چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مامنی برای عاطفه ها
عاطفه دست كوچك پسرك را میكشید و پاهای لاغر كودك از لابهلای چادر سیاه مادر پیدا میشد كه ناتوان از دویدن و جستن، دمپایی پلاستیكیاش را گهگاه جا میگذاشت. گریهكنان میآمدند. عاطفه بیصدا در زیر چادر و كودك با ضجه و ناله. دیگر بس بود! هر شب تحمل مشت و لگد شبانه و خفت و خواری كبودی زیرچشم و جای سیلی روی گونه روزانه را نداشت. این آینده عاطفه نبود. از زمانی كه تور سفید روی صورتش كنار رفته بود تا امروز ۵ سال میگذشت و پسربچه ۴ ساله او مشتی پوست و استخوان و حسرت و ناكامی بود. زن جوان میرفت تا به قول همسایهها و با راهنمایی شورای محل برای چند روزی هم كه شده زیر سقفی دیگر شاید امن از فریاد و ناسزا و كتك در امان باشد تا تكلیفش )این واژه دیرآشنای تمام آدمهای ناتوان( را روشن كنند. او دیگر نه به سوی روستا امكان بازگشت دارد و نه در شهر ماندگار است. شاید در یكی از مراكز بهزیستی كسی باشد كه غم عاطفهها را بخورد و باری از دوش او و فرزند كوچكش بردارد.با عاطفه همراه میشویم به مركز ستادی بهزیستی واقع در میدان ونك. جایی كه قوانین و دستورالعملها نوشته میشوند برای عاطفهها و تمام زنان آسیبدیده، از تهران تا دورترین روستای ایران.
اینجا دفتر معاونت امور اجتماعی سازمان بهزیستی است كه ۵ شاخه اصلی: گروه شبه خانواده، زنان و خانواده، كودكان و نوجوانان، آسیبهای اجتماعی و امور روستایی در آن فعالیت میكنند.در واحد «زنان و خانواده» كارشناسان بسیاری مشغول بررسی طرحها و اقداماتی هستند كه گروهها و اقشار آسیبپذیر بطور اعم و زنان سرپرست خانوار بطور اخا كه قادر نیستند روال عادی زندگی را به دلایل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی طی كنند را حمایت و بازتوانی میكنند.
برنامه خدمات اجتماعی سازمان بهزیستی در جهت اجرای اصول ۲۱ و ۲۹ قانون اساسی ایران از طریق ارایه خدمات آموزشی، مشاورهیی و مددكاری به ریشهیابی مسائل و مشكلات خانوادهها پرداخته و زمینه توانمندی استعدادهای آنان را در جهت خودكفایی و ارتقای كیفیت زندگی فراهم میكند.طبق آخرین آمار تعداد خانوارهای «زن سرپرست» كه تحت پوشش سازمان بهزیستی كشور هستند ۱۰۷۰۰ نفر بوده و اگر فرزندان و افراد تحت تكفلشان را هم اضافه كنیم این رقم به ۶۵۶\۳۵۰ نفر میرسد. طبق گزارشات مركز آمار ایران در سالهای ۵۵۶۵۷۵ درصد خانوارهای با سرپرستی زنان به ترتیب ۳\۷ درصد، ۱\۷ درصد و ۵\۸ درصد كل خانوادههای ایرانی را تشكیل میداد.علل عمده سرپرستی زنان در خانواده، از كار افتادگی و فوت همسر است ولی در این بین زنان یا دخترانی هم هستند كه به دلیل خشونت پدر، برادر یا همسر جزو زنان بدسرپرست تلقی شده و نیازمند ارایه خدمات مددكاری میشوند. برای نیل به هدف توانمندسازی زنان سرپرست خانوار، دفتر امور زنان و خانواده فعالیتهای زیر را در دست اقدام دارد:
۱ طرح ارتقای شاخاهای توسعه انسانی در زنان سرپرست خانوار (شهری و روستایی). اگر شاخاهای توسعه انسانی را بهداشت، سلامت، تغذیه، آموزش، مسكن و حرفهآموزی در نظر بگیریم، بهزیستی با یاری كردن اقشار كمدرآمد و آسیبپذیر جامعه به منظور سازگاری و تطابق با شرایط اجتماعی این طرح را پیشبینی كرده تا جمعیت مورد هدف آن آسانتر بتوانند امكانات مادی و معنوی در حال و آینده برای یك زندگی مستقل اجتماعی و عمر طولانیتر توام با سلامتی داشته باشند.این طرح از سال ۱۳۸۰ در ۵ استان كشور به صورت آزمایشی اجرا شده و اكنون توسعه یافته است. با كارشناس مسوول این طرح (خانم روزیخواه) گفتوگو كردیم. ایشان علاوه بر این واحد مسوول نظارت بر طرح دیگری موسوم به طرح آموزش مهارتهای زندگی مشترك به فرزندان در آستانه ازدواج خانوادههای تحت پوشش (شهری و روستایی) هم هست. روزیخواه توضیح داد كه: خدمات روان شناختی آموزشی قبل و بعد از ازدواج از طریق آموزش چهرهبه چهره یا بروشور به مراجعین داده میشود كه در آن معیار انتخاب همسر، ضرورت ازدواج، مهارتهای اجتماعی زوجین به روابط كلامی و غیركلامی، شیوههای فرزندپروری و... به جمعیت هدف ارایه میشود تا از بروز مشكلات زناشویی و طلاق جلوگیری شود. ۵ سال پیش، ۷۸ هزار نفر از این خدمات بهرهمند شدهاند اما اكنون آمار تفكیكی مستقلی در دست نیست.طرح دیگر برنامه كمك به بهبود تغذیه خدمتگیرندگان تحت پوشش سازمان بهزیستی كشور است كه از سال ۸۱ تمام مستمریبگیران سازمان شامل: خانوادههای بیسرپرست، معلولین، آسیبدیدگان اجتماعی و... به منظور دستیابی به كالاهای اساسی یارانهیی و اقلام مورد نیاز غذایی تدوین شده است.جنگی، كارشناس واحد تغذیه دفتر زنان و خانواده میگوید:در سال ۸۳ مقدار ۱۰ كیلو برنج، ۴ كیلو قند و شكر، ۵\۴ كیلو روغن، ۱ كیلو پنیر جزو اقلام اساسی غذایی در سبد سالانه نیازمندان تحت پوشش قرار گرفته است. او در پاسخ به تعجب من كه این مقدار كفاف یك ماه یك خانوار را نمیدهد از مشكلات دیگری نظیر نبود سردخانه و شكل توزیع میگوید كه شاید بتواند تعداد مزبور را افزایش دهد. بههرحال این نیز یكی از گرفتاریهای سازمان بهزیستی است و تا رسیدن به ایدهآل، پیمودن فاصله، دشوار و وقتگیر مینماید. یكی دیگر از بندهای خدمات اجتماعی سهمیه آرد یارانهیی به روستاییانی است كه نانوایی ندارند و مجبورند نان مورد نیازشان را در تنور خانگی طبخ كنند. این مقدار آرد با كمك سازمان غله كشور در اختیار نیازمندان قرار گرفته و در كل استانهای كشور توزیع میشود. بند دیگر تهیه و تامین غذای كودكان شیرخوار در مراكز نگهداری شبانهروزی معلولان و توانخواهان و خانوادههای نیازمند و تحتپوشش است. در این قدم مهم در جهت رفع سوءتغذیه شیرخواران ۵۰۰۰ كودك شیرخوار تاكنون بهرهمند شدهاند. از برنامههای دیگر این بخش طرح كمك به معاش و مستمری خانوادههای نیازمند پشت نوبت و برنامه كمك به بهبود تغذیه كودكان در مقطع سنی پیش از دبستان است كه این طرح با هدف تقویت جسمی و ذهنی كودكان خردسال از بدو تولد تا ۷ سالگی در جهت رفع سوءتغذیه و معلولیت و برخورداری از زندگی سالم و آمادگی بیشتر برای یادگیری است. جامعه هدف تاكنون ۱۸۶۶۸ كودك بوده است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست