چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

خانواده مطلوب را تعریف کنیم


خانواده مطلوب را تعریف کنیم

باید این سفارش قرآن کریم درباره ازدواج را سرلوحه برنامه هایمان قرار دهیم و بیش از پیش به آن باور داشته باشیم اینکه جوانان در سن ازدواج باید مزدوج شوند و باید امکانات لازم برای آنها فراهم شود

باید این سفارش قرآن کریم درباره ازدواج را سرلوحه برنامه‌هایمان قرار دهیم و بیش از پیش به آن باور داشته باشیم. اینکه جوانان در سن ازدواج باید مزدوج شوند و باید امکانات لازم برای آنها فراهم شود. این موضوعی بود که در همان روزهای آغازین ارائه لایحه حمایت از خانواده ما به عنوان فعالان حوزه خانواده آن را در لایحه قید کردیم و تاکید بر این موضوع داشتیم که کشور ما دارای جمعیت جوان است و تعداد جوانان در آستانه ازدواج بالاست. بنابراین برنامه‌ریزی‌ها باید به‌گونه‌ای باشد که از ابعاد مختلف شرایط مطلوب برای جوانان در آستانه ازدواج ایجاد شود. تا امروز بعضا همه این شرایط به خانواده‌ها و خود دختران و پسران واگذار شده و انگشت اتهام به سوی خانواده‌هاست که چرا مهریه‌ها بالاست؟ البته بالا بودن نرخ مهریه هم موضوعی غیرمنطقی است.

باید بدانیم که مشکل پرداخت کردن یا نکردن ۳ میلیون تومان وام ازدواج نیست، بلکه کل سیستم متولی ازدواج و تشکیل خانواده در کشور باید در راستای برنامه‌ریزی به سوی ارائه بسته‌های فرهنگی و آموزشی و فرهنگسازی اجتماعی و حمایت اقتصادی هدایت شود تا این امر حاصل شود. این درحالی است که از سوی دیگر آمار طلاق بالاست و این موضوع باید مورد بررسی دقیق کارشناسی قرار گیرد که اشکال کار کجاست؟ درواقع جمیع افراد نخبه و کارشناس باید به کار کارشناسی بپردازند و با توجه به شرایط زمانی و برنامه‌ریزی روز نسبت به فراهم کردن امکانات تصمیم‌گیری و برنامه‌ریزی کنند.

زمانی بود که مرد نان‌آور خانه بود و خرج خانه را تقبل می‌کرد و خانم‌ها باید در خانه به کار تربیت و پرورش فرزندان می‌پرداختند. اما اینک شرایط تغییر کرده و زنان ما تحصیلکرده‌اند و سیستم باید دیگر خودش را این‌گونه تعریف کند که همخوانی لازم را با شرایط جدید داشته باشد. آنچه واقعیت دارد اینکه طرح‌های آسان‌سازی ازدواج دیگر کارایی لازم را ندارند و بعضا در شرایط کنونی تحقق‌ناپذیرند. بنابراین برنامه‌ریزی باید به‌گونه‌ای باشد که همه پیشگیری‌های آسیب‌شناسانه در نظر گرفته شود.

اینکه ما در این زمان با جمعیت بالای چند ده میلیون جوانان در آستانه ازدواج مواجهیم خودبه‌خود و در یک زمان به‌وجود نیامده‌اند. بنابراین باید برنامه‌ریزی دقیقی درباره یک خانواده سالم و مطلوب داشته باشیم و آن‌را تعریف کنیم. اینکه روابط بین فردی چگونه تعیین می‌شوند و در فرایند ازدواج دو نفر که با یکدیگر زندگی می‌کنند‌باید چگونه روابط بین فردی داشته باشند تا از آن راضی باشند؟ باید شرایط حل مشکل را آموزش داد. یکی از اساسی‌ترین مشکلات این است که فرهنگسازی در این زمینه به‌طور کامل انجام نشده است. وقتی ما با این میزان طلاق و خانواده‌های نابسامان ناشی از آن مواجهیم، حاوی این پیام برای خانواده‌هاست که ما در راستای آموزش و فرهنگسازی در این زمینه کم‌کاری کرده‌ایم و مشکل داریم.

در این شرایط است که جوانان چه پسر و چه دختر کمتر زیر بار تعهد و مسئولیت ازدواج می‌روند. مثلا در شرایطی که امروزه زن یک پای نان‌آوری خانواده است اما سهم اقتصادی‌اش آن‌طور که باید مشخص نیست. او که در جمع شدن این سرمایه نقش دارد اما بعضا در این سرمایه سهمی ندارد. این موضوع خلا قانونی است که به‌نظر می‌رسد اولویت با برطرف شدن چنین مواردی است. بنابراین تا رفع همه این مشکلات و تا زمانی که تعریف درستی از خانواده مطلوب ارائه نکرده‌ایم، کمتر شاهد ازدواج‌های مطلوب خواهیم بود. راهکارهای لازم برای رسیدن به چنین جایگاه‌هایی آموزش‌های فرهنگی و اجتماعی و اقتصادی است و حتی برگزاری کارگاه‌های آموزشی برای مواجهه با بحران‌های زندگی و کنترل خشم است. یکی از اشکال‌های اساسی که امروزه اشاعه پیدا کرده، گاها استفاده از زبان سلطه است.

متاسفانه برخی مردان در جامعه ما به‌دلیل بهره‌گیری از امکانات قدرت و ابزارهای آن خود را برتر حس کرده و خودشان را قیم خانواده قلمداد می‌کنند. درحالیکه چند دهه است که چنین سیستمی از بین رفته است. در حالی که در نظام جدید خانواده قرار نیست کسی تصمیم‌گیر باشد بلکه در این جایگاه همه برابرند و قوانین براساس چارچوب قانون تعیین می‌شود. بنابراین اول کار برای رفع بحران ازدواج تعریف خانواده مطلوب است.

توران ولی‌مراد

مدیر سایت ایران زنان



همچنین مشاهده کنید