یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا

راهنمای خرید آسانسور


راهنمای خرید آسانسور

برای خرید بالابر چه اطلاعاتی لازم است

در حالی که این روزها در تمام جهان از آسانسورهای شیک شیشه‌ای برای بالا بردن ماشین‌های لوکس صاحبان آپارتمان‌ها تا هر ارتفاعی استفاده می‌شود، آسانسور‌های خانگی در شهرهای بزرگ که رشد آسمان‌خراش‌ها هر روز بیشتر از روز قبل می‌شود امری عادی است و در واقع یکی از نیاز‌های ضروری برای هر ساختمانی است.

پیش از این در همین صفحه مطلبی در ارتباط با آسانسور داشتیم که بیشتر به مشخصات فنی و ویژگی‌های آسانسور‌های خانگی اشاره شد، اما در این مطلب سعی کردیم شما را در خرید یک محصول بهتر راهنمایی کرده و شرکت‌های معتبر را معرفی کنیم.

مهم‌ترین نکته در انتخاب آسانسور این است که برای چه تعدادی از افراد، در چه ارتفاعی و به طور متوسط برای چه ظرفیتی در هر بار استفاده نیاز به نصب آسانسور داریم، اگر به این مسئله مهم دقت نکنیم، عدم تناسب باعث به وجود آمدن مشکلات بعدی می‌شود، بارها دیده‌ایم که در یک ساختمان مسکونی با ۵ واحد آپارتمان از آسانسورهایی با ظرفیت‌های بالا استفاده شده یا در یک آپارتمان پر رفت و آمد با تعداد بالای ساکنان از آسانسورهایی با سرعت بسیار پایین استفاده می‌کنند. حتی گاهی عدم تناسب آسانسور به لحاظ کیفی با ساختمان مورد نظر مشکل ایجاد می‌کند، مثلا اینکه در یک ساختمان با تجهیزات و مصالح عالی و با کیفیت اقدام به خرید یک آسانسور بی کیفیت و ارزان شود.

آسانسور در یک ساختمان مسکونی وسیله‌ای است که برای تمام افردا کاربرد دارد و به عنوان یک وسیله ضروری مورد استفاده قرار می‌گیرد، بنابراین اگر شما به لحاظ ظاهری یک آسانسور بسیار مدرن و شیک را تهیه کنید، اما از لحاظ فنی کیفیت خوبی نداشته باشد و همیشه خراب باشد تمام ساکنان ساختمان وقت و انرژیشان از بین می‌رود.

اگر برای خرید آسانسور مراجعه کرده باشید، ممکن است این سوال‌ها در ذهن شما پیش آمده باشد که چرا دو آسانسور که مشخصات فنی یکسان دارند قیمت‌های متفاوتی دارند یا چرا گاهی آسانسورهایی که ویژگی‌های فنی و ظاهری یکسان دارند کیفیت‌های متفاوتی دارند و به طور کلی چه ویژگی‌هایی سبب می‌شود کیفیت آسانسوری نسبت به آسانسور دیگر بالا برود.

در پاسخ به این سوالات باید بدانید مواردی که در نصب و راه‌اندازی یک آسانسور به کار می‌روند به لحاظ کیفیت اجناس، کیفیت نحوه نصب و کنترل کیفیت تجهیزات نصب شده بسیار مهم هستند و می‌توانند تعیین‌کننده کیفیت کلی آسانسور باشند. اگر در هر کدام از این موارد نقصی باشد، نارضایتی شما از محصول را به وجود می‌آورد. در مشخصات فنی آسانسور کیفیت قطعات می‌تواند متفاوت باشد، برای مثال کابین آسانسور تنها با توجه به نوع دکوراسیون ساختمان متمایز میشود مثلا اگر استیل باشد، مواردی چون کیفیت ساخت کابین، وزن کابین، درجه کیفی استیل و... همه باید مورد بررسی قرار گیرد و در نهایت در کیفیت محصول تاثیرگذار است، در حالی که شما با توجه به دکوراسیون ساختمان استیل را انتخاب کرده‌اید ضمن اینکه بد نیست بدانید کیفیت این موارد جزئی معمولا حدود ۲۰ درصد در قیمت شما تاثیرگذار خواهد بود.

در مورد سرعت آسانسور خریداران تنها به اینکه سیستم آسانسور VVVF باشد بسنده می‌کنند، در حالی که در میان این سیستم‌ها تفاوت‌های بسیاری وجود دارد، مثلا اگر به صورت close loop یا open loop باشد، یا نوع و برند درایو کنترل سرعت آسانسور که روی سیستم نصب می‌شود و برند تابلو فرمانی که استفاده می‌شود همه اینها می‌تواند در کیفیت و قیمت سیستم VVVF مورد نظر تفاوت ایجاد کند و ۱۰ درصد اختلاف قیمت در کل قیمت آسانسور را موجب شود.

سیستم VVVF در آسانسور در واقع مخفف عبارت variable voltage variable frequence به معنای ولتاژ متغیر و فرکانس متغیر است که این سیستم شتاب اولیه موتور را کم کرده و باعث طول عمر مفید موتور آسانسور می‌شود، البته هزینه آن معمولا سنگین است، اما با توجه به اینکه طول عمر دستگاه را افزایش می‌دهد و از خرابی و تعمیر بیش از حد آن جلوگیری می‌کند مقرون به صرفه است.

گاهی برخی خریداران فکر می‌کنند که تنها موتور گیربکس اهمیت دارد و همین که موتور گیربکسی با یک برند خاص پیدا می‌کنند به بقیه قطعات توجهی نمی‌کنند، در حالی که در مواردی تاثیر تابلو فرمان روی کیفیت آسانسور از موتور گیربکس بسیار بیشتر است.

پس دقت کنید اگر تصمیم به خرید آسانسور گرفته‌اید از پیچ و مهره‌ها، موتورهای مورد استفاده در آن، کابین‌های مورد استفاده، نحوه نصب و... همه در میزان کیفیت و نوسان قیمت آسانسور اهمیت دارند و اختلاف قیمت ۱۵ تا ۲۰ درصدی ایجاد می‌کنند.

در هنگام خرید به گواهینامه‌ها مدارک و رزومه‌های کاری شرکتی که قصد دارید اجرای آسانسور خود را به آنها بسپارید توجه و مشخصات فنی را به دقت بررسی کنید. در نهایت اینکه آسانسور‌های ارزان قیمت عمر کوتاهی دارند و هزینه‌های فراوانی را بعدا به ساکنان ساختمان تحمیل می‌کنند.

● چه آسانسوری برای چند طبقه؟

به طور کلی در ساختمان‌های با بیش از ۸ طبقه بالای ورودی اصلی یا با طول مسیر اصلی حرکت بیش از ۲۳ متر بالای ورودی اصلی، باید حداقل دو دستگاه آسانسور پیش‌بینی گردد.

برای ساختمانی با ۸ طبقه یا مسیری با ۲۳ متر حرکت باید سرعت آسانسور ۰.۶۳ متر بر ثانیه باشد، در ساختمان‌های ۱۳ تا ۲۰ طبقه یا ۳۶ متر مسیر حرکت حداقل سرعت آسانسور باید ۱ متر بر ثانیه باشد، از ۲۱ تا ۲۵ طبقه با طول ۸۰ متر مسیر حرکت حداقل سرعت ۱.۶ متر بر ثانیه است و از ۲۶ تا ۳۰ طبقه یا تا ۹۵ متر حرکت حداقل سرعت آسانسور استفاده شده باید ۲.۵ متر بر ثانیه باشد.

آسانسورها به دلیل اینکه قطعات متعددی دارند و با توجه به اینکه این قطعات هر کدام برندهای متفاوت ایرانی و خارجی دارند چندان قیمت مشخصی ندارند و با تغییر هرکدام از قطعاتشان قیمت آنها تغییر می‌کند، ضمن اینکه مواردی چون تعداد طبقات و ظرفیت هم در آنها لحاظ می‌شود که همه اینها در نهایت به علاوه هزینه نصب و نگهداری محاسبه می‌شوند.