پنجشنبه, ۱۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 6 February, 2025
سال فناوری های اعجاب آور
سال میلادی دیگری پیشروی ما است . این سنت همه ملتهاست که در سال جدید با نگاهی به آینده امیدوار باشند روزهایی بهتر از گذشته داشته باشند.
از قراین اینطور برمیآید که سال ۲۰۱۳ شاهد پیشرفتهای چشمگیری در فناوریهایی باشیم که مدتها چشم به راهشان بودیم. در سال جدید قرار است با شیوهای نوین با رایانههایمان در تعامل (interact) باشیم، گوشیهای موبایلمان کارهای بیشتری برایمان انجام دهند و گجتهایی را بخریم که قبلا حتی وجود خارجی نداشتهاند. اما در این میان کدام تغییرات قرار است همیشگی باشد؟ شاید ما هم با کنسولهای جدیدی بازی کنیم یا اینکه سیستم عامل (OS) رایانه هایمان را روزآمد سازیم. به هر حال آنچه مسلم است اینکه تغییراتی روی خواهد داد و الان زمان خوبی است تا با هم نگاهی به این تغییرات انداخته و ببینیم سال ۲۰۱۳ چه وقایعی انتظارمان را میکشد.
● تحول رایانهها
بیشترین تغییراتی که در زمینه رایانهها در ۲۰۱۳ خواهیم داشت، در مورد یک سیستم عامل خواهد بود. ویندوز ۸ مایکروسافت در آخر اکتبر ۲۰۱۲ وارد بازار شد، اگر شما طی دو ماه گذشته رایانهای نخریده باشید، به روز رسانیهایی انتظار رایانهتان را میکشد که در سال نو باید آنها را انجام دهید. البته هیچ دلیلی برای سرباز زدن از این کار وجود ندارد، زیرا دلیل پیدایش ویندوز۸ و استقبال اولیه از آن بهدلیل تمرکزش بر تفاوت همین رابط کاربری استثناییاش بود. اولین تمایز ویندوز ۸ جایگزین ساختن دسکتاپ قدیمی با ردیفهایی پراکنده از آیکونهایی با رنگهای روشن بود. این در حالی است که شما هنوز قادرید ویندوز ۸ را به همان شیوه قدیمی ویندوز۷، ویستا،XP یا هر OS قدیمی که به روز رسانیاش کرده باشید، بهکار ببرید. تنها کاری که باید بکنید این است که روی دکمه دسکتاپ کلیک کنید؛ همه چیز به همان صورتی که قبلا بود برمیگردد. این قوت قلبی است که شما هنوز آن گزینه را در دسترس دارید اما اگر از یک تبلت به جای دسکتاپ PC استفاده کنید، آن وقت است که به درجه اهمیت تغییر در رابط کاربری ویندوز ۸ از سنتی به یک UI لمسی پی میبرید. راه و روش استفاده ما از رایانهها در شرف تغییر است و مایکرو سافت نیز با آگاهی از آن قصد دارد به بهترین وجه ممکن خود را با آن تطبیق دهد.
● پایان کار دسکتاپها
رایانههای دسکتاپ مدتهاست در معرض خطر انقراض و منسوخ شدن قرار دارند. دلایل آن متفاوت است، اما این روشن است که لپتاپها، تبلتها و حتی تلفنهای همراه هوشمند هم در منازل و هم در دفاتر کار دارند بتدریج بازار آنها را میبلعند. امروزه بسیاری از مشاغل به کارکنانشان اجازه میدهند دورکاری (work remotely) کنند. بهکار بردن رایانههای قابل حمل هم مترادف این امر است که کارمندان آنها از منزل، دفتر کار و حتی کافی شاپ یا در حرکت و سفر نیز میتوانند به کارشان برسند. به لطف آیپد و تبلتها که در همه جا هستند، کاربران بتدریج از رایانههای دسکتاپ که برای استفاده در مکانی ثابت طراحی شده اند، دست کشیده و هر چه بیشتر به رایانههای کوچکتری که از اتصال پذیری wirelessبهره میبرند و در همه جا قابل استفادهاند، گرایش پیدا میکنند. انتظار میرود بازار رایانههای لوحهای (تبلت) در سال جدید رشد چشمگیری داشته و مدلهای متنوعی از آنها به بازار عرضه شود. تغییر نوع الگوی مصرف و تمایل به استفاده از تبلتها، در نوع تعامل ما با رایانهها نیز دیده میشود. صفحه کلیدها و ماوسها با وجود همه گیر شدن وسایل صفحه لمسی (touch screen) دارند به وسایلی تاریخی تبدیل میشوند. با اینکه صفحه لمسیها چندان هم جدید نیستند، اما باید از جهتی این را مدیون شرکت اپل (Apple) نیز باشیم که نگاه و فکر ما و توسعه دهندگان نرم افزارها را نسبت به رابطهای کاربری تغییر داد. بنابر این در سال ۲۰۱۳ باید هر چه بیشتر منتظر فناوریهایی با گرایش بیشتر به قابلیت لمسی باشیم. وسیله جنجالی امسال لیپ (Leap) نام دارد، وسیله کوچکی که از طریق USB به رایانه شما متصل شده و همه حرکتها را تا محدوده ۴/۲ متر مکعبی خود در فضای سه بعدی تشخیص میدهد. سازنده آن شرکت Leap Motion میگوید که این گجت میتواند کمترین حرکتها را حتی تا چند صدم میلیمتر نیز ردگیری کرده و بهمنظور فرمان دادن به رایانه تنها با حرکات دست شما و براساس حرکات اشارهای(gestres) برنامهریزی شده است. اگر اوایل ۲۰۱۳ کنترل توسط حرکات اشارهای بهصورت یک استاندارد به رسمیت شناخته شود، ممکن است شاهد بینیاز شدن از انواع صفحه کلیدها و تایپ با رایانهها باشیم.
● تحول وسایل قابل حمل
اینطور به نظر میرسد که روش تایپ کردن روی وسایل قابل حمل (mobile) قرار است دستخوش تغییر شود. اخیرا گوگل روش ورودی تایپ اشارهای (gesture typing) خود را که بخشی از سیستم عامل جدیدش اندروید ۲/۴ است، به معرض نمایش گذاشته است. البته این قابلیت برای کاربرهای فعلی اندروید چندان ناآشنا نیست. اساسا این ویژگی که Swype نام دارد، روش ورودی (input) خاصی است که اجازه میدهد به جای زدن ضربات آهسته و پیوسته (tapping) روی حروف صفحه کلید لمسی مجازی، با لغزاندن انگشت و درگ کردن (drag) روی حروف آن تایپ کنید. اگر گوگل به پشتیبانی از این روش ادامه دهد ممکن است به روش متداولی بین کاربران بدل شود، زیرا از همه جهات آسانتر بوده و در مقایسه با ضربه زدن روی کلیدهای صفحه نمایش یک تلفن همراه باریک، روشی بسیار راحتتر برای تایپ کردن است. دورنمای آینده سیستم عامل تقریبا تمام تلفنهای همراه و تمامی گجتهای قابل حمل که از پیش توسط Android گوگل و iOS اپل تصاحب شده بود، ممکن است در ۲۰۱۳ تغییر پیدا کند. سیستم عامل فایرفاکس موزیلا (Mozilla Firefox OS) قبلا چند بار در رویدادهای مختلف سال ۲۰۱۲ به معرض نمایش گذاشته شده و اولین هندستهایی که با این سیستم عامل منبع باز (open-source) تاخت وتاز میکند پیش از تابستان امسال به بازار عرضه خواهد شد. این OS براساس HTML۵ بوده در حالی که عاری از باگها و مقررات دست و پاگیر سایر پلتفرمهاست، به کاربران و تولیدکنندگان ارائه میشود.
تحلیلگران این صنعت پیشبینی کردهاند که OS جدید تا پایان ۲۰۱۳ حداقل تا یک درصد از سهم بازار مصرف را به خود اختصاص دهد. تنها کافی است به موفقیت مرورگر (browser) این شرکت که سهم بزرگی از بازار را از چنگ مایکروسافت درآورده است، نگاه کنید تا به ظرفیت و پتانسیل همه گیری آن در بین کاربرها پی ببرید. به نظر ما در سال جدید سیستم عامل فایرفاکس چنان مورد توجه شما باشد که چشم از آن برندارید.
● جمعبندی
سال آینده تا همین موقعها ما به روشی نوین با تلفنهای همراهمان تعامل خواهیم داشت و اگر حالا گم کردن تلفن همراهتان برایتان ناراحتکننده باشد، اواخر سال ۲۰۱۳ به خاطر وابستگی شدیدتان به این گجت شاید این مساله برایتان بسیار جدی باشد و حتی یک مصیبت را برایتان رقم بزند.
منابع:
http://www.futuretimeline.net
http://www.computerworld.com
http://www.eventindustrynews.co.uk
جواد ودودزاده
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست