حدی تضعیف کند که دیگر بدن قادر به مقابله با عفونت‌ها نباشد.

چه باید کرد؟

۱ـ‌ افرادی که به هپاتیت یا ایدز آلوده‌اند، ممکن است هیچ علامتی نداشته باشند و حتی ندانند که آلوده‌اند. به همین علت در هنگام برخورد با یک مجروح باید فرض کنید که خون، ترشحات، مایعات بدن و وسایلی که به خون آغشته شده همگی خطر انتقال بیماری‌های خونی را دارد.

۲ـ‌ بهترین نوع حفاظت از خود در برابر بیماری‌های احتمالی خونی استفاده از دستکش معاینه یا در صورت دسترسی نداشتن، استفاده ازکیسه نایلون است.

۳ـ‌ بلافاصله بعد از ارائه کمک‌های اولیه دستکش‌ها را درآورده و دست‌ها را با آب و صابون بشویید. دستکش‌ها باید پس از مصرف به داخل سطل زباله انداخته شوند.

۴ـ‌ دقت کنید که با شیشه شکسته یا هر وسیله تیزی که در نزدیکی فرد مجروح است، خود را مجروح نکنید.

۵ـ‌ بریدگی‌ها یا زخم‌های مزمن و کهنه در پوست دست ممکن است مجدد باز و تازه شود. این گونه افراد باید از تماس با مجروحی که دارای خونریزی است، خودداری کنند.

۶ـ‌ در صورت امکان از شخص مجروح بخواهید که خود، با اعمال فشار مانع از خونریزی شود.

۷ـ‌ در صورتی که به خون فرد مجروح آلوده شدید، در اسرع وقت محل را با آب و صابون بشویید.

۸ـ‌ خونریزی‌های سرخرگی بسیار جهنده و پر فشار است و احتمال دارد در زمان ارائه کمک به نقاطی از بدن امدادرسان خصوصا چشم‌ها یا داخل دهان بپاشد.

بنابراین در صورتی که به تجهیزات ایمنی دسترسی ندارید، چشمان خود را با یک عینک طبی یا آفتابی بپوشانید و جلوی بینی و دهانتان را با یک تکه پارچه ببندید.

۹ـ‌ در صورتی که مجروح دارای خونریزی از دهان باشد و فرد امدادرسان زخمی کهنه یا باز در دهان یا روی لب دارد برای احیای تنفسی، از تماس مستقیم دهان به دهان خودداری کنید.

۱۰ـ در صورتی که خودتان مبتلا به بیماری‌های خونی هستید، نترسید و به افراد امدادرسان اطلاع دهید. آنها با تجهیزات ایمن‌تری به شما کمک خواهند کرد و در صورت نیاز شما را به مراکز درمانی ارجاع می‌دهند.

فاخره بهبهانی