چهارشنبه, ۱۳ تیر, ۱۴۰۳ / 3 July, 2024
مجله ویستا

اسکن فیلم های قدیمی و البته چند نکته


اسکن فیلم های قدیمی و البته چند نکته

قبول دارم درباره اسکنرها خیلی صحبت نکرده ام و جفای غیرقابل بخششی در حق این موجودات روا داشته ام. از این رو قصد آن دارم تا جبران مافات کنم البته می توان هزار دلیل و بهانه ردیف کرد …

قبول دارم درباره اسکنرها خیلی صحبت نکرده ام و جفای غیرقابل بخششی در حق این موجودات روا داشته ام. از این رو قصد آن دارم تا جبران مافات کنم البته می توان هزار دلیل و بهانه ردیف کرد که دستگاه های اسکنر چندان مورد توجه مخاطبان عام قرار ندارند و باقی قضایا. فیلم های قدیمی آن زمانی که دوربین های دیجیتالی متولد نشده بودند و بازار در کف اختیار دوربین های آنالوگ قدیمی بود، استفاده از نگاتیو رواج فراوانی داشت. هم اکنون بسیاری از این نگاتیوها در گوشه ای از خانه خاک می خورند و اگر مراقب آنها نباشید به سرعت از صحنه روزگار محو خواهند شد. این را هم یادآوری می کنم که عکس هایی که از روی این نگاتیوها چاپ می شوند عمر مشخص یعنی کوتاهی دارند و پس از مدتی گرفتار فرسودگی و فنا خواهند شد. برخی از عکاسان حرفه ای همچنان از نگاتیو استفاده می کنند و اشتیاق بسیاری برای نگهداری صحیح از نتایج فعالیت های خود دارند.

این نکته را هم افشا می کنم که کیفیت تصاویری که از عکس های چاپ شده توسط دستگاه های اسکنر تهیه می شود، آنچنان که باید و شاید دل چسب نبوده و برای چاپ دوباره قابل استفاده نیستند. پس راه حل چیست؟

اسکن نگاتیو

برخی از دستگاه های اسکنر می توانند یعنی امکاناتی دارند تا فیلم های نگاتیو را با دقتی بالا اسکن کنند. کیفیت خروجی اسکنرها را می توان با تنظیمات صحیح افزایش داد و آنها را تا آخرالزمان نگهداری کرده و برای بی نهایت مرتبه چاپ کند.

نکته جالب دیگر این است که بسیاری از عکس های قدیمی از انواع سیاه و سفید است و نمی دانم شنیده اید یا خیر، که به کمک برخی نرم افزارها می توان آنها را به عکس های رنگی تبدیل کرد. شیوه مرسوم این است که عکس های قدیمی را اسکن می کنند و کلی زحمت می کشند تا برای رنگی شدن آماده شوند. چنانچه نگاتیو سیاه و سفید داشته باشید، شانس بیشتری برای تهیه عکس رنگی از همان نمونه های سیاه و سفید خواهید داشت.

علی ایحال امکان تهیه تصاویری دیجیتالی از انواع نگاتیوها به مشخصات فنی اسکنر موردنظر شما بستگی دارد. مدل های جدید می توانند هر نوع نگاتیوی را اسکن کنند اما مدل های قبلی در این زمینه محدودیت دارند. توصیه می شود چنانچه به اسکن نگاتیو علاقه مند هستید در این باره تحقیقات بیشتری انجام دهید.

و آخر اینکه

تهیه دستگاه اسکنر مناسب نیازمند رعایت چند اصل مهم است که در فرصتی دیگر درباره آنها صحبت خواهم کرد اما این نکته را یادآور می شوم که اسکنرهای کنونی را می توان در سه خانواده دسته بندی کرد. دسته اول شامل اسکنرهای ساده ای است که بیشتر کاربرد خانگی دارد و قیمت آنها نباید بیشتر از ۷۰ تا ۸۰ هزار تومان باشد. مدل های دسته دیگر که پاسخگوی کاربرد نیمه حرفه ای هستند، شاید بهترین گزینه برای استفاده باشند چرا که کیفیت رنگ مناسبی دارند و علاوه بر آن، امکانات و نرم افزارهای کارآمدی به همراه دارند. مدل های این دسته بین ۸۰ تا ۱۵۰ هزار تومان قیمت دارند.اسکنرهای دسته سوم به معنی واقعی کلمه حرفه ای هستند بیش از ۱۵۰ هزار تومان قیمت دارند و برای استفاده های ویژه ای تولید می شوند. استفاده از همان مدل های دسته اول و دوم را توصیه می کنم.

جواد زارعی