پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

الماس: از بی رنگ تا رنگی


الماس: از بی رنگ تا رنگی

اکثر مردم دنیا الماس ها را بی رنگ تصور می کنند در حالیکه در حقیقت این چنین نیست و بیشتر الماس ها دارای مقداری رنگ زرد، خاکستری و یا قهوه ای هستند.
رنگ الماس ها در تجارت و بازار …

اکثر مردم دنیا الماس ها را بی رنگ تصور می کنند در حالیکه در حقیقت این چنین نیست و بیشتر الماس ها دارای مقداری رنگ زرد، خاکستری و یا قهوه ای هستند.

رنگ الماس ها در تجارت و بازار جهانی، طبق درجه بندی موسسه GIA آمریکا که به زبان انگلیسی از D تا Z است، دسته بندی می شوند که حرف D به الماس کاملاً بی رنگ گفته شده و هر چه این هاله رنگی موجود در الماس تشدید شود حروف انگلیسی پایین تری تا حرف Z به آن رنگ اطلاق می شود.

حال اگر غلظت رنگ در الماس مشهود بوده و از حرف Z هم بیشتر باشد دیگر به این گونه رنگ ها، رنگ های فانتزی و یا Fancy Color نامیده می شوند. مثل رنگ های صورتی-قرمز، آبی، سبز و... .

علل پیدایش رنگ در الماس ها را می توان این گونه برشمرد:

همان طور که می دانیم نور سفید از طیف های رنگی قرمز، نارنجی، زرد، سبز، آبی و بنفش تشکیل شده است که آنها را Spectrum Color می نامند.

حال وقتی نور سفید به سطح الماس برخورد کرده و وارد آن می شود به دلایل خاصی بعضی از این طیف ها جذب الماس شده و بعضی دیگر از آن خارج می شوند و در نتیجه باعث به وجود آمدن رنگ در الماس می شود، این علل عبارتند از:

وجود عناصر واسطه در الماس

نقایص موجود در ساختمان اتمی و یا بی نظمی در ساختمان کریستالی آنها

از عناصر واسطه می توان به نیتروژن که باعث به وجود آمدن رنگ زرد و یا بُر (Boron) که باعث تشکیل رنگ آبی در الماس می شود اشاره کرد.

در علوم گوهر شناسی الماس ها را به دسته های زیر تقسیم می کنند:

نوع Ia) این نوع الماس ها که ۹۵ درصد الماس های بازار تجارت را شامل می شوند دارای عنصر نیتروژن بوده و از نظر رنگی از بی رنگ تا زرد رنگ هستند.

نوع Ib) این نوع الماس ها حدوداً یک درصد الماس موجود در بازار های جهانی هستند و مقدار بسیار کمی از عنصر نیتروژن را می تواند دارا باشند و دارای رنگ زرد پر رنگ فانتزی هستند.

نوع IIa) این نوع الماس ها تقریباً بدون عنصر نیتروژن بوده و بسیار کمیاب و تقریباً بی رنگ هستند، اگرچه گاهی به علل نقایص در ساختمان اتمی به رنگ های قهوه ای و یا خاکستری نیز دیده می شوند و هادی حرارتی خوبی نیز هستند.

نوع IIb: این نوع الماس ها دارای عنصر بر (Boron) بوده که این عنصر نه تنها باعث ایجاد رنگ آبی در الماس می شود بلکه آن را تبدیل به هادی الکتریسیته نیز می کند. الماس Hope Diamond که حدود ۵۲/۴۵ قیراط وزن دارد جزو این دسته است.