چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

عقب‌نشینی‌های مصلحت‌جویانه


عقب‌نشینی‌های مصلحت‌جویانه

روان‌شناسان در جلسات مشاوره‌ای خود به زوجینی که اختلافات فکری و منطقی زیادی دارند و هیچ کدام حاضر به گذشت نیستند توصیه می‌کنند به طور موقت در عین اینکه با هم زندگی می‌کنند …

روان‌شناسان در جلسات مشاوره‌ای خود به زوجینی که اختلافات فکری و منطقی زیادی دارند و هیچ کدام حاضر به گذشت نیستند توصیه می‌کنند به طور موقت در عین اینکه با هم زندگی می‌کنند با یکدیگر صحبت نکرده و ارتباط کلامی‌شان را به حداقل برسانند.

طبق تجربه مشاوران خانواده و روان‌درمانگران، بیشترین اختلافات زن و شوهرها ناشی از مشکلات ارتباطی آنها است.

مشکل ارتباطی از نحوه صحبت کردن زن و مرد با یکدیگر گرفته تا روابط عاطفی و چگونگی بیان احساسات و ابراز عواطف را شامل می‌شود. معمولاً افراد در ۵ سال اول زندگی نخستین اختلافات ارتباطی‌شان آشکار می‌شود اما این مسئله قابل حل است.

از این رو زوجین قدیمی یا زوجینی که به تازگی ازدواج کرده و احساس می‌کنند ارتباط عاطفی، فردی و اجتماعی‌شان نیازمند هدایت دوباره است معمولاً از این شیوه خانواده‌درمانی بهره‌مند می‌شوند.

این شیوه جدایی موقت که شیوه عقب‌نشینی هم نامیده می‌شود به تنهایی برای بهبود روابط زوجین مؤثر نبوده و مستلزم جلسات درمانی، مبارزات فیزیکی و طراحی تمرین ارتباطی است. در این جلسات مشاوره است که زن و شوهر با کمی دوری و عقب‌نشینی و برنامه هدایتی دیگران رابطه خودشان را به نحو صحیح هدایت کرده و سعی در اصلاح روابط می‌کنند. در این شیوه درمانی هر یک از زوجین فرصت پیدا کرده تا به رفتارها و افکار خود فکر کنند و حتی در برخی موارد به تجدیدنظر در برقراری ارتباط با همسرشان بپردازند.

این عقب‌نشینی موقت برای عده‌ای از زوجین پس از چند روز نهایت اثرگذاری خود را دارد ولی عده‌ای دیگر که مشکلات ارتباطی جدی‌تری دارند، نیازمند راهنمایی‌های مشاوره‌اند.

در عقب‌نشینی موقت زوجین با کمک مشاور یاد می‌گیرند در اوقاتی که با یکدیگر صحبت نمی کنند چه کارهایی را باید انجام داده و چگونه با یکدیگر رفتار کنند. شیوه درمانی عقب‌نشینی به زوجین کمک می‌کند تا در مورد بهبود روابط‌شان بیشتر فکر کرده و برای بهتر شدن اوضاع بیشتر تلاش کنند. این شیوه درمانی نیازمند دخالت متخصصین روان‌شناسی است و بدون برگزاری جلسات درمانی متعدد باعث می‌شود زوجین در یک موقعیت بیابانی و بی‌حاصل قرار گرفته و روزبه‌روز از یکدیگر بیشتر فاصله عاطفی و روانی بگیرند زیرا بدون هدایت رفتار هر یک از زوجین آنها پس از عقب‌نشینی موقت درمی‌یابند که زندگی‌شان بدون ارتباط عاطفی و روانی با یکدیگر اوضاع مطلوب‌تری داشته و در نتیجه بیشتر از یکدیگر فاصله می‌گیرند.

از این رو نقش همکاری خود زوجین با یکدیگر و متخصص روان‌شناسی در درمان این مشکل بسیار بااهمیت است.