پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

مـچ دسـت زمیـن‌خورده‌هـا در خـطـر اسـت


مـچ دسـت زمیـن‌خورده‌هـا در خـطـر اسـت

هنگام زمین خوردن، مچ دست بیشترین آسیب را می‌بیند و مهم‌ترین علت صدمه به آن این است که فرد به‌طور ناگهانی روی کف دست سقوط می‌کند. گاهی استخوان‌های نزدیک مچ دست هم دچار شکستگی …

هنگام زمین خوردن، مچ دست بیشترین آسیب را می‌بیند و مهم‌ترین علت صدمه به آن این است که فرد به‌طور ناگهانی روی کف دست سقوط می‌کند. گاهی استخوان‌های نزدیک مچ دست هم دچار شکستگی می‌شوند.

این شکستگی می‌تواند از یک ترک‌خوردگی ساده تا شکستگی همراه با جابجایی استخوانی باشد. شکستگی همیشه با ضربه مستقیم روی استخوان به وجود نمی‌آید و می‌تواند به علت انقباض ناگهانی عضلات ناحیه مچ دست هم اتفاق بیفتد. این واکنش عضله غیرارادی و طبیعی است. درواقع، هنگام زمین‌خوردن، عضلات بدن واکنش حفاظتی نشان می‌دهند که مانع کشش بیش از اندازه بافت‌های نرم می‌شود و سلامت بافت را تامین می‌کند ولی همین کشش با فشار زیاد روی استخوان‌ها، آسیب‌رسان است. مچ دست حدود ۵/۱ تا ۲ ماه باید در گچ بماند و بعد از باز کردن گچ، هرچه سریع‌تر باید حرکت مچ دست و انگشتان آغاز شود تا بتوان عملکرد طبیعی دست و ساعد را بازگرداند. بی‌حرکتی طولانی‌مدت، عضلات را دچار تحلیل می‌کند و حرکات چرخشی مچ دست دچار اختلال می‌شود و اگر اقدام مناسبی انجام نشود، شاید فرد نتواند انگشتانش را به خوبی خم و راست کند و قدرت برداشتن و جابه?جایی اشیاء را از دست بدهد. در این صورت، فیزیوتراپ تلاش‌ می‌کند با استفاده از تکنیک‌های خاص فیزیوتراپی مثل گرمای مرطوب دستگاه‌های لیزر و ماورای‌صوت و ضددرد، حرکات دست بیمار را بهبود بخشد. هرچه تمرین‌ها راحت‌تر، بهتر و بدون درد انجام شود، امکان برگشت زودتر دامنه حرکتی دست بیشتر است. شکستگی مچ دست در هر سنی رخ می‌دهد ولی مراجعان بیشتر افراد میانسال و مسن هستند. زیرا آنها شرایط خاصی دارند؛ ضعف بینایی، پوکی‌استخوان، مصرف داروهای خاص، اشکال در راه رفتن. گیر کردن پا به لبه قالیچه و سرخوردن در حمام و توالت برای این افراد مشکلاتی پدید می‌آورد که گاهی جبران‌ناپذیرند. محیط زندگی اشخاص مسن باید طوری باشد که احتمال برخورد با اشیاء کمتر شود. اگر شخص دیگری بتواند مایحتاج روزانه آنها را تهیه کنند تا کمتر در فصل سرما و یخبندان مجبور شوند از خانه بیرون بروند، احتمال آسیب‌دیدگی بسیار کمتر خواهد شد.

دکتر اسماعیل ابراهیمی

فیزیوتراپیست دانشیار دانشگاه تربیت مدرس